Van minder keuze wordt een mens gelukkig

Keuzestress. Foto: Simon Greening, Flickr
Keuzestress. Foto: Simon Greening, Flickr
Kiezen uit gelijkwaardige alternatieven, bijvoorbeeld twee goede banen of twee interessante studies, levert gevoelens van stress, onbehagen en angst op.

Psychiater Zbigniew Lipowski (1924-1997) deed mee aan de Opstand van Warschau in 1944, overleefde de nazibezetting van Polen en kwam in 1955 via Dublin in Canada terecht. Hij werd directeur van twee psychiatrische klinieken in Montreal en vroeg zich af waarom in een welvarend land als Canada zoveel ongelukkige en neurotische mensen leven.

Hij bedacht dat mensen in Noord-Amerika uit te veel goede dingen kunnen kiezen. Zelfs als mensen een keuze maken blijven ze twijfelen omdat ze zich afvragen of de andere optie toch niet “leuker” of “beter” was geweest. Terugkomen op keuzes is gemakkelijk omdat het weinig negatieve gevolgen heeft. Commitment is moeilijk in een wereld vol aantrekkelijke alternatieven. Mensen reageren met gevoelens van frustratie, angst en depressie op het overweldigende aanbod aan goede keuzes, aldus Lipowski in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Het werk van Lipowski is nog steeds actueel. Verschillende hedendaagse psychologen en hersenwetenschappers hebben zijn theorieën nader bestudeerd. Amitai Shenhav, psycholoog aan Princeton University, en Randy Buckner, neurowetenschapper aan Harvard University, hebben bijvoorbeeld hersenscans gemaakt tijdens het keuzeproces van studenten. Uit de beelden van de hersenen van en interviews met de proefpersonen bleek dat kiezen uit twee gelijkwaardige luxeproducten zoals een digitale camera en een camcorder veel gevoelens van angst en onbehagen oplevert. Iets kiezen betekent ook iets laten staan. Ook de mogelijkheid tot ruilen levert stress op. Dan is er nog steeds één voorwerp (of bijvoorbeeld baan, huis of partner) dat je niet hebt.

Lees meer in The New Yorker.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron: 3602360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Onderzoekers Yale: Echt eten is het beste dieet

Poetin moet financieel onschadelijk gemaakt worden

Student ontdekt doorbraak in taaislijmziekte

Over de schrijver

1 gedachte over “Van minder keuze wordt een mens gelukkig”

  1. Pingback: Van minder keuze wordt een mens gelukkig | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.