Van tent tot tussenwand: dit maakt KarTent allemaal van karton

Bij KarTent maken ze bijzondere producten van gerecycled karton. Van tenten tot vuilnisbakken, lampen en decoratie. En nu we met z’n allen 1,5 meter afstand moeten houden ook tussenwanden voor op kantoor. HetkanWEL sprak met Jan Portheine van Kartent over zijn liefde voor karton en flexibiliteit in deze gekke tijd.

Een tent van karton

Een aantal jaar geleden ontmoette ik Jan voor het eerst. Hij ontwikkelde toen tenten van gerecycled karton voor op festivals. Hij kwam op het idee, toen hij zag hoe iedereen zijn tent achterliet op het festivalterrein en hoe die vervolgens in de vuilnisbak belandden. Doodzonde en super slecht voor het milieu. Zijn kartonnen alternatief noemde hij KarTent.
Toen ik het ontwerp zag, was ik verrast. Ze waren comfortabel, zagen er te gek uit en waren een stuk duurzamer dan een plastic tent. Bovendien ging hij er ook nog een service aan verbinden. Als je voor een festival een tentje reserveerde, hoefde je zelf niets te doen. Bij aankomst stond je tent al klaar, kon je je spullen neerleggen en genieten. Na afloop van het festival werden de tentjes netjes opgeruimd en als ze niet meer te gebruiken waren, gerecycled. Ik was meteen verkocht.

Duurzame Jonge 100

Jaren later zag ik Jan in de duurzame jongerenlijst van 2019 staan. De KarTent was inmiddels een begrip, het team bestond intussen uit 7 mensen en ook het aantal producten dat ze maakten, was uitgebreid.
Karton

Kartonnen schotten voor op kantoor

“Ik ben blij dat we niet alleen maar tenten verkopen, maar ook andere producten. Het hele festivalseizoen is namelijk geannuleerd. Ontzettend jammer, want we hadden allemaal mooie plannen en heel veel vrijwilligers klaarstaan om op die festivals aan de slag te gaan. Het is echt ons seizoen”
“Dus dat was snel schakelen. We maken nu kartonnen schotten voor op kantoor, zodat iedereen veilig kan werken in de anderhalve meter maatschappij. Dat loopt goed. Ze zien er goed uit, zijn ontzettend goedkoop en we maken ze al vanaf 10 stuks. Dat is bij veel bedrijven wel anders, die zijn duurder en kun je alleen in grote aantallen kopen”

Nieuwe producten van gerecycled karton

“April vorig jaar verhuisden we naar een ander kantoor en kregen we een nieuwe snijmachine. Die had heel veel mogelijkheden, waarmee we gingen experimenteren. Daarnaast zochten we ook een nieuwe bestemming voor onze oude tenten. Uiteindelijk besloten we van de oude tenten nieuwe producten te maken.”
“We begonnen met prullenbakken voor op festivals, maar ontwikkelden langzaam ook lampen en speelgoed. In principe ontwerpen we alles zelf, maar steeds vaker krijgen we vragen van mensen om iets heel specifieks, zoals een tv-meubel. Dat maken we dan ook.”
Karton
“Karton is een beetje een moeilijk product. Het ziet er ontzettend leuk uit, maar het is niet heel gemakkelijk te kopen. Hout weet je wel te vinden, maar waar vind je karton? Voor grote aantallen is dat nog wel te doen, maar niet als je wat kleins en specifieks wilt. En dan moet je het ook nog kunnen snijden. Wij zijn in dat gat gesprongen. En ons karton is natuurlijk ook nog gerecycled. Dat maakt het natuurlijk nog specialer.”
Wil je meer weten over de producten, of de tussenwanden? Check dan hier.
Wil je meer weten over de DJ100, of iemand nomineren, die een plekje op de lijst van 2020 verdient? Dan kun je hem/haar gemakkelijk aanmelden.
Laat ons  weten wat jij van de producten van KarTent vindt. Heb je bijvoorbeeld wel eens in één van hun tenten geslapen? Laat het ons weten en deel je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver