Voor de kust van Zuid-Californië staat een groep van bijna 30 immens grote olieplatformen. Sinds 1896 wordt er in deze regio al naar olie geboord, maar in de komende jaren zullen de bronnen uitgeput raken, en de platformen dus overbodig. De grote vraag is nu: wat gaat er gebeuren met de overbodig geworden boorplatformen?
Het afbreken van de platformen kost miljarden. Daarnaast wordt het staal vaak versleept naar China waar het wordt verkocht als oud ijzer. Het verslepen van een olieplatform zo groot als een wolkenkrabber zorgt voor veel CO2 uitstoot. Er is echter ook een andere optie die steeds meer bijval krijgt, namelijk de zogenaamde “rigs to reefs” (letterlijk “van platform naar koraal”) oplossing.
Het gedeelte van een olieplatform dat boven het water uitsteekt is slecht het topje van de ijsberg. Het grootste deel van een platform bevindt zich namelijk onder water. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is dit alles behalve een dooie boel. Door de jaren heen heeft zich hier namelijk een fascinerend ecosysteem ontwikkeld, met een grote verscheidenheid aan zeeleven. “Ik duik al 15 jaar, en ik heb nog nooit zoiets fascinerends gezien,” zei Emily Callahan, mede-oprichter van het “Rig to reef exploration” project. “Je kijkt naar een constructie zo groot als het Empire State gebouw, maar met ongelooflijk veel zeeleven. Anemonen, mosselen en zeeleeuwen, overal om je heen, en het geheel leeft en ademt.”
“Rig to reef exploration” wil de olieplatformen niet in zijn geheel afbreken, maar slechts het bovenste topje dat boven water uitsteekt. Op deze manier blijft het onderwater ecosysteem intact. Er blijven dus kunstmatige koraalriffen over. Deze oplossing zou vele miljarden besparen, die anders voor rekening van de oliebedrijven zouden zijn. Ironisch genoeg zijn voor deze ene keer oliebedrijven en milieubeschermers het met elkaar eens.
Natuurlijk zijn er ook vele tegenstanders van dit plan. Sommige mensen vinden dat deze constructies niet natuurlijk zijn en dus niet thuis horen in de oceaan. Anderen wijzen op de risico’s van het lekken van giftige stoffen en olie. Daarnaast zijn de kunstmatige riffen een sta in de weg voor visser. Toch wordt het project ook gesteund door wetenschappers die denken dat het laten staan van de platformen waarschijnlijk milieuvriendelijker is dan ze af te breken.
In de komende jaren zal er een besluit moeten worden genomen over de olieplatformen voor de kust van Californië. “Rig to reef exploration” hoopt de komende tijd meer onderzoek te kunnen doen naar de gevolgen van het laten staan of afbreken van de stalen gevaartes, zodat ze overal ter wereld landen kunnen bijstaan in het omgaan met verouderde boorplatformen.
Meer foto’s van het bijzondere onderwaterleven bij de boorplatforms vind je op de instagram pagina van het project.
Bron: Gizmodo
Lees ook
Eerste Noordpoololie komt Rotterdam binnen, Greenpeace voert actie
[adrotate group=”2″]
Doodslag voor schalieolie hype: geschatte opbrengst 96% lager dan verwacht
1 gedachte over “Oude olieplatformen transformeren tot fascinerende koraalriffen”
Pingback: Scheepvaartnieuws | Bootjesgek.nl
Reacties zijn gesloten.