Vandaag bij NRC Handelsblad!

Voorpagina Nrc Bjilage

Een kwartaalbijlage van Ode, vol inspirerende artikelen over duurzaamheid rondom het thema ‘de cirkeleconomie’ maar ook over leiderschap en zingeving. Een greep uit de onderwerpen.


Niet zuinig, maar uitbundig! Overvloed is het kenmerk van de cirkeleconomie
Er zijn niet alleen veel meer mieren dan mensen op onze planeet, hun biomassa overtreft die van alle mensen samen. Het bijzondere is dat die biljoenen mieren – die zwaarder drukken op de planeet dan alle mensen bij elkaar – niet vervuilen. Sterker nog, hun activiteit voedt de grond, planten en andere dieren. En dus rijst de vraag: wat kunnen wij van de mieren leren om onze economie beter in te richten? Dat is de uitdaging van de cirkeleconomie, die ervan uitgaat dat elke economische activiteit is verbonden met andere processen, die elkaar over en weer voeden in een voortgaande productieve – cradle to cradle, van wieg tot wieg – kringloop van groei en ontwikkeling.

Bhutan als voorbeeld voor de toekomst van de wereldeconomie
Bhutan is een land ter grootte van Zwitserland. Toch levert dit kleine land een eenvoudige, maar diepgaande bijdrage: het is de proeftuin geworden voor de principes van de ‘blauwe economie’, waarin kwaliteit synoniem is voor betaalbaarheid. In deze economie wordt afval van het ene productieproces gebruikt als basis voor het volgende.
In Bhutan is geluk het grootste goed, gezien de nadruk die het land legt op het bruto nationaal geluk. Maar wanneer geluk onderdeel van een economie is, hoe gaat zij dan concurreren op de wereldmarkt?
Het is tijd om nieuwe grenzen en mogelijkheden te zoeken.
De blauwe economie berust op de principes dat duurzame ontwikkeling mogelijk is met wat lokaal ter beschikking is en dat de gezondste producten ook de goedkoopste moeten zijn. Produceren en verbruiken net als de natuur brengt een economisch patroon naar voren waarin producten diverse functies vervullen, waardoor diverse geldstromen worden aangeboord.
Hoe kan dat in de praktijk worden gebracht?

De wereld wordt blauw
De sprong naar duurzaamheid heeft meer nodig dan de inzameling van oud papier, gebouwen met opvang voor regenwater of elektrische auto’s. In een blauwe economie is het productieproces niet ‘minder slecht’, maar ronduit goed. Blauw betekent een oneindige kringloop van bedrijfsactiviteiten die resulteren in zowel economische groei als een schoner milieu. Blauw maakt gebruik van bestaande natuurlijke processen die het uitgangspunt vormen voor zowel economische vooruitgang als milieubehoud.
In Bhutan worden deze principes al toegepast maar ook elders in de wereld bestaat interesse in de blauwe economie. Ode belicht in het artikel vijf voorbeelden van innovaties die een voorbeeld zijn van de opkomst van de blauwe economie.

Managers zijn niet nodig
‘We doen gewoon wat nodig is’, vertelt Finext-medewerker Fokke Wijnstra ‘Het zijn meer rollen dan functies.’ Finext behoort tot een groeiend aantal organisaties die afrekenen met een gangbaar bedrijfsmodel, waarin hiërarchie, bureaucratie en heldere functieomschrijvingen centraal staan. Jongeren wensen zich niet te plooien naar oude bedrijfsmodellen waarin informatie slechts voor een beperkte groep toegankelijk is en waar functies en niet individuele talenten de boventoon voeren.

‘Iedereen kan een groot leider zijn’
Deepak Chopra over de ziel van leiderschap.
Vanuit new-agekringen is Deepak Chopra in de afgelopen jaren doorgedrongen tot de top van het bedrijfsleven, waar hij lezingen geeft en directeuren en managers begeleidt. Tientallen boeken schreef hij, waaronder De zeven spirituele wetten van succes, die zijn vertaald in tientallen talen. Zijn nieuwste boek, De ziel van leiderschap (Kosmos Uitgevers), zet uiteen hoe je een succesvolle leider kunt zijn. Ode sprak met Chopra.

Lees de volledige artikelen in de bijlage bij NRC Handelsblad van 17 maart 2011

Meer lezen?
‘Klik hier voor duurzaamheid’
Gooi maar vol…met schimmel
Wat komt er na duurzaamheid?

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

1 reactie op “Vandaag bij NRC Handelsblad!”

Reacties zijn uitgeschakeld.