Vandebron lanceert vandaag een zonnepanelenmarktplaats. Hier kun je in een paar minuten controleren of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Daarna kun je direct offertes aanvragen bij gekwalificeerde zonnepanelen installateurs uit jouw omgeving. We belden met initiatiefnemer Chiel van Leeuwen.
Wat is er precies nieuw aan jullie zonnepanelenmarktplaats? Er zijn toch meer vergelijkende websites die zonnepanelen aanbieden?
“Wij zijn een ander type energieleverancier. We handelen ook niet met winst in leads. We willen met met dit tool op een kostenneutrale manier het aankoopproces van zonnepanelen makkelijker maken.”
Maar de zonnepanelen vliegen de daken op. Waarom is het nodig om het aankoopproces makkelijker te maken?
“Onderzoeksbureau Frits heeft samen met de Universiteit van Utrecht het aankoopproces onder de loep genomen. Het blijkt dat driekwart van geïnteresseerden in zonnepanelen zelf zoekt naar informatie en deze ook probeert te beoordelen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld vier offertes die ze moeten vergelijken, maar ze raken daarbij verstrikt in de complexiteit, waardoor van de drie potentiële kopers maar één over gaat tot aankoop.”
Hoe maakt Vandebron het proces eenvoudiger?
“Je ziet binnen enkele klikken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Vervolgens bieden we maximaal drie offertes aan. Onze partner Zonatlas ziet toe op de kwaliteit van de aanbieders. Ze beoordelen of installateurs over de benodigde certificaten beschikken en of ze een goede staat van dienst hebben op een behoorlijk groot geïnstalleerd volume.
Is je dak niet geschikt, dan wijzen we op een alternatief, van een aanbieder op een ander dak of in een ander project, bijvoorbeeld de solar campus in Purmerend of bij boer Wim.”
Hoe kunnen jullie op afstand bepalen of een dak geschikt is?
“We werken hiervoor met een open data document, het zogenaamde Algemene Hoogtebestand Nederland. Op basis hiervan maken we een schatting, bij twijfel komt de installateur ook zelf langs om de situatie nader te bekijken.”
Houden jullie ook rekening met een maximale terugverdientijd bij het bepalen van de geschiktheid?
“We kijken of een dak technisch geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De terugverdientijd varieert trouwens van minimaal 6 tot maximaal 11 jaar, afhankelijk van onder meer de hoeveelheid zonlicht die het dak opvangt en de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen.”
Als jullie de terugverdientijd noemen, rekenen jullie daarbij ook de BTW-teruggave mee?
“Nee, die hebben we er nog niet in verwerkt. Dat is een bonus voor de koper tijdens het proces. Dit is iets wat moet worden afgestemd tussen installateur en consument.”
Nieuw: een marktplaats voor zonnepanelen
- Geplaatst door Frissewind
- 22 november 2016
- Duurzaam wonen
Over de schrijver
Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur