Veel ondeugdelijke zonnepanelen op de markt. 7 tips om ze te vermijden

Foto: Tom Chance, Flickr

Volgens keuringsinstituut Kiwa gaan veel zonnepanelen eerder kapot dan beloofd. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de fabrieken niet aan de eisen voldoet en dat de kwaliteitscontrole te wensen overlaat. De organisatie schat dat een kwart van alle zonnepanelen defecten heeft, ook in Nederland. Dit meldt de NOS vandaag.
Volgens Natuur & Milieu, die de grote inkoopactie voor zonnepanelen “Zon Zoekt Dak” coördineert, moet het probleem echter ook niet overschat worden. In een interview met de NOS zei een woordvoerder van de organisatie: “Er zijn altijd wel een paar cowboys”, maar bij het “overgrote deel gaat het goed”. Hij benadrukte wel dat goede controle, ook na de installatie nodig is “in deze jonge, snelgroeiende markt”.
Om er zeker van te zijn dat je geen ondeugdelijke zonnepanelen koopt, hebben wij 7 punten geformuleerd waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt kopen.

Waar moet je opletten als je zonnepanelen koopt?
* Laat je niet verblinden door prijs alleen. Zonnepanelen vormen een investering voor zo’n 20, 25 jaar. Goede kwaliteit betaalt zich uit.
* Check informatie over merken zonnepanelen. De Vereniging Zonnestroom Producenten is een samenwerkingsverband van particulieren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd. De vereniging biedt nuttige en onafhankelijke informatie.
* Let ook op keurmerken. Een bekend Duits kwaliteits keurmerk is TÜV. Het keuringsinstituut Kiwa heeft ook een eigen keurmerk.
* Lees goed op de garantievoorwaarden. Vaak is de garantietermijn 25 jaar, maar het gegarandeerde vermogen wil nog wel eens wisselen. Zo zijn er zonnepanelen leveranciers die na 12 jaar nog 90% vermogen garanderen, andere leveranciers garanderen dit maar 10 jaar.
* Let op het type garantie. Sommige zonnepanelenfabrikanten werken met een speciaal garantiefonds. Dan weet je dat ook als de fabrikant failliet gaat, je garantie toch verzekerd is.
* Kijk ook naar de installatievoorwaarden. Bij de zonnepaneleninkoopactie van Natuur & Milieu, “Zon Zoekt Dak”, worden zonnepaneleninstallaties steekproefsgewijs gecheckt door een controleur.
* Check het register van keurinstituut Kiwa. Hierin vind je welke zonnepanelen een goede testbeoordeling hebben gekregen. Helaas ontbreken nog veel merken in het register, ook bekende kwaliteitsmerken.
Bron: NOS, Natuur & Milieu
Lees ook
Dossier zonne-energie: alles over zonnepanelen, van hoeveel je verdient tot waar je ze kunt aanschaffen
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie
Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?

Over de schrijver

8 reacties op “Veel ondeugdelijke zonnepanelen op de markt. 7 tips om ze te vermijden”

  1. Pingback: Zonnepanelen van Van Berkum staan voor productkwaliteit | Van Berkum

  2. Pingback: » 9 tips voor als je goedkope zonnepanelen wilt kopen » LocalSens

  3. Koop toch gewoon Japanse SHARP of Panasonic panelen. LG is ook goed .TUV zegt ook niks. Chinese producenten zijn bijna allemaal op de rand van faillissement . Nederlanders willen altijd het goedkoopste. Producenten die nog geen 5 jaar bestaan geven zomaar 12 jaar garantie? Tip .Koop gewoon geen Chinees. Ook niet via natuur en milieu maar gewoon Japanse panelen van een erkende instalateur .

  4. (Sommige) energiebedrijven krijgen (gratis,; je "mag" aan het net leveren) de teveel opgewekte energie van hun klanten met zonnepanelen -want zij kunnen het niet opslaan- en op het moment dat je hun energie moet kopen, betalen zij daarvoor de volle mep.

  5. Overschat het probleem niet, aldus Natuur en Milieu. Overschatten, als de helft niet aan de eisen voldoet en 1/4 slechts de helft opbrengt? Dat toont wel heel openlijk, hoe partijdig Natuur en Milieu is geworden met hun eigen panelen, terwijl je juist een onafhankelijk organisatie zou verwachten.
    Goed te weten!

    1. De helft van door de KIWA geteste zonnepanelen, ik heb op de site van de KIWA gekeken naar de geteste zonnepanelen, maar daar staat geen enkel bekend merk tussen. Er staan alleen maar onbekende goedkope Chinese zonnepaneel merken op. Ik denk persoonlijk dat de KIWA zonnepanelen heeft getest voor Nederlandse bedrijven die zonnepanelen onder hun eigen naam willen gaan verkopen. Ik denk niet dat een echt A merk zonnepanelen producent hun eigen producten onder een andere naam willen verkopen. Alle grote zonnepanelen fabrikanten laten hun panelen door het Duitse TUV certificeren en dat moet in princiepen voldoende zijn. Ik weet niet met welke merk de collectief van zon zoekt dak is opgezet, maar de tips die hier boven staan zijn een goed begin. Ik denk persoonlijk dat mensen beter bij een goede locale leverancier kunnen gaan informeren en daar van zijn er zeker genoeg te vinden. Dus gewoon je gezonde verstand gebruiken en je goed laten informeren.

Reacties zijn uitgeschakeld.