Kennismaken met een vegan garderobe: dit moet je weten

Een op de drie Nederlanders wil sinds de coronacrisis duurzamer leven. Het veranderen van je koopgedrag is dan een hele gemakkelijke eerste stap; door fast fashion de rug toe te keren en over te stappen op tweedehands kleding en duurzame merken. Een aantal duurzame kledingmerken is ook vegan, maar wat betekent een vegan garderobe eigenlijk? En wat voor materialen worden daarvoor gebruikt? We zetten het voor je op een rij.

Vegan modemerken zijn in opkomst

Steeds vaker kiezen bekende modemerken ervoor om over te stappen op vegan materialen om zo dierenleed tegen te gaan. Misschien ben je al wel bekend met het merk Veja, een vegan schoenenmerk dat een duurzaam alternatief voor leer heeft gevonden. Dat is uniek, want niet alle vegan alternatieven zijn per se duurzaam. Dit nep leer is voor 63% gemaakt van een biologisch afbreekbare stof. 

Ben je nieuwsgierig naar de vegan schoenen van Veja? Kijk dan eens naar het aanbod Veja schoenen op SuperSales waar je deze schoenen met voordeel koopt. Daar vind je ook andere merken die vegan producten vervaardigen. Wist je bijvoorbeeld dat Dr. Martens een vegan collectie heeft en dat je de mooiste vegan kleding bij Wolf & Storm shopt? 

Materialen in een vegan garderobe

Veja is dus niet het enige merk waar je tegenwoordig vegan fashion kunt aanschaffen. Omdat vegan materialen in mode steeds populairder worden, zul je ze steeds vaker tegenkomen. Ook kun je bij de bestaande webshops op zoek gaan naar kleding van vegan materialen. Let hierbij op de volgende stoffen:

  • Linnen: linnen is een natuurlijke stof die gemaakt is van de zogeheten vlasplant. Je vindt linnen vaak terug in zomerse kleding.
  • Katoen: katoen wordt gemaakt van de katoenplant en is lekker licht en luchtig.
  • Hennep: ook hennep wordt gemaakt van een plant, namelijk de hennepplant. Je kunt de textuur van hennep vergelijken met linnen.
  • Bamboe: wat we ook steeds vaker zien, is kleding van bamboe. Bamboe is heel veelzijdig en wordt onder andere gebruikt voor shirts, ondergoed en sokken.
  • Synthetische materialen zoals polyester en viscose.

Vegan materialen zijn niet altijd duurzame materialen

Hoewel bovenstaande materialen vegan zijn, betekent dit niet altijd dat ze duurzaam zijn. Wanneer je daadwerkelijk op zoek bent naar een groen en verantwoord alternatief voor dierlijke materialen is het aan te raden om ook te kijken naar arbeidsomstandigheden, duurzame bedrijfsvoering en eerlijke lonen. Een groot deel van de veganisten kijkt niet alleen naar het feit of het materiaal vegan is, maar ook of het product duurzaam is vervaardigd en of het een groene ‘achtergrond’ heeft.

In het kader van duurzaamheid is het naast vegan materiaal ook goed om te kijken naar de mate waarin je kleding koopt. Het klinkt misschien cliché, maar koop liever een of twee keer een écht goed item dan veel kleding die iets minder kwalitatief is. Wat je tot slot ook kunt doen, is tweedehands kleding shoppen via websites als Vinted of bij een plaatselijke kringloopwinkel. Op die manier zorg je ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe kleding. Wanneer je daar ook nog eens een vegan item scoort, ben je natuurlijk dubbel en dwars goed bezig.

Over de schrijver