Vega gerecht: Orzo met broccoli

Deze zomer zijn we een samenwerking aangegaan met het KRO-NCRV televisieprogramma BinnensteBuiten. Ze delen onze passie voor duurzaamheid en onze missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren tot een groener, eerlijker en leuker leven. Daarom schrijven wij een tweewekelijkse column voor de site en delen we hier elke twee weken een vegetarisch of vegan recept van één van de inspirerende koks van BinnensteBuiten. Dat wordt smullen! Vandaag is de beurt aan Sharon de Miranda. In haar buitenkeuken (het kan nog net) maakt ze Orzo met broccoli, olijven, fetakaas en gegrilde puntpaprika’s. Deze smakelijke hap serveert ze bovendien met een gazpacho van komkommer.

Ingrediënten (4 personen):
300 g orzo
1 rode ui
1 tomaat
2 tenen knoflook
700 ml groentebouillon
1 broccoli
100 g groene pitloze olijven
100 g zwarte pitloze olijven
250 g fetakaas
4 rode puntpaprika’s
Spaanse peper
zeezout
olie
 
Voor de gazpacho van komkommer:
1 komkommer
3 el Griekse yoghurt
700 ml koude groentebouillon
½ ui
100 g maiskorrels
 
Benodigdheden: keukenmachine, grillpan

Zo maak je het:

1. Snipper de rode ui en hak de tenen knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes. Snij de broccoli in roosjes en blancheer deze in de groentebouillon. Fruit de ui en knoflook aan in een hapjespan. Roer de orzo en de tomaten erbij en na 1 minuut roeren, schenk je de groentebouillon in de pan en laat dit ongeveer 8 min gaarkoken. Houd het goed in de gaten en roer het zo nu en dan door.

2. Maak in de tussentijd de gazpacho van komkommer. Snij de komkommer in stukken. Mix de komkommer met de Griekse yoghurt, de groentebouillon en een halve ui in een keukenmachine tot een egale massa.

3. Als de orzo klaar is, voeg je de olijven, wat gesneden Spaanse peper (naar smaak) en de geblancheerde broccoli eraan toe. Als laatste voeg je de blokjes fetakaas eraan toe.

4. Verwarm een grillpan met een klein beetje olijfolie. Snij de puntpaprika’s horizontaal doormidden en grill ze aan beide kanten ongeveer 2 minuten. Maak het af met een klein beetje zeezout.

5. Serveer de gazpacho uit met een klein handje maiskorrels.

Over de schrijver