Vega recept: gepofte zoete aardappel met tapenade

Deze zomer zijn we een samenwerking aangegaan met het KRO-NCRV televisieprogramma BinnensteBuiten. Ze delen onze passie voor duurzaamheid en onze missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren tot een groener, eerlijker en leuker leven. Daarom schrijven wij een tweewekelijkse column voor de site en delen we hier elke twee weken een vegetarisch of vegan recept van één van de inspirerende koks van BinnensteBuiten. Dat wordt smullen! Vandaag is de beurt aan Ramon Brugman. Hij maakt gepofte zoete aardappel met tapenade. “Het mooie van BBQ’en is, dat je tussen de brandende kooltjes de meest lekkere dingen kan poffen. Ik doe dat met zoete aardappelen en daarbij maak een tapenade van gegrilde paddenstoelen met daarop nog wat citroenmascarpone. Nou, dat is echt een feestje hoor. Geloof mij, als je dit proeft dan wil je zelfs bij -10 nog BBQ’en.”

Ingrediënten (voor 4 personen)
Gepofte aardappel
4 zoete aardappelen
1 scheutje olijfolie
zout en peper

Tapenade
2 grote portobello
100 g oesterzwammen
1 teen knoflook
1/2 bosje peterselie
2 takken tijm
2 takken rozemarijn
olijfolie

Citroenmascarpone
200 g mascarpone
1 citroen
1/2 teen knoflook
zout en peper

Overig
1 granaatappel
100 g feta 
2 takken munt

Benodigdheden
Aluminiumfolie
BBQ

Zo maak je het klaar:

1. Was de zoete aardappel, prik er wat gaatjes in met een vork, leg ze op een stuk aluminiumfolie en besprenkel ze vervolgens met olijfolie, zout en peper.

2. Pak de aardappel goed luchtdicht in en leg ze tussen de kolen voor ongeveer 45 tot 60 minuten. Draai ze af en toe om. Check met een vork of ze gaar zijn. Als hij nog hard voelt moeten ze nog wat langer poffen.

3. Voor de tapenade snij je de knoflook, tijm en rozemarijn fijn. Doe dit allemaal in een bakje en meng het met een beetje olijfolie.

4. Maak de paddenstoelen schoon en meng ze met de knoflook/ kruiden olie. Breng op smaak met zout en peper en grill de paddenstoelen gaar op de BBQ. Draai ze regelmatig even om. Snij ondertussen de peterselie fijn.

5. Als de paddenstoelen mooi gegrild zijn haal je ze van het rooster af en doe je ze in een hakmachine of je hakt ze zelf heel fijn. Breng de tapenade op smaak met peper en zout en de fijngehakte peterselie.

6. Voor de citroenmascarpone pureer je de knoflook en meng dit met de mascarpone en het rasp van de citroen. Breng het op smaak met zout en peper. Proef en voeg er eventueel nog wat druppels citroensap aan toe naar smaak.

7. Haal de pitjes uit de granaatappel, brokkel de feta en hak de munt fijn.

8. Als de zoete aardappelen gaar zijn snij je een stuk van de aardappel af het vruchtvlees van de zoete aardappel prak je een beetje los. Leg hier de paddenstoelen tapenade op, vervolgens wat granaatappelpitjes, feta en munt en maak het af met een flinke lepel citroenmascarpone.

Over de schrijver