Vega recept: pilav van parelgort met spinazie en ricotta

Twee keer per maand delen we een overheerlijk vega(n) recept van het KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten. Dit keer is de beurt aan chef-kok Ramon Brugman. Hij maakt pilav van parelgort met spinazie. Een leuke aanvulling op de masterclass van Sascha de Lint van vorige week dachten we, over (pseudo)granen en wat je ermee kan. De moeite waard om even terug te kijken als je ‘m gemist hebt. Maar voor nu: aan de slag met de pilav. Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten, Perzië, India en Centraal-Azië. Meestal wordt het gemaakt met rijst, maar Ramon gaat dus voor een ander graan. Parelgort is een graanproduct dat ontstaat door gerstkorrels van hun vliesje te ontdoen. De ronde, zachte korrels kan je koken en op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rijst. Eet smakelijk!

Ingrediënten (4 personen)
Pilav
1 ui
2 tenen knoflook
2 tomaten
200 g parelgort
750 ml groentebouillon
1 paprika
1 courgette
100 g spinazie
2 tl komijn 
1 citroen

Gegrild brood
1 bol donker brood
olijfolie
tijm 
zout en peper

Afmaken 
100 g ricotta
handje rucola
verse kruiden
1 citroen (rasp)

Zo maak je het klaar:

1.Voor de pilav was je eerst de parelgort. Snij vervolgens de ui en de knoflook fijn en de tomaat in blokjes.

2.Bak de ui en knoflook aan en doe dan de tomaat erbij. Voeg vervolgens de komijn toe en bak kort mee.

3.Snij ondertussen de paprika en courgette fijn en doe ook dit in de pan met de gewassen parelgort en giet de groentebouillon erbij. Knijp de citroen erop uit en doe de spinazie erbij. Roer alles goed door en dek af met een op maat gesneden bakpapiertje. Zet het vuur zo aan dat de pilav net aan kookt. Na ongeveer 30 minuten is de pilav gaar.

4. Snij dikke plakken van het brood en bespreken ze met olijfolie. Doe er wat blaadjes tijm op met wat zout en peper. Grill daarna het brood aan beide kanten krokant.

5. Haal het bakpapiertje van de pilav en proef of deze op smaak is. Leg dan hier en daar wat lepels ricotta op de pilav. Doe er wat rucola doorheen met wat vers gesneden kruiden. Rasp er als laatst wat verse citroenrasp overheen en serveer het brood naast de pilav.

Over de schrijver