Vegan bistro Gare du Nord brengt buurt bij elkaar met heerlijk eten

hetkanWel-blogger Rozemarijn tuiniert er op los: in haar Haagse achtertuin en andere tuinen. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.

Foto: roosgoesgreen

Ik heb deze week m’n primeur als lunchkok gemaakt in de hippe vegan bistro Gare du Nord in Rotterdam Noord. Heerlijk 100 % biologisch eten en dat op een superleuke locatie: een oude treinwagon midden in een woonwijk! Het plein waar de treinwagon staat is bovendien omgetoverd tot moestuin met fruitbomen en groentenbakken vol groenten en verse kruiden. Op zo’n plek wil ik graag koken!

Creatief met seizoensgroenten

Je kunt bij Gare du Nord zowel lunchen als dineren. Alle ingrediënten zijn biologisch en met een beetje geluk komen de groenten en kruiden direct uit de moestuin. Sowieso wordt er hoofdzakelijk met seizoensgroenten gewerkt. ‘s Avonds is er één drie-gangen menu: soep, hoofdmaaltijd en taart toe. Niks te kiezen dus, maar des te meer vrijheid voor de kok en dat zie je terug op je bord! Heerlijke smaken en veel kleuren. Alleen iets te veel granen naar mijn smaak, maar dat heb je al snel in een veganistische keuken.

Foto: roosgoesgreen

Voor de lunch (vanaf 12 uur) kan je wel kiezen uit verschillende broodjes met bijvoorbeeld hummus en gegrilde groenten, gemarineerde tempeh of vegaburgers, een quiche, soep of een dagsalade. De lunchkok maakt ook de soep en de taart voor het diner. Dus ja, deavocado-limoentaart heeft al op het menu gestaan. Leuk om die ook in vijfvoud te kunnen maken.

Dubbel duurzaam

De treinwagon krijgt door dit restaurant een derde nieuwe leven. Een goed voorbeeld van ‘upcycling’ ;-). De keuken in de wagon is zo klein dat een uitgebreide kaart geen optie is. Vandaar het dagelijks wisselende menu.  Voordeel is wel dat de kok optimaal flexibel is om de ingrediënten te gebruiken die aanwezig zijn. Er hoeft dus ook minder weggegooid te worden. Gare du Nord scoort wat dat betreft hoog op duurzaamheid. Zeker omdat alles 100 % biologisch is en sommige groenten en fruit een ‘food kilometer’ rating van minder dan 0.005 hebben als ze uit de moestuin komen.

Buurt pimpen

Foto: roosgoesgreen

Met mooi weer kan je lekker buiten zitten op het terras met uitzicht over de moestuin. Vaak zijn er buurtbewoners bezig die meehelpen om de moestuin te onderhouden. Er zijn ook nog plannen om een amfitheater op het plein aan te leggen om culturele activiteiten te organiseren. Want voor initiatiefnemers Hans Kervezee (die zelf in de Agniesenbuurt woont) en Pinar Coskun  is de sociale samenhang in de buurt een belangrijk punt.

Het zakenduo heeft al meer succesvolle projecten in de buurt opgezet. Zo hebben ze een paar jaar geleden de kookschool Kook met mij mee opgezet. Een kookstudio waar kinderen en schoolklassen uit de buurt gezond leren koken met plantaardige ingrediënten. Inmiddels hebben Hans en Pinar in de wijk ook een buurtmoestuin aangelegd waar kinderen zelf met plantjes in de weer kunnen zijn (oogst met mij mee). Bovendien is de hele wijk voorzien van geveltuintjes waar ook veel eetbare planten in staan. En zodra je de wijk binnenkomt lachen de oude wijnvaten met fruitbomen je tegemoet.

Dus kom snel een keer buurten en genieten van heerlijk vers eten, met liefde bereid weet ik uit ervaring.

Lees ook:

Over de schrijver

1 reactie op “Vegan bistro Gare du Nord brengt buurt bij elkaar met heerlijk eten”

  1. Pingback: Vegan bistro Gare du Nord brengt buurt bij elkaar met heerlijk eten | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.