Vegan Challenge: een maand plantaardig eten

Foto Vegan Challenge Lize Jansen
Foto Vegan Challenge Lize Jansen
Komende donderdag 1 oktober gaat de Vegan Challenge van start. Deze tweejaarlijkse uitdaging wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Het doel is om mensen op een leuke en bovendien gezellige manier kennis te laten maken met plantaardig eten. Door het samenstellen van wekelijkse recepten, boodschappenlijstjes en teams wil de organisatie laten zien dat plantaardig eten helemaal niet zo moeilijk en prijzig hoeft te zijn zoals veel mensen denken. Een maand lang plantaardig eten, zou jij dat kunnen? Om deze vraag makkelijker te beantwoorden zetten we de grootste vooroordelen op een rijtje.

Het is ongezond om alleen plantaardig te eten
Het voedingscentrum kwam in 1953 met de bekende Schijf van Vijf. Deze schijf bevatte alle voedingsmiddelen die je per dag binnen moest krijgen: van water tot groente en fruit, van brood en granen tot vlees en vis en niet te vergeten: water. Kijkend naar deze bekende afbeelding zou je tot de conclusie kunnen komen dat een plantaardige schijf er wel heel leeg uit zou komen te zien. Niets is minder waar. Lisa Steltenpool (schrijver De Vegarevolutie) maakte een plantaardige voedselpiramide. Deze zit boordevol met water, fruit, groenten, peulvruchten, granen en brood, noten, zaden en avocado, met daarbij de zon. Dit prachtige plaatje dat wordt geschetst blijkt ook nog eens goed voor je gezondheid te zijn. Zo biedt een gevarieerde plantaardige voeding alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Door plantaardig te eten wordt de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten verkleind. Bovendien bevat plantaardige voeding geen cholesterol en minder verzadigde vetten. Voor je gezondheid hoef je het dus niet te laten. Wel wordt er aangeraden om vitamine B12 tabletten te slikken. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten, en is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.

Voor plantaardig eten heb je een geldboom nodig
Een van de eerste dingen die je vaak hoort over veganistisch eten is dat het heel prijzig is. Zo denken veel mensen dat ze wekelijks de hele natuurwinkel leeg moeten kopen. Nu geldt eigenlijk met alles zo dat dat voor ieder persoon anders is. Als je iemand bent die dagelijks een stuk vlees naar binnen harkt, dan zou die dagelijkse vleesvervanger een duur grapje kunnen worden. Zo heeft bijna elke lokale supermarkt wel wat veganistische burgers in het schap liggen: van veganistische kipstuckjes tot (jawel) veganistische kroketten. In de natuurwinkel kun je zelfs een veganistische ‘kaas’ in de koeling vinden. Mocht je voor alles dat je normaal gesproken eet een veganistische dubbelganger willen aanschaffen, dan moet je inderdaad een behoorlijk dikke portemonnee hebben. Ben je bereid om wat creatiever met je maaltijden om te gaan, dan valt het nog wel mee met de prijzen. Want één ding is zeker: er zijn talloze recepten te vinden waarmee je plantaardige culinaire hoogstandjes op je bord kunt toveren. Zo hebben De Groene Meisjes elke week weer heerlijke recepten voor je klaar staan en zijn er een hoop vegan kookboeken met prachtige recepten waar je best mee thuis kunt komen.

Toch geldt zoals bij elke nieuwe ‘levensstijl of uitdaging’ dat je eerst een beetje moet investeren. Voor de Vegan Challenge is er bijvoorbeeld een voorraadlijst gemaakt met alles dat je in huis moet hebben. Het voordeel van deze lijst is dat je alles in de normale supermarkt kunt vinden en een deel waarschijnlijk al in je kast hebt staan. Het nadeel is dat de aanschaf van agave siroop, amandelmelk en edelgist je toch sowieso één keer meer gaat kosten dan normaal. Als je die hobbel eenmaal genomen hebt gaat er waarschijnlijk een grote plantaardige wereld voor je open.

Het milieu wordt net zo goed geschaad door plantaardig eten
Als veganisten met z’n allen de hele dag soja zouden gaan zitten eten zou dat niet heel best zijn voor het milieu. Zo komt de meeste soja uit Zuid-Amerikaanse landen, waar enorme stukken land met de vloer gelijk worden gemaakt om soja-plantages te maken. Maar wat veel mensen niet weten is dat soja ook aan bijna alle koeien, kippen en varkens in Nederland wordt gevoerd. Dit gebeurt niet alleen in Nederland: maar liefst 80% van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer. Hoe meer eieren, zuivel en vlees wij eten, hoe meer de voedselproductie voor andere mensen in het gedrang komt.

De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grote oorzaak van milieuproblemen is. Door plantaardig te eten help je dus juist mee aan een schonere en meer leefbare planeet. Daarbij is het wel belangrijk om kritisch te blijven. Zo staan er in veel veganistische kookboeken niet alleen recepten met soja-producten, maar ook met goji-bessen, lijnzaad, quinoa en andere producten die ook niet echt bijdragen aan een gezond milieu. Wist je bijvoorbeeld dat mensen in Bolivia zelf allang geen quinoa meer kunnen betalen? En dat het overvliegen van goji-bessen en andere lekkernijen van de andere kant van de wereld behoorlijk wat kerosine kost om over te vliegen? Het is eigenlijk gewoon het allerbeste om lokaal te eten: of dat nou biologisch, vegetarisch of veganistisch is.

Plantaardig eten is heel moeilijk
Hoe je het ook wend of keert: plantaardig eten vergt behoorlijk wat toewijding. Of zoiets moeilijk of makkelijk is hangt natuurlijk van jouw eigen toewijding af. Voor een vegetariër zal het doorgaans makkelijker zijn om de sprong naar veganisme te maken dan een vleeseter. Ook zal het schelen of je de uitdaging met je hele familie/studentenhuis aangaat of die-hard in je eentje. Daarnaast heb je binnen het veganisme ook weer allerlei stromingen: zo kan de ene veganist prima samen leven met een vleeseter en kan de andere niet met zichzelf leven als zijn/haar tas van leer is.

In wat voor categorie je ook valt en wat je motieven ook zijn om de plantaardige weg eens uit te proberen: de Vegan Challenge gaat donderdag van start en meedoen is helemaal gratis. Over boodschappen en gerechten hoe je niet meer na te denken: alles staat al voor je op een rijtje. De vraag of het moeilijk is, kun je dus helemaal zelf beantwoorden. We zijn erg benieuwd naar je ervaringen.

Alvast op zoek naar een heerlijk veganistisch recept om een beetje in te komen? Een tijdje geleden leerde ik om een vegan cheesecake te maken via Konnektid. Dit recept is een echte aanrader en bovendien erg makkelijk om te maken.

Over de schrijver

2 gedachten over “Vegan Challenge: een maand plantaardig eten”

  1. Als je enkel lokale producten zou eten op een vegetarische mannier (wat wil zeggen GEEN dierlijke eiwitten)
    dan zal je niet lang gezond rondlopen.
    Veel fruit en noten groeien nu eenmaal niet hier in onze streken.
    Dus moeten allemaal ingevoerd worden.
    Je kan beter een stukje varken van de lokale boerderij eten die het voedsel eet wat de boer zelf heeft geproduceerd, net zoals het vroeger ook altijd was, dan Kiwi’s laten overvliegen uit Australië

    Ook zou ik graag hebben dat de juiste benaming gebruikt wordt

    je hebt

    Omnivoor Hier eten je alles zonder uitzondering
    Je hebt personen die telkens een bepaald groep niet gebruiken zoals lactose
    je hebt personen die vooral plantaardig eten maar met aanvulling van bv vis, eieren enz. dit zijn GEEN vegetariërs!
    Je hebt vegetariërs personen die GEEN dierlijke eiwitten tot hun nemen.
    En dan heb je nog Veganisten die nemen geen dierlijke eiwitten, maar trekken het verder door zodat ze ook geen dierlijke producten gebruiken voor kleding en wonen enz.

    95% van personen die zich uitroepen dat ze vegetariërs zijn doen de waarheid zeer, ze kunnen beter zeggen wij eten geen dieren, of wij eten geen vlees wat veel juister is

Reacties zijn gesloten.