Vegan cosmetica; goed voor de dieren maar ook net zo effectief?

De vraag naar vegan producten wordt steeds groter en gelukkig beweegt het aanbod daarin mee. Duik mee in de wereld van vegan cosmetica en ontdek of het niet alleen goed is voor dieren, maar ook voor een stralende look.

Vegan cosmetica: een groene revolutie in schoonheid

Doordat steeds meer mensen vinden dat schoonheid niet ten koste hoeft te gaan van dieren, is niet alleen steeds meer make-up vrij van dierlijke producten maar ook skincare vegan. Voor de duidelijkheid: vegan cosmetica bevat geen dierlijke ingrediënten en er worden geen dieren gebruikt voor het maken van het product. Dus ook dierproefvrij.

Door technologische vooruitgang zien we steeds meer hightech vegan formules op de markt verschijnen. Wetenschappers en beauty experts werken hand in hand bij het maken van vegan ingrediënten die de prestaties van traditionele cosmetica evenaren of zelfs overtreffen. Van micro-algenextracten tot plantaardige hyaluronzuur, vegan cosmetica wordt steeds geavanceerder en doeltreffender.

Hoe effectief is vegan cosmetica?

Werkt vegan cosmetica net zo effectief? Jazeker, minstens! Dat geen dierlijke bestanddelen worden gebruikt, zegt helemaal niks over de effectiviteit. Over het algemeen bevatten plantaardige ingrediënten zelfs meer vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast kunnen dierlijke ingrediënten de poriën verstoppen en de huid flink irriteren. Lanoline is hier een goed voorbeeld van. Ook bevatten de meeste vegan skincare producten meer natuurlijke ingrediënten en dus minder synthetische stoffen, zoals chemische conserveermiddelen of chemicaliën. Vooral een gevoelig snoetje wordt hier niet zo blij van, en het milieu ook niet.

Voorbeelden van effectieve vegan ingrediënten

Van sommige ingrediënten is het meteen duidelijk dat ze van dieren afkomstig zijn, maar van sommige juist helemaal niet. Ook worden vaak E-nummers gebruikt op de verpakking waardoor je ‘verborgen beesten’ totaal niet herkent. Wanneer je kiest voor vegan cosmetica weet je zeker dat er geen dieren de dupe zijn geworden van jouw beauty routine, wel zo makkelijk.

Deze top vijf van alternatieve vegan ingrediënten doen niet alleen hun werk, maar doen dat ook op een manier die vriendelijk is voor dieren.

  1. Candelillawas of sheaboter in plaats van bijenwas.
  2. Jojoba olie of arganolie in plaats van lanoline gewonnen uit schapenwol.
  3. Hyaluronzuur uit bijvoorbeeld het extract van de Mirreboom in plaats van elastine uit bindweefsel van koeien.
  4. Plantaardige retinol (zoals NovoRetin) in plaats van dierlijk collageen of retinol uit melk en eieren.
  5. Hennep als vochtinbrengend ingrediënt in plaats van dierlijke glycerine.

Andere effectieve vegan ingrediënten zijn natuurlijke oliën, Vitamine C, groene-thee extract, peptiden, probiotica, Tea tree, Arctische bessen… om maar wat te noemen.

Ook vegan shampoo is net zo effectief als ‘normale’ shampoo. Goede voorbeelden die je haar net zo voeden en laten glanzen als dierlijke ingrediënten zoals ei en honing, zijn amandelolie, kokosolie en quinoa.

Het verschil tussen cruelty-free, vegan en milieuvriendelijk

Nog even iets rechtzetten; veel mensen denken dat cruelty-free en vegan synoniemen zijn. Dit is dus niet het geval. Een product dat cruelty-free is, betekent dat het niet op dieren is getest, maar kan nog steeds dierlijke ingrediënten bevatten. Andersom is vegan cosmetica wel automatisch dierproefvrij. Een fijne gedachte toch? Tenslotte wil vegan ook weer niet per definitie zeggen dat het goed is voor het milieu of jouw huid. Microplastics zijn bijvoorbeeld vegan, maar toch een bestanddeel dat we liever niet terugzien in onze producten. Gelukkig zijn er steeds meer merken die alle groene aspecten van cosmetica omarmen.

Ga voor duurzame huidverzorging en maak een keuze in cosmetica producten door net iets verder te kijken dan je neus lang is. Dus niet alleen naar de ingrediënten, maar ook de achtergrond van het bedrijf. Duurzame en eerlijke merken zullen transparant zijn over hoe de producten tot stand komen. Kortom: kies je cosmetica bewust. Voor je eigen schoonheid en een schoon geweten!

Over de schrijver