Is het moeilijk om lekker plantaardig te eten met de hele familie? Inclusief alle lastige ‘dat lust ik niet hoor’ eters? “Absoluut niet!” zeggen Lisette Kreischer en Maartje Borst. Zij delen in hun nieuwe kookboek FAMILY.EAT.PLANT. tal van heerlijke en makkelijke vegan recepten voor de hele familie. Van ontbijt tot groenteschotels, van heerlijk gebak tot uitgebreide family dinners. Alles komt aan bod. HetkanWEL ging in gesprek met Lisette en Maartje om te praten over vegan eten, hun inspiratiebronnen en het boek.
Met FAMILY.EAT.PLANT. hebben jullie een boek gemaakt voor de hele familie. Wat voor soort recepten kunnen we hier in vinden?
Lisette: “We hebben echt gerechten gemaakt die wij vroeger ook aten. Eenvoudige, verwarmende en voedende gerechten. Met herkenbare smaken, waar wij als kind van hebben genoten.”
Maartje: “Bijvoorbeeld de spitskoolovenschotel, het aardbeientoetje van Kleine Oma of de no chicken tonight. Als ik dat eet, zit ik echt weer aan de tafel van mijn jeugd.”
Dit is niet het eerste kookboek wat jullie hebben geschreven, eerder verschenen bijvoorbeeld al MAN.EAT.PLANT. en DOG.EAT.PLANT., en jullie hebben ondertussen een groep trouwe fans opgebouwd. Hoe zijn de reacties tot nu toe?
Lisette: “Waar onze eerdere boeken echt voor een niche waren, is dit boek voor iedereen. Het is daarom extra leuk om berichten te krijgen van mensen die er meteen mee aan de slag zijn gegaan. Die eerder niet zo snel iets maakten en nu sturen: ‘Dit smaakt naar vroeger, dit is echt lekker!’’’
Maartje: “Wie houd er nou niet van een Oudhollandse appeltaart? En de appeltaart uit ons boek smaakt echt zoals vroeger. Hetzelfde geldt voor de pannenkoeken, ik proef het verschil niet tussen dit recept en wat mijn moeder vroeger maakte.”
Lisette: “Het grootste compliment wat mensen ons kunnen geven, is dat ze daadwerkelijk de gerechten gaan maken. En er vervolgens van smullen met het hele gezin.”
Voor het boek zijn jullie ook in gesprek gegaan met een aantal gezinnen met (jonge) kinderen. Kinderen staan bekend als soms best lastige eters. Hoe ga je daar het beste mee om?
Maartje: “Dat is precies de reden waarom we dit boek gemaakt hebben! Met kinderen kan eten soms een uitdaging zijn. Zo willen echt niet alle pubers linzen of boekweitmeel eten. Het is belangrijk om vergelijkbare gerechten te maken. Dus als jouw puberzoon van vleesachtige dingen houdt, maak dan de goulash met seitan of bloemkoolsteaks. En voor kleinere kinderen (maar ook volwassen monden) zijn de ‘drie-in-de-pan’ pannenkoekjes echt een aanrader.”
Lisette: “En betrek je gezin bij het klaarmaken van het vegan eten, zo vertelde een van de geïnterviewde vaders over zijn dochtertje van vijf, die soms echt in een lastige fase zit. Maar als ze mee kon helpen in de keuken, al was het maar door met een plastic mesje de wortel te snijden, at ze het vervolgens met smaak op.”
Maartje: “Het is ook belangrijk om open conversaties over het eten te houden. Wat ligt er op je bord, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt?”
Lisette: “En elk gezin heeft zijn eigen voorkeuren, er is geen hapklaar antwoord. We vonden het daarom ook zo leuk om die diversiteit in het boek aan te brengen en verschillende gezinnen aan het woord te laten om te vertellen over hun oplossingen voor vegan eten.”
En wat zou je bijvoorbeeld kunnen doen bij traktaties voor je kinderen op school of bij verjaardagsfeestjes?
Lisette: “Maak de lunchbox bijvoorbeeld funky vol kleurrijk eten. Hetzelfde geldt voor traktaties. En denk bij verjaardagsfeestjes aan een vegan alternatief, dat er exact hetzelfde uitziet, zoals vegan knakworstjes. Zo eet jouw kind precies hetzelfde als de andere kinderen.”
Maartje: “En zorg er vooral voor dat je meer dan genoeg maakt. Want soms is het vegan eten als eerste op, omdat iedereen nieuwsgierig is en het wil proeven.”
Voor sommige families is het vaste prik, de jaarlijkse familiebijeenkomst. Welke gerechten kan je meenemen waarvan iedereen kan smullen?’
Maartje: “Bijvoorbeeld de broccoliquiche met vegan spek, die kan ik echt aanraden. Dat kan je makkelijk van tevoren klaarmaken, meenemen en op locatie in punten snijden.”
Lisette: “De seitanrollade! Die staat niet in dit boek, maar wel op onze website. Die heb ik al veel vaak meegenomen naar etentjes. En het is altijd een succes.”
Maartje: “Een andere aanrader zijn de paddenstoelenpasteitjes. Zeker weten dat iedereen die lekker vindt, behalve als je echt niet van paddenstoelen houdt. En de pitabroodjes met kikkererwten en zoete aardappel.”
Lisette: “Als je precies het recept uit ons boek volgt, maak je echt de lekkerste gerechten. Maartje heeft gezorgd voor een juiste balans in smaken waardoor ieder recept een succes zal zijn.”
Hebben jullie tot slot nog tips voor mensen die (nog) niet zo’n ‘vegan-minded’ omgeving hebben?
Lisette: “Ga op zoek naar een community. Via Facebook, via een vereniging of probeer je eigen familie zoals je broers en zussen mee te krijgen door lekkere gerechten voor ze te maken. Er is zoveel mogelijk. Zo spraken we bijvoorbeeld met een gezin uit Limburg die veel plezier haalt uit een vegan Facebook groep vol enthousiaste Limburgse vegans.”
Maartje: “En nu staat er daar zelfs vegan goulash op de menukaart van een cafeetje aan de bosrand!”
Kun je nog wel wat meer inspiratie voor vegan eten gebruiken? Op 4 juli lanceren Lisette en Maartje voor House of Animals een klein gratis boekje met vlezige vegan barbecue recepten. Perfect voor de BBQ met de hele familie!
Lees ook onze interviews met Merel Wildschut van De Groene Meisjes over haar kookboek Vegan voor iedereen. En met Milou van der Will over haar boek Vegan Summer, vol vegan barbecue recepten.