Vegan Food Tour: ontdek de onbegrensde mogelijkheden van de plantaardig keuken

Al meer dan een jaar stond de Vegan Food Tour bovenaan ons verlanglijstje om een keer te doen. En eindelijk was het zo ver. Op een zonnige, koude dag in maart stond een stralende Daisy Scholte – bedenker, organisator en een van de gidsen van de tour – op ons te wachten bij het trefpunt op het Neude. We gingen de Vegan Stadstour doen en waren heel enthousiast. Dus als je nog niets bedacht hebt voor Moederdag? Dan is dit het beste cadeau dat je je moeder kunt geven.

Daisy had ons in de mail ter voorbereiding op de tour aangeraden om vooraf niet te veel te eten, want in de drie uur durende tour zouden we maar liefst zeven stops maken. We stonden dus te popelen om te beginnen. We waren nieuwsgierig én hongerig. Het was nog even wachten op drie andere deelnemers, een vriendinngengroep uit het zuiden van het land, en dan konden we gaan.

Over de Vegan Food Tour 
Journalist en filmmaakster Daisy Scholte en haar vriend Patrick Boone gingen als vegetariër op wereldreis en kwamen na 3 jaar als veganist weer thuis. De keuze verrijkte niet alleen hun reis, maar ook hun leven na thuiskomst. Terug in Nederland startten ze samen de Vegan Food Tour vanuit hun liefde voor lekker eten, alle dieren en de planeet. Vanuit die passie hopen ze de deelnemers aan de tour te inspireren om vaker dier- en planeetvriendelijke keuzes te maken en ondersteunen ze ondernemers die zich daar dagelijks voor inzetten. En ze hebben succes! Honderden mensen lieten zich al verrassen door deelname aan de Vegan Food Tour en in 2023 wonnen ze de Vegan Award voor beste onderneming. Dit jaar zijn ze ook in Amsterdam van start gegaan.

Een cadeau voor de jarige

Toen we compleet waren, deden we een kort voorstelrondje. Een van de vriendinnen had de tour voor haar verjaardag gekregen. Ze waren niet vegan, maar wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de vegan keuken én ze vonden het leuk om Utrecht op deze manier te ontdekken. Wij vertelden over hetkanWEL en dat we ook wat te vieren hadden: ons nieuwe boek ‘Anders Wonen’ was naar de drukker (inmiddels is het uit en kan je het hier bestellen).

Bijdragen aan een diervriendelijk voedselsysteem

Daisy legde nog even kort uit wat we gingen doen, maar ook waarom ze de tours organiseert. Het is voor haar een manier om mensen op een positieve manier kennis te laten maken met veganisme en zo bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam en diervriendelijk voedselsysteem. En om ondernemers te ondersteunen die de keuze hebben gemaakt om zich hier ook voor in te zetten.

De verhalen van de ondernemers geven de gerechten nog meer smaak

Met de Vegan Stadstour loop je door het centrum van Utrecht langs een aantal vegan hotspots, krijg je een enorme verscheidenheid aan gerechten te eten en vertelt Daisy het persoonlijke verhaal achter de ondernemingen en de gerechten die ze maken waardoor het eten nog meer smaak krijgt. En als echte liefhebber en inwoner van Utrecht kent Daisy ook alle geheime plekjes en interessante weetjes van haar stad, waardoor je Utrecht ontdekt op een manier die niet in boekjes staat (en die vele van onze Utrechtse vrienden ook nog niet wisten).

Vegan gerechten uit alle windstreken

Vrolijk kletsend gingen we op pad. We begonnen de middag met het proeven van de Portugese lekkernij Pastel de Nata. Dit heerlijke custardtaartje wordt traditioneel gemaakt met eigeel, melk en suiker, maar de Italiaanse eigenaresse van het restaurantje maakt er een overheerlijke vegan variant van. Zelfs met een mooie gele kleur dankzij – dat mochten we raden – het gebruik van kurkuma.

Daarna volgden de diverse hapjes elkaar op. We aten vegan hamburgers, falafel, taart, koek, groentesnacks en vegan bitterballen en sloten af met een mini diner van köfte. Tussen de verschillende stops door zat voldoende tijd – en voldoende stappen – om het vorige gerecht even te laten zakken en weer zin te krijgen in het nieuwe. Ook stonden we regelmatig even stil op plekken om iets nieuws te leren over de stad; van kunst tot geschiedenis. Zo weten we nu waar de uitdrukking ladderzat vandaan komt en liepen we langs een straatgedicht dat elke dag een nieuwe letter krijgt en pas over tientallen jaren af zal zijn.

De positieve effecten van een plantaardig dieet

Tijdens een wat langere wandeling verraste Daisy ons nog met een overzicht van feitjes over het positieve effect van een plantaardig dieet. We spraken over de impact op het klimaat van de vleesindustrie tot het niet te tellen aantal vissen dat dagelijks gevangen wordt. En over het dierenleed dat het eten van dierlijke producten veroorzaakt.

Het leidde tot een mooi gesprek met de groep en ik kwam wéér tot de conclusie dat je met een vegan dieet helemaal niets in je leven hoeft te missen, maar dat het alleen maar bijdraagt: aan de smaak van het eten, aan het leven van dieren, aan onze planeet en aan mijn eigen geluk.

De positieve effecten van een plantaardig dieet

Het bijzondere aan Daisy – naast haar enthousiasme, ondernemerschap en sprankelende persoonlijkheid – is dat zij geen enkele moeite doet om je te overtuigen om te kiezen voor een plantaardig dieet. Zij bezorgt je ‘gewoon’ een heerlijke, gezellige en interessante middag.

Maar met elke stap in de tour werd voor mij de conclusie dat plantaardig eten het antwoord is op veel van onze problemen alleen maar duidelijker, want als plantaardig eten zo ontzettend lekker en veelzijdig is, waarom zou je dan nog kiezen voor dierlijke producten die zo veel leed veroorzaken?  

Lees ook: de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet volgens wetenschappelijk onderzoek

Over de tours

De tours van Vegan Food Tour kun je als privé tour of in groepsverband boeken in Utrecht, maar sinds dit jaar ook in Amsterdam West. Ook is er in Utrecht een fietstour; urban, rauw, vernieuwend en natuurlijk ook erg smakelijk! Tijdens de vegan fietstour peddel je door de mooiste wijken van Utrecht en stop je ook op zeven bijzondere plekken.

De tours zijn er voor iedereen. Van de doorgewinterde veganist, als je nieuwsgierig bent naar plantaardig eten, maar ook als je gewoon zin hebt in een leuke middag. En natuurlijk heeft elke tour een gepassioneerde gids, die je helemaal in de watten legt. Natuurlijk ben je nu ontzettend nieuwsgierig welke hotspots de tour bezoekt, maar dat verklappen we natuurlijk niet. Dat moet je gewoon ervaren in de tour. Daarom kunnen we maar een ding zeggen: dit moet je gewoon een keer doen.

Bekijk ook onze reel over de tour.

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *