Vegan kaas van Willicroft uit Amsterdam nu ook in de supermarkt

Twee jaar geleden opende hij de eerste vegan kaas winkel van Nederland, nu ligt hij met vier vegan kazen in de Albert Heijn (dat deze week aankondigde het vega(n) assortiment te verdubbelen). De Britse Brad VanStone woont sinds vier jaar in Nederland en timmert hard aan de weg met zijn plantaardige kaasmerk Willicroft, vernoemt naar de boerderij van zijn opa. “Hij heeft de kazen laatst voor het eerste geproefd en vond ze lekker.”

Vegan kaas

Het begon allemaal heel ‘simpel.’ Brad ontwikkelde een vegan kaas en verkocht het zelf op de markt.  “Dat was heel overzichtelijk,” vertelt hij. Maar sinds hij twee jaar geleden een vegan kaaswinkel in Amsterdam opende, kwam alles in een stroomversnelling. Sinds kort liggen vier van zijn kazen in de supermarkt, gewoon in het zuivel schap. “Dat is heel fijn, want dat betekent dat ook flexitariërs de plantaardige kaas zullen vinden.”

“In Groot-Brittannië is slechts 1% vegan, terwijl 25% van alle melk die verkocht wordt plantaardig is,” legt Brad uit. “Als je flexitariër bent, neem je niet de moeite om bij de ‘vegan’ producten te kijken wat het aanbod is. Maar als de vegan kaas of melk gewoon naast de zuivel staat, hoef je geen extra moeite te doen om voor de plantaardige variant te gaan.” Willicroft is de eerste plantaardige kaas die tussen de ‘normale’ kazen in het schap ligt.

Vegan Kaas Brad Vanstone

Noten of bonen en peulvruchten

Twee van de Willicroft kazen, die nu in de supermarkt liggen, zijn van cashewnoten gemaakt en twee van soja uit Zuid-Frankrijk. “Om een plantaardige kaas te kunnen maken, heb je een plantaardige melk nodig. Cashewnoten zijn daar een fantastisch ingrediënt voor, maar er kleven ook allerlei nadelen aan. Zo wordt het geoogst in Afrika, verwerkt in Azië en dan weer terug verscheept naar Afrika om vanuit daar naar de Westerse markt te gaan. Bovendien zijn er allerlei sociale issues: uit de schil van de noot komt een sap dat je huid verbrandt. Veel arbeiders worden hier niet voldoende tegen beschermd en lopen dus brandwonden op.”

“Wij letten op al die dingen en werken met biologische boeren, die goede arbeidsomstandigheden garanderen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Een plantaardige kaas op basis van noten is twee tot drie keer beter voor het milieu dan zuivelkazen, maar wij zijn op zoek naar kazen die 10 tot 20 keer beter zijn voor het milieu. Daarom leggen we onze focus vanaf nu op bonen en peulvruchten als basismateriaal in plaats van noten.”

Nederlandse boeren

“Bonen en peulvruchten kan je gewoon in Nederland verbouwen, waarmee je de melkboeren van nu ook een alternatief inkomen biedt. Dat vind ik belangrijk. Ik kom zelf uit een boerenfamilie en heb het gevoel dat er nu alleen maar met een beschuldigende vinger naar de boeren wordt gewezen zonder dat er samen met hen naar een oplossing wordt gezocht waar ook zij profijt van hebben.”

Willicroft is dit jaar met een pilot begonnen waarbij ze met een Nederlandse boer samenwerken. “Volgend jaar halen we de eerste oogst binnen en deze week lanceren we onze eerste fetakaas op basis van bonen, in samenwerking met de online supermarkt Crisp.  Het is onze beste kaas tot nu toe. De structuur van kaas is vaak het moeilijkst om te evenaren, maar dat is hier goed gelukt. Het is kruimelig en tegelijkertijd romig, precies wat je wilt met een fetakaas. En dus helemaal van Hollandse bodem, net als de zuivelkazen.”

Vegan Kaas

Toekomstdromen

Brad is nog lang niet klaar met plantaardige kazen. “Wij gaan ons eerst richten op bonen en peulvruchten als basis. Daarna gaan we kijken of we een perfecte ambachtelijke kaas kunnen maken, zoals een camembert of een blauwe kaas. Die zijn nu nog vaak heel duur, waardoor lang niet iedereen zich zo’n kaas kan veroorloven: dat willen wij veranderen. Bovendien zijn deze kazen nu nog beperkt houdbaar. Dat vormt voor veel winkels een barrière bij de inkoop, want wat als je ze niet op tijd verkoopt?”

“Wij willen kazen maken, die niet alleen goed smaken en een lage ecologische voetafdruk hebben, maar ook betaalbaar zijn, langer houdbaar en goed gedistribueerd kunnen worden.” Brad merkt dat Nederlanders over het algemeen wel bereid zijn om nieuwe producten en smaken te proberen. “Hier staan mensen meer open voor het bijstellen van hun mening dan in het traditionele Groot-Brittannië waar ik vandaan kom. Daarbij komt dat Nederland als land gewoon kleiner is: iedereen kent hier iedereen, zo lijkt het, dus het is makkelijker om de markt te veranderen. In een kleine vijver ben je al snel een grote vis.”

Wat is jouw ervaring met plantaardige kaas? Klopt de smaak en de structuur of is er nog wel wat werk aan de winkel?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Vegan kaas van Willicroft uit Amsterdam nu ook in de supermarkt”

  1. Naast de smaak, vind ik de voedingswaarde ook belangrijk. Deze zou ongeveer gelijkwaardig moeten zijn. Dan kan je het echt als vervanger eten.

Reacties zijn gesloten.