Dit is de lekkerste vegan kaas

Het was druk dit weekend bij VeggieWorld, het grootste plantaardige evenement van Nederland. Zo druk zelfs dat op de tweede dag veel populaire producten, zoals de plantaardige Bosche Bol, al uitverkocht waren. In de Werkspoorkathedraal in Utrecht hadden niet alleen veganisten zich verzameld, maar ook de vegan curious, zoals de organisatie ze noemt. En dat is begrijpelijk, want aan inspiratie geen gebrek. Van plantaardige macarons tot aan vegan kaas en van sprekers als Roanne van Voorst tot aan de lancering van de Veggie Challenge met Game Changer Patrik Baboumian (van de Netflix documentaire).

Vegan kaas

De opvallendste ontwikkeling in veganland vond ik dit jaar het enorme aanbod aan vegan kazen. Er waren Franse, Italiaanse, Britse en Nederlandse kaasmakers, die hun waar allemaal hadden uitgestald om van harte lust van te proeven. Van ‘mezzerella’ tot aan ‘schimmelkaas’ en van ‘this is not Cheese Fondue’ tot aan brie. Allemaal in de plantaardige variant.

Is kaas verslavend?

De meeste mensen die plantaardig willen eten, vinden kaas het moeilijkst om te laten staan. Dat komt, zo stellen sommige wetenschappers, door de aanwezigheid van het eiwit caseïne – ook te verkrijgen als caseïne shake – dat qua structuur nog het meest op morfine lijkt. Het activeert het opioïdensysteem en veroorzaakt daardoor plezier. De Amerikaanse arts Neal Barnard noemde kaas zelfs ‘zuivelcrack’ met hetzelfde verslavende effect als harddrugs. Nou lijkt dat schromelijk overdreven. Zo stelt de Europese Voedselautoriteit (EFSA) dat het effect van caseïne 20 keer zo zwak is als morfine. Verslavend is het dus niet echt. Maar lekker is het wel. En uit onderzoek (2015) van de Universiteit van Michigan blijkt dat ondervraagde studenten qua eten het meest naar kaas hunkerden.

Plantaardige kaas

Kaas vervangen is dus nog niet zo makkelijk, dat is wel duidelijk. Zeker niet voor een volk van kritische kaaskoppen als het onze. Maar het kan wél! Er wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van verfijnde kazen van noten, die op een zelfde manier gerijpt worden als ‘gewone’ kazen. Zo kan je in Amsterdam bij restaurants als Mr. & Mrs. Watson en Yerba heerlijke kaasplankjes bestellen en verkopen winkels als Willicroft, Vegabond en Little Plant Pantry (ook in Amsterdam) een uitgebreid assortiment aan plantaardige kazen.

Vegan Kaas
Blauwe Kaas Van Max &Amp; Bien

Vegan Cheese Award

Om de ontwikkelingen van de vegan kaaswereld een beetje in kaart te brengen en vooral te stimuleren, werd dit weekend voor het eerst de Vegan Cheese Award uitgereikt. Uiteraard voorafgegaan door een uitgebreide proeverij, waar ik maar al te graag aan mee deed, als ex-kaas verslaafde. Er waren vier genomineerden voor de prijs.

De Roque Blue van het Italiaanse bedrijf Fermaggio; een blauwe kaas, die vooral in de korst blauw was en een pittige nasmaak had. De Blue veined cheese in grape leaves van het Nederlandse Max & Bien: een smaakvolle schimmelkaas met een subtiele nasmaak en absoluut mijn persoonlijke favoriet. Geheel terecht de winnaar van de Publieksprijs.

De Petit Lorrain van Petit Veganne; een brie die met zijn subtiele smaak de Juryprijs in de wacht wist te slepen. “Als het donker zou zijn, zouden de kaasliefhebbers het verschil niet proeven met een echte brie,” zo zei Nadia Zerouali van de jury. En de This is not Cheese Fondue van Willcroft, dat als fondue natuurlijk niet echt te vergelijken is  met een stuk kaas, maar desondanks toch een eervolle tweede prijs kreeg van de jury wegens de mooie smaak.

Het waren stuk voor stuk mooie kazen, gemaakt door bevlogen vakmensen, waar ik als vegan en kaasliefhebber heerlijk van heb lopen smikkelen.

Vegan Cheese Awards

Veggie Challenge

Ben je nieuwsgierig geworden naar vegan kaas en de mogelijkheden van plantaardig eten? Doe deze maand dan vooral mee aan de Veggie Challenge, die op VeggieWorld werd afgetrapt door tv-kok Sharon de Miranda en Game Changer Patrik Baboumian. Deze maand eten wereldwijd tienduizenden mensen een maand lang geen of minder vlees. Op de site van ProVeg vind je tips, recepten en ondersteuning. Vind je een maand te lang? Dan begint volgende week ook nog de Nationale Week Zonder Vlees, georganiseerd door de Hippe Vegetariër, Isabel Boerdam. Ook daar kan je aan meedoen als je plantaardig gewoon een keer wil proberen.

Heb jij tips om minder vlees te eten of over te stappen op een plantaardig dieet? Deel die dan vooral met ons en de rest van de lezers door hieronder een reactie achter te laten. Hartelijk dank alvast! 

Over de schrijver

4 gedachten over “Dit is de lekkerste vegan kaas”

  1. Ik denk inderdaad ook dat ik zou moeten wennen aan de textuur en smaak.. maar heb er ook lang over gedaan stinkkaasjes lekker te vinden dus na 1 x proeven kun je er nog niet echt over oordelen denk ik.

  2. Ik heb ook een hoop began “kazen” geproefd tijdens Veggie World. Vind het wel lekkere, hartige spreads voor op toastjes, maar het heeft qua smaak of textuur absoluut niks met kaas te maken in mijn ogen. Ik vraag me af wat de populariteit van zulke producten (onder vegans én vleeseters) doet als het niet gepresenteerd wordt als “kaas” maar als “hartige notenspread”.

Reacties zijn gesloten.