Jason Tjon Affo, alias The Indigo Kitchen, komt met een nieuw kleurrijk vegan kookboek

Zeg je kleurrijk, dan denk ik meteen aan Jason Tjon Affo, beter bekend over de naam The Indigo Kitchen. Zijn recepten draaien om groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Maaltijden waar je écht blij van wordt, en die ook nog eens gezond zijn. Na het succes van zijn vegan kookboeken Vegan Soul Food en Vegan Party Food, kwam recent de nieuwste creatie Vegan Rainbow Food uit. Hoog tijd om eens in gesprek te gaan met Jason.

Jaren geleden begon Jason met het delen van zijn recepten op Instagram onder de naam The Indigo Kitchen. ‘’Toen ik in 2014 veganist werd, waren er nog niet zo veel verschillende producten en opties als tegenwoordig. Stiekem waren mijn eerste maaltijden ook niet zo’n succes. Daardoor dacht ik: als ik mijn familie en vrienden enthousiast wil maken voor de plantaardige keuken, moet ik wel iets lekkers en origineels op tafel zetten. Iets waarvan mensen denken: zo, dit is écht lekker!’’ En dan is het natuurlijk ook wel fijn als het er vrolijk en kleurrijk uitziet.

Voor ieder budget

Hiervoor begon Jason te experimenten in de keuken. Gaandeweg leerde hij dat elke kleur voor bepaalde gezondheidsvoordelen en voedingstoffen zorgt. En dat je om je eten te kleuren helemaal geen kunstmatige poedertjes nodig hebt. Al snel had hij een persoonlijke missie gevonden: om met pure, natuurlijke ingrediënten maaltijden in álle kleuren van de regenboog te maken, die ook nog eens goed smaken. Jason probeert er hierbij altijd op te letten dat zijn recepten prima te maken zijn met een krapper budget, of als je minder tijd hebt. ‘’Ook als je minder geld hebt, kun je nog steeds creatief zijn in de keuken. Het is niet haalbaar om altijd dure producten te gebruiken. Dat is ook helemaal niet nodig.’’ Voor het kleuren van zijn maaltijden maakt hij vooral gebruik van vrij simpele producten zoals rode kool, spinazie of radijs. ‘’Niet veel mensen weten dat je met deze ingrediënten zoveel moois kunt produceren.’’

Recepten vol groenten en fruit

Zijn laatste vegan kookboek draait nog meer om de kracht van groenten. Alle kleuren en soorten groenten en fruit bevatten tal van goede voedingsstoffen, maar niet elke groente is van nature even geliefd. ‘’Er zijn zoveel groenten waarvan mensen niet weten wat ze ermee moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan aubergine of knolselderij. Als je weet hoe je dat klaar moet maken, is het heerlijk. Ik wil mensen laten zien dat het echt allemaal niet zo moeilijk is of heel veel tijd hoeft te kosten, iedereen kan mijn recepten maken. Echt waar.’’ Het resultaat? Wortelpancakes, bietencarpaccio, chocolade & matcha cream cake en een heuse rainbow sandwich. Stuk voor stuk recepten die je terugvint in zijn vegan kookboek en die barsten van de kleur. ‘’En wie wordt daar nou niet blij van?’’, lacht Jason.

Alles zelf doen

Waar veel ‘influencers’ een heel team om zich heen hebben verzameld, doet Jason alles alleen. En dat is heel hard werken. ‘’Ik heb alle drie de vegan kookboeken helemaal zelf gemaakt, van de receptontwikkeling tot de fotografie. Deels omdat ik het moeilijk vind om dingen uit handen te geven. Ik houd graag overzicht, vind het fijn om de boel onder controle te hebben, wil het liefst alles zelf doen. Maar het is elke keer wel weer slikken hoeveel werk het eigenlijk is.’’ Toch zou hij het niet snel anders doen. ‘’Ik wil het creatieve proces voor zo’n vegan kookboek niet uit handen geven. Deze recepten zijn een onderdeel van wie ik ben, van mijn jeugd tot nu. Bovendien is het voor mij ook een goede manier om uit mijn comfortzone te stappen. Dingen te proberen die ik nog niet onder de knie heb. Soms gaat het niet zoals gepland, maar vaak is het wel een leuke manier om met ingrediënten te spelen. En soms pakt iets juist verassend goed uit.’’

Stilzitten is lastig

Zoals je wellicht al merkt, is het voor Jason lastig om stil te zitten. ‘’Ik heb AHDH, dat zorgt ervoor dat ik eigenlijk constant afgeleid ben door allerlei prikkels. Ik vind veel dingen fascinerend, wil veel begrijpen en onderzoeken.’’ Dat betekent niet dat hij dagelijks overstroomt van de inspiratie. ‘’Soms duurt het een tijdje voor ik het wauw-gevoel krijg. Ik wacht altijd tot ik zeker weet: dit gaat echt té gek worden.’’ Het lijkt hem leuk om wat vaker vegan kookworkshops te geven, restaurants te helpen met hun menukaart en daar zelf ook in de keuken te staan. ‘’Ik vind zoveel dingen leuk, dat maakt het soms wel lastig om te kiezen.’’ Kortom: van Jason gaan we de komende jaren -naast zijn vegan kookboeken- nog een heleboel horen.

Win het nieuwe vegan kookboek van Jason

Wil jij graag zelf aan de slag met een van de kleurrijke recepten van Jason? Dan heb je geluk! We mogen één exemplaar van Vegan Party Food en één exemplaar van Vegan Rainbow Food weggeven. Wil je kans maken? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (als je nog niet geabonneerd bent) en laat hieronder in een reactie weten welk vegan kookboek jij wilt winnen en waarom.

Lees hier welke 7 vegan influencers je moet volgen voor de broodnodige inspiratie en krijg antwoord op de vraag of een vegan dieet gezonder is dan een niet-vegan dieet.

Over de schrijver

26 gedachten over “Jason Tjon Affo, alias The Indigo Kitchen, komt met een nieuw kleurrijk vegan kookboek”

  1. Eet sinds een paar jaar steeds meer veganistisch omdat het gewoon beter voelt voor mijn lichaam. En aangezien koken mijn vak was en hobby is al heel mijn leven, is inspiratie over dit nieuwe koken meer dan welkom. Allebei de boeken zijn welkom maar ik denk toch het liefst de Party versie.

  2. Voor mijn eten- en spelletjesavonden zou ik heel graag Vegan Party Food winnen! Wij zijn net verhuisd naar een huis met een tuin en ik kan niet wachten tot we met z’n allen lekker buiten kunnen eten en spelletjes doen tot in de late uurtjes. Ik zie de rainbow veggierolls al gevuld met allerlei lekkers en mooie eetbare bloemen uit eigen tuin…

  3. Mijn lieve (nu hard lerende en dit jaar afstuderende aan de opleiding Crossover Creativity) nichtje Suzanne is sinds een aantal jaren vegan. Dit zou een superleuk cadeau zijn om haar te geven als ze is afgestudeerd (want ik weet zeker dat ze het gaat halen!).

  4. Vegan Soul Food ligt bij ons onder de kerstboom, ik heb al verlekkerd zitten kijken. Maar aangezien ik een keukenmeid met 2 linkerhanden ben, laat ik de uitvoering over aan mijn partner. Ik denk dat hij (en ik!!) ook heel blij zal zijn met Vegan Rainbow Food, dus kom maar door! 🙂

  5. Pas sinds een paar maanden ben ik meer en meer veganrecepten aan het uitproberen, omdat ik milieubewust ben en geïnspireerd werd door mijn zoon, schoondochter en kleinzoon van 3 jaar. Zij eten zoveel mogelijk vegan en als ik bij hun eet, smaakt het altijd heerlijk! En als zij bij mij komen wil ik ook graag gezond en lekker koken en leuke hapjes op tafel zetten.

Reacties zijn gesloten.