Jason Tjon Affo, alias The Indigo Kitchen, komt met een nieuw kleurrijk vegan kookboek

Zeg je kleurrijk, dan denk ik meteen aan Jason Tjon Affo, beter bekend over de naam The Indigo Kitchen. Zijn recepten draaien om groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Maaltijden waar je écht blij van wordt, en die ook nog eens gezond zijn. Na het succes van zijn vegan kookboeken Vegan Soul Food en Vegan Party Food, kwam recent de nieuwste creatie Vegan Rainbow Food uit. Hoog tijd om eens in gesprek te gaan met Jason.

Jaren geleden begon Jason met het delen van zijn recepten op Instagram onder de naam The Indigo Kitchen. ‘’Toen ik in 2014 veganist werd, waren er nog niet zo veel verschillende producten en opties als tegenwoordig. Stiekem waren mijn eerste maaltijden ook niet zo’n succes. Daardoor dacht ik: als ik mijn familie en vrienden enthousiast wil maken voor de plantaardige keuken, moet ik wel iets lekkers en origineels op tafel zetten. Iets waarvan mensen denken: zo, dit is écht lekker!’’ En dan is het natuurlijk ook wel fijn als het er vrolijk en kleurrijk uitziet.

Voor ieder budget

Hiervoor begon Jason te experimenten in de keuken. Gaandeweg leerde hij dat elke kleur voor bepaalde gezondheidsvoordelen en voedingstoffen zorgt. En dat je om je eten te kleuren helemaal geen kunstmatige poedertjes nodig hebt. Al snel had hij een persoonlijke missie gevonden: om met pure, natuurlijke ingrediënten maaltijden in álle kleuren van de regenboog te maken, die ook nog eens goed smaken. Jason probeert er hierbij altijd op te letten dat zijn recepten prima te maken zijn met een krapper budget, of als je minder tijd hebt. ‘’Ook als je minder geld hebt, kun je nog steeds creatief zijn in de keuken. Het is niet haalbaar om altijd dure producten te gebruiken. Dat is ook helemaal niet nodig.’’ Voor het kleuren van zijn maaltijden maakt hij vooral gebruik van vrij simpele producten zoals rode kool, spinazie of radijs. ‘’Niet veel mensen weten dat je met deze ingrediënten zoveel moois kunt produceren.’’

Recepten vol groenten en fruit

Zijn laatste vegan kookboek draait nog meer om de kracht van groenten. Alle kleuren en soorten groenten en fruit bevatten tal van goede voedingsstoffen, maar niet elke groente is van nature even geliefd. ‘’Er zijn zoveel groenten waarvan mensen niet weten wat ze ermee moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan aubergine of knolselderij. Als je weet hoe je dat klaar moet maken, is het heerlijk. Ik wil mensen laten zien dat het echt allemaal niet zo moeilijk is of heel veel tijd hoeft te kosten, iedereen kan mijn recepten maken. Echt waar.’’ Het resultaat? Wortelpancakes, bietencarpaccio, chocolade & matcha cream cake en een heuse rainbow sandwich. Stuk voor stuk recepten die je terugvint in zijn vegan kookboek en die barsten van de kleur. ‘’En wie wordt daar nou niet blij van?’’, lacht Jason.

Alles zelf doen

Waar veel ‘influencers’ een heel team om zich heen hebben verzameld, doet Jason alles alleen. En dat is heel hard werken. ‘’Ik heb alle drie de vegan kookboeken helemaal zelf gemaakt, van de receptontwikkeling tot de fotografie. Deels omdat ik het moeilijk vind om dingen uit handen te geven. Ik houd graag overzicht, vind het fijn om de boel onder controle te hebben, wil het liefst alles zelf doen. Maar het is elke keer wel weer slikken hoeveel werk het eigenlijk is.’’ Toch zou hij het niet snel anders doen. ‘’Ik wil het creatieve proces voor zo’n vegan kookboek niet uit handen geven. Deze recepten zijn een onderdeel van wie ik ben, van mijn jeugd tot nu. Bovendien is het voor mij ook een goede manier om uit mijn comfortzone te stappen. Dingen te proberen die ik nog niet onder de knie heb. Soms gaat het niet zoals gepland, maar vaak is het wel een leuke manier om met ingrediënten te spelen. En soms pakt iets juist verassend goed uit.’’

Stilzitten is lastig

Zoals je wellicht al merkt, is het voor Jason lastig om stil te zitten. ‘’Ik heb AHDH, dat zorgt ervoor dat ik eigenlijk constant afgeleid ben door allerlei prikkels. Ik vind veel dingen fascinerend, wil veel begrijpen en onderzoeken.’’ Dat betekent niet dat hij dagelijks overstroomt van de inspiratie. ‘’Soms duurt het een tijdje voor ik het wauw-gevoel krijg. Ik wacht altijd tot ik zeker weet: dit gaat echt té gek worden.’’ Het lijkt hem leuk om wat vaker vegan kookworkshops te geven, restaurants te helpen met hun menukaart en daar zelf ook in de keuken te staan. ‘’Ik vind zoveel dingen leuk, dat maakt het soms wel lastig om te kiezen.’’ Kortom: van Jason gaan we de komende jaren -naast zijn vegan kookboeken- nog een heleboel horen.

Win het nieuwe vegan kookboek van Jason

Wil jij graag zelf aan de slag met een van de kleurrijke recepten van Jason? Dan heb je geluk! We mogen één exemplaar van Vegan Party Food en één exemplaar van Vegan Rainbow Food weggeven. Wil je kans maken? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (als je nog niet geabonneerd bent) en laat hieronder in een reactie weten welk vegan kookboek jij wilt winnen en waarom.

Lees hier welke 7 vegan influencers je moet volgen voor de broodnodige inspiratie en krijg antwoord op de vraag of een vegan dieet gezonder is dan een niet-vegan dieet.

Over de schrijver

26 gedachten over “Jason Tjon Affo, alias The Indigo Kitchen, komt met een nieuw kleurrijk vegan kookboek”

 1. Vegan Rainbow Food, daarmee denk ik iedereen kunnen inspireren om ook tijdens het eten je bijdrage te leveren aan zowel het bestrijden van de klimaat crisis, eten met plezier voor zowel de mond als het oog & natuurlijk aan het bewijs dat veganistisch eten en regenbogen een super combinatie is.

 2. Lekker een nieuwerwets ‘ouderwets’ kookboek op het aanrecht i.p.v. de i-pad die telkens weer uitfloept.
  Heerlijk bladeren en de kleurrijkste foto’ s bekijken waar het water al van in je mond gaat lopen.
  En dan aan de slag. Vegan is iets nieuws voor mij als 50 plusser, maar je bent nooit te oud om te leren en laat me graag door
  een veel jonger en enthousiaste wereldverbeteraar inspireren.
  Want plantaardig is de toekomst voor de generatie na ons en de aarde.

 3. Na 20 jaar ben ik een doorwinterde vegan, maar recent werd ik geconfronteerd met verschillende voedselintoleranties waardoor koken plots een stuk lastiger werd en gaan eten onmogelijk. vegan Rainbow Food lijkt me ideaal om nieuwe inspiratie op te doen en mijn dagelijkse zoektocht naar een aangepast voedingspatroon makkelijker te maken. Hoe dan ook dank voor de tip, want ik kende hem nog niet en volg hem nu op IG 🙏

 4. Na 20 jaar ben ik een doorwinterde vegan, maar recent werd ik geconfronteerd met verschillende voedselintoleranties waardoor koken plots n stuk lastiger werd en gaan eten compleet onmogelijk. Vegan Rainbow Food lijkt me ideaal om nieuwe inspiratie op te doen en mijn dagelijkse zoektocht naar een aangepast voedingspatroon makkelijker te maken. Hoe dan ook dank voor de tip, want ik kende hem nog niet en volg hem nu op IG 🙏

 5. ik wil graag het vegan Rainbow food boek winnen. Vooral om het aan mijn dochter te geven die op kamer woont en nog zoekende is naar lekkere recepten. Voor mezelf is het natuurlijk ook een fijn boek, want dan kan ik af en toe heel lekker bij haar eten. En het ziet er nog mooi uit ook.

 6. Wij zijn al ruim 45 jaar vegetarier. Ooit nog op samen op kookles gegaan in Geleen Zuid bij een alternatief centrum met het boek van de macrobiotiek in de hand. Wij zijn gestart met “eten is een feest en het moet gewoon lekker zijn! Deze slogan huldigen wij nog steeds. MIjn man kookt altijd. Hij heeft plezier aan dit creatieve proces.
  In het boek van Jason lees ik hetzelfde enthousiasme voor lekker eten. Om deze reden wil ik het boek graag ontvangen

 7. Wat een leuke en inspirerende jongen! Dat kookboek zou ik graag in mijn keuken heel graag gebruiken! Ik eet zelf vegan maar soms heb ik ff geen inspiratie en ik probeer graag nieuwe recepten uit, en dit kookboek zou daar prima mee kunnen helpen (ook leuk als hij de recepten zelf komt koken 😉

 8. Ik zou graag het kookboek winnen. Nu ik op pensioen ben heb ik tijd om nieuwe zaken te ontdekken. Deze tijd wil ik graag investeren in het vegan koken of zonder vlees. Vegan rainbow food zal mij inspireren.

 9. Ik zou graag het nieuwe 🌈 kookboek ontvangen, zodat ik nieuwe heerlijke recepten heb voor als mijn keuken er weer is. Ik kan wel wat nieuwe inspiratie gebruiken! En ik wil natuurlijk heerlijke maaltijden maken voor mijn familie en bezoekers die nog steeds denken dat een maaltijd zonder vlees niet smaakvol kan zijn! Ik overtuig ze graag van het tegenover gestelde!

Reacties zijn gesloten.