Lauri volgt een vegan kookworkshop en maakt een Indonesische rijsttafel

Ik heb een kast boordevol kookboeken en houd enorm van (uitgebreid) koken. Toch grijp ik vaak naar dezelfde soort ingrediënten in de supermarkt. Hoewel ik het leuk vind om nieuwe recepten uit te proberen, ben ik niet zo bekend in bijvoorbeeld de Surinaamse of Thaise keuken. Daardoor weet ik ook nooit zo goed welke producten ik in de toko moet kopen en hoe je daar vervolgens een lekkere maaltijd mee maakt. Daarom volgde ik de vegan kookworkshop ‘Indonesische rijsttafel’ van Trai Vegan. Dit is een kookstudio opgericht door Traiënne waar je terecht kunt voor verschillende veganistische kookworkshops. Sinds 2020 wordt zij bijgestaan door haar kookpartner Elle.

Niet iedereen is vegan

Samen met een vriendin, haar moeder en een vriend werd ik ontvangen door de enthousiaste Elle, die al klaar stond met een lekker drankje en een tofu sateetje. Daar ontmoetten we ook de rest van de deelnemers. Na een korte kennismaking gingen we met z’n zessen aan de slag met de, in totaal twaalf, recepten van de workshop. Wij waren allemaal al jaren bekend met de veganistische keuken, een uitzondering, want grappig genoeg zijn de meeste mensen die een workshop van Trai Vegan volgen helemaal niet vegan.

Elle: “Daar kan ik altijd wel om lachen. Soms komen er mensen binnen die eigenlijk zelf nooit koken en al helemaal niet veganistisch. Maar ze houden wel enorm van de Caribische keuken. En juist dan vind ik het extra leuk om hun te leren hoe makkelijk je deze lekkere gerechten kunt maken.”

Uitgebreid proeven

Hoe gaat de vegan kookworkshop in z’n werk? Ik had altijd een beeld in mijn hoofd van een grote studio waar je met z’n allen staat te dringen rond een tafel. Dat is bij Trai Vegan totaal niet het geval, daar volg je de workshops in kleine groepen van maximaal acht mensen waardoor je voldoende (persoonlijke) aandacht krijgt. Zoals ik al vertelde waren we bij mijn workshop maar met z’n zessen. Dat betekende twee dingen: harder werken en meer eten na afloop. Je leest het goed, we gingen niet alleen aan de slag met tal van recepten zoals babi pangang (gemarineerde mock pork) en lemper (Indonesische rijstrolletjes met jackfruit), na afloop mochten we ze ook uitgebreid proeven.

Vegan Kookworkshop

Elle: “Het wisselt per workshop enorm hoe de sfeer is en hoe de samenwerking uitpakt. Sommige groepen gaan gezamenlijk met alles aan de slag. Bij andere groepen werken mensen juist meer in tweetallen.” Tijdens de kookworkshop kun je Traiënne en Elle het hemd van het lijf vragen. Traiënne: “Dat proberen we ook echt te benadrukken, je kunt ons alles vragen. Want het is zo zonde als je straks thuis aan de slag gaat en niet meer precies weet wat je moet doen.”

Meer dan genoeg tijd voor gezelligheid

Afhankelijk van de hoeveelheid gerechten en de grootte van de groep ben je ongeveer drie à vier uur aan het kokkerellen. Wij waren rond een uur of 13.00 gestart en rond 16.30 uur klaar. En hoewel we hard moesten doorwerken, was er tussendoor ook meer dan genoeg tijd voor gezelligheid. Voor ik het wist waren alle gerechten klaar en was het tijd voor misschien toch wel het allerleukste moment van de middag: het opeten! Welk gerecht mijn favoriet was? Ik heb gesmuld van de sayur lodeh (groentecurry) en de smoor terong dan tomat (aubergines in tomatensaus), maar eigenlijk vond ik alles lekker. Deze vegan kookworkshop heeft me echt kennis laten maken met nieuwe gerechten en smaken. Met een rond gegeten buik en een zeer voldaan gevoel stapte ik weer in de trein onderweg naar huis.

Wees creatief

Ik was nog niet thuis of ik had alle recepten al in een overzichtelijke pdf in mijn mailbox staan. Ideaal, want zo kan je ze op je laptop, tablet of telefoon openen en thuis de keuken in duiken. Elle: “Tijdens de vegan kookworkshop vertel ik de deelnemers altijd dat onze recepten zijn bedoeld als leidraad. Het is belangrijk om ze eerst goed door te lezen voor je begint en tijdens de kookworkshop de instructies op te volgen. Maar als je thuis aan de slag gaat kun je het recept naar wens aanpassen. Misschien wil je wat meer pit of juist iets minder. Of misschien wil je net iets andere kruiden. Wees creatief!”

Vegan Kookworkshop

Extra tips

Gedurende de middag heb ik Traiënne en Elle overspoeld met vragen van ‘Hoe werkt een rijstkoker?’ tot ‘Welke olie kan ik hier het beste bij gebruiken?’, ‘Welk merk jackfruit is het voordeligst?’ en ‘Kan ik dit gerecht ook van tevoren klaarmaken en bewaren?’ Natuurlijk heb ik ook gevraagd of zij nog wat extra tips hadden voor de lezers van hetkanWEL. Traiënne: “Jazeker! Maak boemboes (fijngewreven kruidenmengsels) in grote hoeveelheden en vries ze in. Zo kun je altijd in een handomdraai een lekkere maaltijd maken.” Toen ik vertelde dat mijn vriezer letterlijk uit een zielig vriesvakje bestaat had Traienne maar één advies voor me: “Investeer in een grotere vriezer! Echt, beschouw het als een cadeautje aan jezelf!”

Daarnaast is het belangrijk om jezelf te blijven prikkelen. Elle: “Zoek voor inspiratie op internet, kijk kookfilmpjes op YouTube en beperk je niet alleen tot de volledig veganistische kanalen. Je kunt recepten zo makkelijk veganizen! Zeker als je de tips van onze workshops toepast.” Traiënne: “En geef ingrediënten een tweede kans. Zo was ik bijvoorbeeld nooit echt fan van tempeh, tot Elle het op een andere manier voor me klaarmaakte. Haar sambal goreng tempeh vind ik heerlijk. Het recept staat op onze website.” Op hun website en Social media kanalen delen Elle en Traiënne regelmatig foodweetjes en allerlei tips en tricks om je eten nog lekkerder te maken.

Vegan Kookworkshop

Kortingscode

In een mooie kookstudio vlak naast het treinstation van Bunnik leren Traiënne en haar kookpartner Elle onder de naam Trai Vegan jou de kneepjes van het vak. Speciaal voor de lezers van hetkanWEL heeft Traiënne een kortingscode aangemaakt. Met de code #hetkanwel21 krijg je 15 euro korting per klant. De code is geldig tot 31-12-2021 en geldt niet in combinatie met bestaande acties.

Heb jij weleens een (online) vegan kookworkshop gevolgd? Deel je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto’s: gemaakt door Elle. Op de onderste foto staan Traïenne en Elle

Over de schrijver