Citytrip: Vegan Parijs. Dit zijn de lekkerste vegan restaurants van de Franse hoofdstad.

Terwijl er in Berlijn nog volop gevoetbald wordt, bereidt Parijs zich voor op de Olympische Spelen. Er wordt hard gewerkt om een tribune in elkaar te zetten, in de metro hangen grote plakaten die de Olympische stations aangeven en de boekenstandjes bij een deel van de Seine zijn weg. Om veiligheidsredenen, want hier komt de openingsceremonie. Je zou kunnen zeggen dat ik een maand te vroeg ben, maar ik ben juist precies op tijd om de stad nog in relatieve rust te verkennen en allemaal vegan restaurantjes voor je te verzamelen, mocht je die kant op gaan. Tijdens de Spelen of een andere keer.

42 Degres

Als je de trein neemt, ben je vanaf Amsterdam Centraal in 3,5 uur op Gard du Nord in Parijs. Net op tijd voor de lunch in ons geval. We komen per ongeluk bij 42 Degres uit. “Weten jullie wat vegan is?” vraagt de serveerster vriendelijk. Een grappige vraag, die blijkbaar nog nodig is hier. Want Parijs is wat vegan mogelijkheden zeker geen Berlijn, maar het blijkt ook niet te lijken op de rest van Frankrijk. Waarmee ik maar wil zeggen: er is volop keuze. Bij 42 Degres, de meest prijzige maaltijd die we eten, is alles plantaardig en rauw (dat wil zeggen: met een temperatuur van maximaal 42 graden bereid). We drinken een heerlijk sprankelende kombucha in champagneglazen en genieten van een heel smaakvolle ‘risotto’ van groenten en een chocoladetoetje na. Want in Frankrijk bestaat de lunch uit minstens 2 gangen.

Foto’s: Land & Monkeys en op het terras van 42 Degres

Le potager de Chalotte

Eigenlijk wilden we vanuit Gard du Nord naar Le potager de Charlotte gaan, omdat ik op social had gelezen dat het hier heerlijk eten was. Maar ‘de moestuin van Charlotte’ bleek dicht te zijn voor de lunch, dus reserveren we een plekje voor de avond erna. Het is een klein overzichtelijk tentje met heerlijke gerechten die redelijk klassiek aandoen, maar dat kan ook aan de avond liggen. Zo at  ik aardappelpuree met asperges en paddenstoelen als hoofdgerecht. Heel lekker.

Bloom Sushi

Toegegeven: ik ben verwend met vegan sushi in Amsterdam. Tot voor kort was er Plantbased Sushi met verrassende combinaties (helaas zijn ze failliet) en we hebben de Vegan Sushi Bar, die altijd smakelijke sushi heeft. De smaak van dit plantaardige sushi restaurant valt in dat kader wat tegen, maar even zo goed: wie van sushi houdt, is hier aan de juiste adres. De inrichting is fantastisch, net als de cocktails en de sushi ziet er fantastisch feestelijk uit. Het is altijd druk bij Bloom sushi, dus reserveren is een aanrader.

Wild & the Moon

Deze keten is tegenwoordig ook in Amsterdam te vinden op verschillende locaties. Wij aten in het filiaal middenin Le Marais, om de hoek bij verschillende boetiekjes van kleine, zelfstandige designers en tussen de prachtig uitgedoste stijlvolle modemensen. Parijs, zoals je je Parijs voorstelt zeg maar. Hier kan je uit de koeling zelf je salades en drinken pakken en bij de balie nog van alles bestellen qua eten en warme dranken. Wild & the moon is laagdrempelig, sfeervol en heerlijk.

Foto’s: 42 degres, vegan sushi en cocktail bij Bloom

Cloud cakes

Ook deze laagdrempelige tent heeft verschillende vestigingen in de Franse hoofdstad. Wij waren bij eentje in de buurt van onze Airbnb in Saint-Georges om onszelf te trakteren op een heerlijk ontbijt van plantaardige pannenkoeken en een Acai bowl met fruit. Je kan er ook sandwiches halen en andere typische Franse broodjes, zoals de croissant of de pain aux chocolat.

Land & Monkeys

Deze keten is één van mijn favorieten, omdat je hier allerlei soorten brood en patisserie kan vinden (hartig en zoet) en het is allemaal even lekker en dus 100% plantaardig. Je kan het meenemen, maar in de verschillende vestigingen die Parijs kent, zijn ook zitplaatsen. Dus je kan ook gewoon heerlijk de tijd nemen om hier te ontbijten (zoals wij hebben gedaan) of te lunchen. Denk croissants, pain au chocolat, kaneelbolletjes,  moon cakes, focaccia en koekjes. Land & Monkeys noemt zichzelf de eerste bakker met een positieve impact 🙂

Ajoud’hui Demain

Deze conceptstore heeft een winkel met duurzame vegan kleding en producten (eten en verzorging) én dus een café (binnen en buiten). Ook hier kan je terecht voor patisserie, drankjes en hele lunches. Deze plek is vorig jaar geopend door twee 25-jarigen en bruist van de gezelligheid. Het is er druk met de jonge, hippe vegans uit het 11e arrondisement van Parijs (of toeristen, zoals wij, al leken die zwaar in de minderheid). Leuk om even een drankje te doen (we hebben niet echt wat gegeten, want je kan niet aan de gang blijven  met al die gebakjes 😉, maar de recensies zijn goed en het zag er heerlijk uit).

Foto’s: op het dak bij de airbnb, boneshaker donuts, ajourd’huis demain

VG Patisserie

Dit is een klassieke patisserie met strak gedecoreerde gebakjes, maar dan vegan. Als je van taart houdt, is dit echt een aanrader (bekijk de website om een idee te krijgen van hoe het eruit ziet). Wij hebben iets meegenomen voor onderweg: lekker, maar Land & Monkeys vond ik persoonlijk lekkerder, maar ik zou zeggen: probeer het gewoon lekker.

Boneshaker Donuts

Ik ben een van die ‘rare’ mensen die niet van donuts houdt en ze dus ook niet bestelt, maar een vegan donut tentje middenin Parijs moesten we natuurlijk wel even uitchecken. En ik moet zeggen: het smaakt ‘gewoon’ naar donuts. Dus als je liefhebber bent: ga hier een donut halen en neem ‘m mee naar de nabij gelegen tuilleriën voordat je naar het Louvre gaat of Musëe D’Orsay (mijn favoriete museum in de Franse hoofdstad) en geniet ervan.

Veget’Halles

Een populair lunchrestaurant waar we bij toeval terecht kwamen omdat we honger hadden en op zoek gingen naar iets in de buurt van de Seine (na een bezoekje aan de Notre Dame: de restauratie schiet op by the way, het is de bedoeling dat de kathedraal aan het einde van dit jaar weer in z’n volle glorie staat). Hoe dan ook: dit restaurant biedt vegetarische én plantaardige gerechten. Denk bowls of een bord met allerlei snacks als vegan paté, hummus, tomatentapenade en auberginespread. Heerlijk gegeten en fijne bediening ook nog eens. Maar dat geldt eigenlijk voor alle restaurants waar we zijn geweest.   

Andere vegan restaurants in Parijs waar we niet meer aan toe kwamen:

 • Sweet rawmance
 • Graines du jour
 • Veg’Anne
 • Raw cakes
 • Vegan folies
 • Le Potager du Marais
 • brEATHe restaurant (vegan sushi)
 • Soya cantine bio
 • Les petites patisserie
 • Hank vegan burger
 • Jay & Joy (maken ‘vromage’, oftewel vegan kaas)
 • La maison du mochi

Tip: als je een matcha latte bestelt in Parijs (mijn favoriete drankje van het moment), vraag dan even of er geen siroop in zit. Want ze hebben de neiging om ‘m ongevraagd zoet te maken, waardoor het hele idee van een bittere matcha verloren gaat (in mijn ogen althans).

Heb jij nog tips voor vegan restaurants in Parijs die absluut niet mogen missen in dit rijtje? Laat dan hieronder een reactie achter en we voegen ‘m toe. Lees ook: Citytrip Berlijn: deze duurzame hotspots mag je niet missen. En: Dit zijn onze 10 favoriete vegan restaurants in Amsterdam.

Over de schrijver