Lekker en in een handomdraai op tafel; pasta pesto. Traditioneel is deze maaltijd niet geschikt voor veganisten door de toevoeging van Parmezaanse kaas. Daarom leggen we uit hoe je een vegan variant kan maken! Gelukkig maar, want het gerecht is niet alleen lekker; pesto zit vol vitaminen, mineralen en gezonde plantstoffen. Trouwens ook ideaal als een koude to-go maaltijdsalade. We beginnen eerst met hoe je zelf de vegan pasta pesto kunt maken.
Zelf groene pesto maken: lekker en makkelijk!
Wel eens zelfgemaakte pesto geproefd? Na dit recept koop je nooit meer een potje in de supermarkt. Deze bevatten overigens ook vaak onnodig veel zout en suiker. De originele groene pesto saus (Pesto alla Genovese) wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie en zout. Het dierlijk stremsel dat in kaas zit, wordt doorgaans uit de maag van een dood kalfje gehaald. Niet bepaald veganistisch dus, en strikt genomen zelfs niet vegetarisch.
Dit heb je nodig voor vegan pesto (4 personen):
- 2 handen verse basilicum (ongeveer 30 gram)
- 40 g edelgistvlokken
- 70 g geroosterde pijnboompitten of cashewnoten
- 2 tenen geperste knoflook
- 3 eetlepels (extra vierge) olijfolie
- (ongeraffineerd) zout en peper
Je kunt overigens ook rustig experimenteren met andere ingrediënten zoals avocado, spinazie met citroensap, rucola, of peterselie met zonnebloempitten.
De naam pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’. Dit betekent ‘stampen’. En dit is precies het enige dat je nog hoeft te doen met de ingrediënten om je vegan pesto te maken. Hiervoor gebruiken de Italianen een vijzel voor een vollere smaak. Maar het kan anders natuurlijk ook met een keukenmachine of staafmixer.
Tip 1: Wist je dat wanneer je basilicumblaadjes eerst vijftien seconden blancheert ze niet zo snel bruin kleuren?
Tip 2: Heb je pesto over? Vries dit bijvoorbeeld in met een ijsblokjesvorm om het lang te bewaren. Je kunt het ook gebruiken in allerlei andere recepten. Garneer je soep of pizza ermee. Of smeer het op een wrap, toastje of gewoon op je boterham!
Recept voor vegan pasta pesto
Na het maken van je eigen vegan pesto, ben je al zo goed als klaar met het hele pasta gerecht. Echt weinig tijd? Maak de pesto van tevoren. Je kunt dan ondertussen mooi alvast de pasta koken. Zo kost het je ‘s avonds nog maar een paar minuten om een heerlijk en voedzaam gerecht op tafel te toveren.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 340 gram pasta (let op dat er geen ei in is verwerkt)
- 4 rode uien
- 500 gram cherrytomaatjes
- je zelfgemaakte vegan pesto
- 2 eetlepels olie om te bakken
- pijnboompitjes & basilicum voor de garnering
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking en bewaar een klein beetje kookvocht bij het afgieten. Pel en snijd de ui fijn. Verwarm bakolie in een koekenpan en fruit de ui een paar minuten. Vervolgens hoef je alleen nog maar de tomaat in vieren te snijden en deze kort mee te bakken. Meng tenslotte alles door de pasta en tadaaa, aan tafel maar. Je kunt als (extra) groente ook gegrilde courgette, gekookte broccoli of rucola erbij serveren. Eet smakelijk!