Vegan proteïne poeder; wat is het en wat doet het voor je?

Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat het eten van dierlijke producten niet altijd de beste keuze is voor mens, dier en milieu. Het ruime aanbod van overheerlijke plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld kaas, ei of vlees, maakt de overstap naar een plantaardig dieet steeds gemakkelijker, maar de basis begint bij een gevarieerd voedingspatroon. Proteïne poeder kan daar een beetje bij helpen. We leggen je graag uit hoe.  

Plantaardige eiwitten

De eerste vraag die zo’n beetje iedere (aspirant) vegan voorgeschoteld krijgt, is natuurlijk de klassieker: ‘maar hoe kom je dan aan je eiwitten?’ Het is voor veel mensen blijkbaar toch nog onduidelijk dat je helemaal geen eieren, zuivel, vlees of vis nodig hebt om toch aan genoeg eiwitten te komen. Plantaardige eiwitten vind je ook gewoon in bijvoorbeeld groenten en bonen. Maar wat zijn eiwitten eigenlijk?

Eiwitten of proteïnen zijn bouwstoffen die bestaan uit ketens van aminozuren. De eiwitten die we uit dierlijke voeding halen bevatten vaak essentiële aminozuren en worden vaak beter verteerd. Daarom is het voor de mensen die plantaardig eten extra belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden, zodat je alle aminozuren binnenkrijgt die je nodig hebt. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de verteerbaarheid en het aminozuurgehalte van eiwitten. Dierlijke eiwitten hebben een verteerbaarheid van 90 tot 99%. Plantaardige eiwitten hebben een verteerbaarheid van 70 tot 90%. Plantaardige eiwitten bevatten vaak niet alle essentiële eiwitten, dierlijke eiwitten wel. Dat lijkt misschien heel spannend, maar valt in de praktijk gelukkig ontzettend mee.

Vegan proteïne poeder

Toch is het in het begin ontzettend moeilijk om erachter te komen wat je lijf nou precies mist als je geen dierlijke producten meer eet. Je gaat waarschijnlijk naarstig op zoek naar meer informatie over welke supplementen je nodig hebt om je nieuwe leven als veganist te overleven. En dat is vrij weinig. Dat merk je al snel, maar het is wel belangrijk om je fit, actief en gezond te voelen. In dat geval kan je vegan proteïne poeders in shakes en pannenkoeken gaan gebruiken. Is dat echt perse nodig om een gezonde veganist te kunnen zijn? Absoluut niet. Maar is het een makkelijke, snelle en vetvrije bron van eiwitten. Dat dus wel! Overigens zijn plantaardige eiwitten niet alleen goed voor mensen die plantaardig eten en actief sporten, maar voor iedereen die meer hoogwaardige vegan eiwitten in wilt nemen: jong, oud, sporter of bankhanger, maar ook ideaal voor mensen met een lactose-intolerantie.

Purasana proteïne poeder

Vegan proteïne poeders zijn gemaakt op basis van plantaardige eiwitten uit soja, rijst, pompoen, hennep of erwt: bronnen met een vrij hoog aminozuurprofiel waardoor je toch voldoende eiwitten binnen krijgt als je plantaardig eet. Purasana biedt biologische, dierproefvrije poeders aan. Je kunt kiezen uit verschillende eiwitbronnen of een combinatie maken van verschillende poeders om er zeker van te zijn dat je verschillende aminozuren uit plantaardige eiwitbronnen binnenkrijgt.  De soja-poeders beschikken over het hoogste eiwitgehalte (90%) en hebben een uitgebalanceerd aminozurenprofiel met een zeer laag vetgehalte, maar je kunt ook kiezen voor het rijstpoeder (80% eiwitten), dat extra rijk is aan essentieel aminozuur leucine en daarmee helpt bij spierherstel. Ook fijn: als je nog meer gemak wilt zijn er ook proteïne poeders met smaakjes zoals vanille, chocolade, banaan of aardbei.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Purasana.

Photo by Adrianna Calvo

Over de schrijver

1 gedachte over “Vegan proteïne poeder; wat is het en wat doet het voor je?”

Reacties zijn gesloten.