Vegan recept: courgettefritters met crispy maïs

Vorige week sprak Lauri uitgebreid met Lisette Kreischer en Maartje Borst over hun nieuwe boek Family.Eat.Plant. Met dit boek maken ze vegan koken voor het hele gezin wel heel erg makkelijk en lekker bovendien. Want wij kregen natuurlijk wat recepten doorgestuurd om uit te proberen. Eén daarvan mogen we met jullie delen en ik moet zeggen: ik ben fan. Want die courgettefritters smaken niet alleen vers uit de pan lekker, maar een dag later als restje voor bij de lunch is het ook een aanrader (koud en al). Bij deze het vegan recept.

Courgettefritters met crispy mais

Fritters zijn een soort pannenkoekjes gevuld met groente of fruit. Doordat deze fritters op basis van kikkererwtenmeel zijn gemaakt, kun je ze prima serveren als een soort vegaburgers! Ze zijn ook lekker op een broodje met wat mayo. Of gewoon zo, met wat sla als luxe weekendlunch.

Voor circa 4 personen

• 1 courgette, gewassen
• 1 tl zeezout
• 1 teentje knoflook, fijngehakt
• geraspte schil van ½ biologische citroen
• 100 g kikkererwtenmeel
• 1,5 tl bakpoeder
• 100 g crispy mais uit blik, afgespoeld en uitgelekt
• 1 el fijngehakte verse tijm, of 1 tl gedroogde tijm
• versgemalen peper naar smaak
• plantaardige olie om in te bakken
• 2 el vegan mayo
• 2 el dikke sojakwark
• 100 g rucola

Zo maak je het klaar

Rasp de courgette op de grove zijde van een blokrasp boven een grote kom. Bestrooi de courgette met het zeezout, zodat het vocht eruit trekt. Laat de courgette ca. 20 minuten staan. Giet het vocht niet af! Voeg de knoflook en geraspte schil van de citroen toe. Meng het Kikkererwtenmeel met het bakpoeder en roer dit door de geraspte courgette. Het beslag moet nu zo dik zijn als yoghurt. Als het te nat is, voeg dan nog een klein beetje kikkererwtenmeel toe. Als het juist te droog is, voeg dan een klein scheutje water toe. Dit kan erg per courgette verschillen. Voeg de mais toe en breng het beslag op smaak met de tijm en versgemalen Peper.

Verhit een laagje olie in een koekenpan, zoveel dat de hele oppervlakte bedekt is. Anders bakken de fritters niet mooi. Verdeel wat hoopjes beslag in de pan, bak op redelijk laag vuur tot de onderkant helemaal gaar is (dit duurt zeker een paar minuten), en keer de fritters dan  om. Bak ook de andere kant helemaal gaar. Bak op deze manier het hele beslag.

Meng de mayo met de sojakwark. Serveer de fritters met het sausje en de rucola.

Vegan Recept

Dit was mijn versie van de courgettefritters. Ik haalde er 6 uit het beslag, dus wat dat betreft is het  makkelijker te verdelen over 3 personen. Ook had ik iets te veel zout gebruikt, dus daar zou ik wat voorzichtig mee zijn. Verder: heeeeel lekker.

We zijn benieuwd wat jullie van dit vegan recept van de courgettefritters vinden, dus laat vooral in een reactie hieronder weten of ze gelukt zijn en naar meer smaken, want we mogen een exemplaar van Family.Eat.Plant weggeven. Om kans te maken hoef je hieronder alleen maar even aan te geven waarom je het boek graag wil winnen en je te abonneren op de Nieuwsbrief (als je dat natuurlijk niet al lang gedaan hebt). Eet smakelijk! 

Over de schrijver

15 gedachten over “Vegan recept: courgettefritters met crispy maïs”

  1. Ik ben nu de overstap aan het maken van vega naar vegan, samen met mijn dochters. Wat ondersteuning qua goede volwaardige recepten kan ik hierbij wel gebruiken. Als ik het bovenstaande recept zie, vind ik het super dat de leftovers de volgende dag voor de lunch gebruikt kunnen worden. Alleen blijft er wel iets over…

  2. Graag zou ik dit boek winnen, zodat ik ook mijn neefjes en nichtjes kan overtuigen met superlekker eten. Zonder dat ze iets hoeven te missen dus! Mooi vormgegeven boek, ik ben fan!

Reacties zijn gesloten.