Vegan recept: kikkererwtenstoofpotje met sperziebonensalade

Bij het KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten hebben ze dit keer een lekker vegan recept voor ons uitgezocht. Sharon de Miranda maakt een stoofpotje van kikkererwten met champignons, paprika’s, tomaten, uien, knoflook en heerlijke kruiden. Daar hoort een simpele sperziebonen maaltijd bij met semi-gedroogde tomaatje. Precies waar we zin in hebben dit weekend. “Het is zo lekker om bij dit kikkererwtenstoofpotje juist zilvervliesrijst te gebruiken, omdat dat een wat nootachtiger smaak heeft,” zegt Sharon over deze maaltijd. Laat je ons in de reacties weten wat je van het gerecht vindt?

Ingrediënten (6 personen):
400 g gekookte kikkererwten
250 g champignons 
4 tenen knoflook
3 rode uien
1 dl rode wijnazijn 
3 el suiker 
1 kruidnagel 
1 laurierblaadje
1 ui
1 bosje koriander
1 rode paprika
1 gele paprika
4 tomaten 
2 el tomatenpuree
1 tl komijnzaadjes 
2 groentebouillonblokjes
200 g kokosyoghurt 
10 blaadjes munt
250 g zilvervliesrijst

Voor de sperziebonensalade:
400 g verse sperziebonen 
1 rode ui
2 el Balsamicoazijn
100 g semi-gedroogde tomaatjes
4 el olijfolie

Zo maak je het klaar:

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een hapjespan met een scheutje olie en fruit de uien en knoflook aan. Bak de komijnzaadjes mee en snij ondertussen de champignons door vieren. Bak de champignons mee tot ze bruin zijn, dan voeg je de kikkererwten toe. Snij de tomaten in partjes en doe ze in de pan erbij. Als de tomaten genoeg vocht hebben afgegeven, roer je de tomatenpuree erdoor en blus je het af met een scheutje water. Snij de paprika’s in blokjes, voeg toe aan de pan met de groentebouillonblokjes en laat het ongeveer 10 min stoven.

2. Verhit de rode wijnazijn in een pan. Snij de rode ui in halve ringen. Los de 3 eetlepels suiker op in de azijn voeg het laurierblaadje en de kruidnagel toe. Doe de rode ui in een (weck)pot, giet het wijnazijn mengsel erover met nog wat water en laat minimaal 10 min intrekken (mag je ook een dag van tevoren maken).

3. Bereid de zilvervliesrijst zoals vermeld op het etiket. Breng de kokosyoghurt op smaak met wat fijngesneden blaadjes munt en een snufje zout.

4. Ga verder met de bereiding van de salade van sperziebonen. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen. Halveer de bonen en kook ze beetgaar. Spoel ze koud en dep ze goed droog. Snij een rode ui zo dun mogelijk en meng deze samen met de overige ingrediënten goed door elkaar. Laat het 10 min rusten voordat je het uitserveert, zodat de sperziebonen de smaken goed opnemen.

5. Maak het gerecht als volgt op. In een diep bord schap je eerst de rijst, daarop de kikkererwtenstoof dan een flinke eetlepel kokosyoghurt met de munt, doe hier wat van de rode uien op zuur over, schep er wat van de sperziebonensalade naast en als laatst voeg je een paar blaadjes verse koriander toe. 

Over de schrijver