Deze schoenen zijn gemaakt van ananasleer

Laura Straver is dol op vrouwelijke schoenen maar wil ook graag duurzaam leven. Toen zij in Nederland geen ecoschoenen kon vinden die zij zelf graag wilde dragen startte ze haar webwinkel EN&. Hier verkoopt ze comfortabele, luxe en hippe schoenen met een goed verhaal. We spraken haar over ananasleer, toekomstdromen en het maken van een positieve impact.

Liefde op het eerste gezicht

In 2011 begon Laura met EN& omdat ze graag duurzaam wilde leven maar er wel graag comfortabel en fris bij wilde lopen. Ze dook in de wereld van ecoschoenen en dat was liefde op het eerste gezicht.“Ik zag de schoenen van Beyond Skin en daar was ik direct verliefd op! Deze wilde ik naar Nederland halen! Ik ben EN& dan ook begonnen met een ruim assortiment Beyond Skin schoenen. In de loop der jaren heb ik het aanbod uitgebreid met schoenen van o.a. NAE Vegan, FAIR, Slowers en sinds kort NOAH. Inmiddels zijn er ook herenschoenen en riemen bij gekomen.”
En&Amp;

Schoenen van ananasleer

Alle schoenen van EN& hebben een goed verhaal. Zo kan je bijvoorbeeld espadrilles vinden van kurk en schoenen van ananasleer:
“De espadrilles van Slowers en Artelusa zijn handgemaakt in Spanje en Portugal met respect voor mens, dier en natuur. Het ene merk maakt ze van biologisch katoen en jute, het andere van kurk.”
“Het mooiste verhaal is die van de schoenen van ananasleer. Het materiaal heet Piñatex en wordt gemaakt van vezels van ananasbladeren, een bijproduct van de ananasoogst. Het materiaal is natuurlijk, sterk, duurzaam, licht en ademend. De vezels uit de ananasbladeren worden door de boeren op de Filipijnen geoogst. Vervolgens worden de vezels in Spanje verwerkt tot werkbaar materiaal. Zo zorgt Piñatex voor extra inkomsten voor de ananasboeren.”
En&Amp;

De voor- en nadelen van ananasleer

De schoenen van ananasbladeren komen uit de Filipijnen en zijn dus zeker niet lokaal geproduceerd. Daarnaast is de zool gemaakt van rubber, wat natuurlijk geen duurzaam materiaal is. Laura is zich daar van bewust maar staat volledig achter haar keuze:
“Ten eerste worden de schoenen gemaakt van een bijproduct en produceren ze extra (en eerlijke) inkomsten voor de ananasboeren. Daarnaast zou het natuurlijk fantastisch zijn om schoenen te produceren die helemaal geen negatieve impact op het milieu hebben, maar in de praktijk is dat moeilijk uitvoerbaar.”
“Iedereen wil graag schoenen die lang meegaan en waarin onze voeten warm en droog blijven. Dan ontkom je er bijna niet aan om rubber of kunststof te gebruiken. Daar kleven nadelen aan, maar dat geldt ook voor schoenen van leer. Deze worden namelijk vaak in lagelonenlanden geproduceerd onder slechte omstandigheden voor mens en milieu.”
“In Europa worden de leerlooierijen gelukkig strenger gecontroleerd, maar worden er nog steeds chemicaliën gebruikt om te looien. Daarnaast is leer een groot bijproduct van de bio-industrie en daarmee verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Zowel aan vegan als aan leren schoenen zitten dus voor- en nadelen. Het is maar net welke jij belangrijk vindt.”
En&Amp;

Ondernemersdromen

In de toekomst wil Laura haar webshop graag verder uitbreiden:
“De markt voor duurzame en vegan schoenen is een niche markt. Dat maakt het lastig om voldoende te verkopen om grote investeringen te kunnen doen. Het uitbreiden gaat daarom helaas stukje bij beetje. Dus lieve mensen: vertel iedereen in je omgeving dat deze schoenen bestaan! Zo maken we samen de wereld een klein beetje mooier.”
“Tot slot droom ik er van om op termijn mijn webshop uit te breiden met een eigen collectie. Dat zou gaaf zijn!”
Dit artikel schreven we Voor De Wereld Van Morgen.

Over de schrijver

8 gedachten over “Deze schoenen zijn gemaakt van ananasleer”

  1. Pingback: Wat zijn de duurzame alternatieven voor leer? - hetkanWEL

  2. Pingback: Dit was 2017! Een jaaroverzicht van de mooiste blogs.

  3. Pingback: Weet jij van welk bijzonder materiaal deze rok is gemaakt?

  4. Pingback: Draag jij straks een jas van bio-leer? 5 alternatieven voor leer op een rij.

  5. Pingback: Trends: wat eten, drinken en dragen we in 2018

  6. Pingback: Is lopen op blote voeten gezond?

  7. Nee, kunstleer gemaakt van ananasbladeren, dus een stuk beter voor ‘t milieu dan plastic kunstleer! Ik heb de afgebeelde laarsjes rechtsboven, zijn echt topschoenen 🙂

Reacties zijn gesloten.