Lekkere vegan snacks voor een luie zondagmiddag

Het is koud vandaag en wat doe je dan? Je maakt het jezelf gemakkelijk. Warm vest aan, kop thee en natuurlijk iets lekkers. Met deze recepten zet je zonder moeite, in een korte tijd, heerlijke vegan snacks op tafel. Succes gegarandeerd.

De klassieker: dadel-kokos balletjes

Dadel-kokos balletjes zijn een relatief gezonde snack voor elk moment van de dag en ze zien er heel leuk uit. Je mixt 100 gram dadels, 75 gram gemengde noten, een eetlepel kokosolie, een eetlepel cacao en een paar eetlepels kokosrasp door elkaar in een keukenmachine.
Het is ook lekker om er nog wat stukjes chocola doorheen te mengen, een half kopje espresso, of een handje cranberries. Als het allemaal goed gemengd is, schep je het uit de machine en kneed je het tot een bal. Dit is wel een beetje plakkerig. Vervolgens verdeel je de grote bal in ongeveer 15 kleine balletjes, die je door de gemalen kokos rolt. Even in de ijskast en smullen maar.
Lekkere Vegan Snacks

Nog meer kokos(koekjes)

Deze kokoskoekjes zijn ontzettend lekker. Fijne bijkomstigheid is, dat ze echt niet kunnen mislukken.Wat heb je nodig? Een rijpe banaan, 50 gram gemalen havermout en 25 gram kokosrasp. Dat is het. Je kunt er natuurlijk altijd nog wat extra ingrediënten doorheen mixen, zoals maanzaad, chiazaadjes, cacao nibs of wat je zelf nog lekker lijkt.
Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Daarna prak je de banaan heel goed fijn. Je voegt de havermout en de kokosrasp toe en mengt het allemaal door elkaar. Van het mengsel maak je 12 kleine balletjes en deze leg je op bakpapier in de oven. In een kwartiertje is het klaar.
Lekkere Vegan Snacks

Simpele vegan cheesecake

Deze simpele vegan cheesecake is een echte aanrader. Maar wil je het spontaan maken, dan moet je een beetje geluk hebben dat je alle ingrediënten in huis hebt. Je kunt deze cheesecake maken in een grote vorm, of in kleine vormpjes. Het is handig om de vorm(pjes) te bekleden met bakpapier, zodat je de taart er gemakkelijk uit kunt halen. Doe je dat niet, dan blijft de onderkant plakken en valt je taartje uit elkaar.

De bodem

Je begint met de bodem. Mix 200 gram dadels en 120 gram walnoten door elkaar. Even in de keukenmachine en je bent klaar. Druk vervolgens het mengsel op de bodem van de vorm(pjes). Je kunt daar bijvoorbeeld een glas voor gebruiken. Zet het in de ijskast en laat het daar lekker even staan, terwijl je met de vulling aan de slag gaat.

De vulling

De vulling bestaat uit 180 gram rauwe cashewnoten, die je voor het beste resultaat eerst even weekt, het sap van een grote citroen, 80 gram gesmolten kokosolie, 150 ml vette kokosmelk en 120 ml agave siroop of maple sirup.
Doe de cashewnoten in de blender, tot ze een gladde ‘saus’ worden en voeg de kokosmelk, de kokosolie, het citroensap en de agavesiroop toe. De kokosolie maakt de taartjes stevig, maar ook behoorlijk zwaar. Je kunt de kokosolie ook vervangen door de plantaardige ‘gelatine’ agar agar. Dan blijft de taart ook stevig.

In de vriezer

Als de vulling klaar is, giet je deze bovenop de bodem. Dan vries je de taart een paar uur in. Vlak voor je de taart wil eten, laat je hem ontdooien en voeg je de topping toe. Voor de topping kun je chocola, frambozen (uit de vriezer), aardbeien, of wat je ook lekker vindt, gebruiken.
Geniet van je zondag! En pas op voor de hond!
Vegan Snacks
 
Wil je meer vegan koken? Check dan de volgende sites: Lisa goes vegan, Vegadutchie, de Groene Meisjes, of Billy Billy (ook vegetarische gerechten).

Over de schrijver