De zoete route: 7x vegan taart en andere zoetigheid in Amsterdam

Er is een nieuw fenomeen in Amsterdam: bakkers. Of nee, bakkers waar mensen voor in de rij staan. Ik overdrijf niet. Het komt regelmatig voor dat ik langs een hippe bakkerswinkel fiets waar mensen letterlijk buiten in de rij staan voor een zuurdesembrood. Of een croissantje. Of een cruffin (een mix van croissant en muffin). Of vegan taart.

Tot voor kort waren dit taferelen waarvan ik dacht dat ze voorbehouden waren aan New York, omdat wij Nederlanders hier te nuchter voor waren. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en de havermelk elite blijkbaar ook, want naast de Matcha Latte met Oat willen ‘we’ in Amsterdam iets verantwoord lekkers te knabbelen. En dus staan we in de rij. Vooral op zaterdag. Als er ook markt is. Maar toch. 

Persoonlijk was ik van plan hier hoe dan ook niet aan mee te doen. Maar toen ik laatst monsterlijk veel zin had in een cruffin (sorry, veel te hip, maar tegelijkertijd niet te versmaden) besloot ik toch heel braaf achteraan te sluiten. Want dat is blijkbaar hoe het nu werkt als je zin hebt in iets wat ongelooflijk lekker, maar vooral ook heel erg Instagrammable is. Alle stijgende prijzen ten spijt.

Mijn tip is dan ook, als je zin hebt in iets lekkers, ga dan op een doordeweekse dag. Voor die dag heb ik dan speciaal wat tips op een rij gezet, die ik deels al eens op Insta deelde als mijn ‘zoete route’. En dat voor iemand die helemaal niet zo’n zoetekauw is, maar ik maak graag uitzonderingen. En wel voor deze zaakjes waar je heerlijke vegan taart kan halen (en andere zoetigheid).

Saint-Jean

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd dat je hier nog gewoon naar binnen kon lopen en met je vegan taartje en Matcha latte op één van de schaarse stoeltjes kon chillen. Dat duurde niet lang, want snel na de opening -een paar jaar geleden- wist ie-de-reen over deze vegan parel in de jordaan. Kortom: in de rij staan. Maar dat is op een zonnige dag geen straf. Sla je slag en ga ergens langs de gracht (of op de Noordermarkt) op een bankje zitten genieten van je cruffin.

Margo’s

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Margo’s, ook in de Jordaan, maar wat minder op een doorlooproute. Toch weten de vegan lekkerbekken van de stad deze plek zonder problemen te vinden en dus moet je er vroeg bij zijn om een van de heerlijke croissants of pain-au-chocolats of al dat andere lekkers te bemachtigen. Je kan hier niet echt zitten, dus alles is ‘on the go’. Ik zou zeggen, sla je slag.

Sue

Als afsluiter, althans voor de Jordaan, vind je op de Elandsgracht Sue. Een piepklein cafeetje, of Bites Bar zoals ze het zelf noemen, waar je alleen buiten kan zitten. En zelfs dan zijn die tafeltjes razendsnel gevuld. Maar het goede nieuws is: er staan zat bankjes op de Elandgracht, dus haal hier wat heerlijks en knabbel het op terwijl je naar het standbeeld van Johnny Jordaan en Tante Leen kijkt (of naar spelende kinderen, kan ook). Sue is trouwens begonnen in Rotterdam, waar ze wél plenty of space hebben én een heerlijk groot terras – mocht je daar ooit in de buurt zijn. Een stad waar ze overigens ook wel raad weten met zoetigheid, want vegan bakkerij Sharp Sharp komt hier vandaan. Dat lijkt, net als Sue, een beetje op wat Holy Nut (uit Amsterdam) doet.

Koffie ende Koeck

Op loopafstand van de Jordaan, aan het  Westerpark, vind je sinds jaar en dag Koffie ende Koeck. Inmiddels met nieuwe eigenaren, maar nog steeds met hetzelfde goddelijke menu volgens de aloude recepten van Maartje Borst (bekend van menig vegan kookboek ook). Hier kan je bijvoorbeeld terecht voor een vegan high tea (wel even vooraf reserveren) of ‘gewoon’ een taartje (daar hoef je dan weer niet voor te reserveren). Bij mooi weer staan de tafels buiten en kan je van de zon genieten terwijl je vegan taart eet. Fijne plek, goede sfeer, heerlijk eten.

Willem-Pie

Ooit begonnen als Pop-up shop achter het Concertgebouw. Ik herinner me nog een klimaatdemonstratie waarin ik he-le-maal tot op het bot nat geregend was en hier troost vond in de heerlijkste vegan taarten. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een meer permanente plek in nieuw west. Iets verder fietsen dus. Maar voor wie daar geen zin in heeft: ze leveren ook aan andere plekken, zoals Stach (vegan gevulde speculaas, echt te lekker) of Babels and Beans (vegan roze koek). Dikke kans dus dat je ooit ergens in het land vegan taart van Willem-Pie hebt gegeten.

Liever hier

Als je een rij voor de deur wil, moet je natuurlijk alleen vrijdag en zaterdag geopend zijn, zoals dit lieflijk tentje aan de dijk in Amsterdam Noord. Nou ben ik -exact om die reden- er nog niet aan toegekomen om daar te eten, maar ik heb veel enthousiaste verhalen gehoord. Zowel buurtbewoners als niet-buurtbewoners  komen hier graag een vegan taartje eten. Bij mij staat ie bovenaan op mijn wishlist.

Petit by Sam

En dan is er nog Petit by Sam op de Vijzelstraat. Dit kleine koffietentje heeft ook een patisserie een volledig vegan assortiment en glutenvrije opties. Er is niet al te veel zitruimte, maar je kan ook hier gewoon ‘to go’ bestellen. De koffie schijnt er ook heel lekker te zijn (maar dat drink ik zelf niet).

Rose & Vanilla

Deze tip kregen we van één van onze lezers. De Utrechtse patisserie is sinds begin dit jaar ook in Amsterdam-West te vinden, aan de Eerste Constantijn Huygenstraat. Ze maken gebak voor iedereen: vegan, glutenvrij & lactosevrij. Naast taartjes en cake serveren ze ook vegan salade, glutenvrije broodjes, soep , high tea en natuurlijk koffie.

Lait de choco

Deze nieuwe plantaardige chocolaterie is absoluut een bezoekje waard. Het zit in Amsterdam Oost, vlakbij Spirit, en wordt gerund door Amalia die de bonbons terplekke in haar keuken maakt. Ze maakt ook heerlijke warme chocomelk voor je klaar met echte chocola (wel heel intens, maar op druilerige dagen zeker de moeite waard)

Heb jij nog tips voor de zoete route met vegan taartjes? Laat het ons weten door je tips hieronder te delen. Ook tips voor andere steden zijn altijd welkom. Check ook ons overzicht met vegan restaurants in de verschillende Nederlandse steden.  

Over de schrijver

2 gedachten over “De zoete route: 7x vegan taart en andere zoetigheid in Amsterdam”

Reacties zijn gesloten.