Vegan voor iedereen van de Groene Meisjes staat vol laagdrempelige recepten

Met Vegan voor iedereen wilde Merel Wildschut van het populaire platform De Groene Meisjes een kookboek maken dat mensen daadwerkelijk gaan gebruiken. Geen ellenlange lijsten met exotische ingrediënten dus, maar laagdrempelige gerechten die je zo in elkaar flanst. Denk aan falafel uit de oven, filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta, pasta met broccolipesto en tomaatjes uit de oven of wentelteefjes. “Het moet vooral lekker en makkelijk zijn.” HetkanWEL sprak met Merel, deelt een recept en geeft een exemplaar van haar boek weg. 

Vegan voor iedereen

“Met dit kookboek vier ik dat mijn blog De Groene Meisjes tien jaar bestaat. Daarom staan er ook tien recepten in het boek, die online het beste scoren, het meest opgezocht worden of de meeste comments krijgen. Daarnaast staan er 50 nieuwe recepten in het boek. Het zijn allemaal hele ‘gewone’ gerechten met ingrediënten die overal te krijgen zijn en die in zes of zeven eenvoudige stappen in elkaar te draaien zijn.”

De liefde voor eten

“Ik heb de liefde voor eten van huis uit mee gekregen. Ik groeide op in de tijd van Knor wereldgerechten: we probeerden ze thuis allemaal en later probeerde mijn moeder ze dan zelf na te maken, zonder pakjes en zakjes. Maar er was wel altijd vlees of vis. Dat kaartte ik wel eens aan en ik heb zelfs wel eens een poging ondernomen om vegetarisch te eten, maar in die tijd waren de keuzes beperkt, dus kreeg ik zo’n smakeloze vegaburger voorgeschoteld. Dat hield ik dus niet vol, maar ik was wel vastbesloten om vegetariër te worden toen ik het huis uit ging, simpelweg omdat ik zo veel om dieren gaf.”

Van vegetariër naar vegan

“Na een tijdje begon het me op te vallen dat mijn vegetarische voedingspatroon wel erg veel dierlijke producten bevatte. Ik at veel meer kaas en eieren dan voorheen. Dat ging me op een gegeven moment tegenstaan. Ik ben me er toen eens in gaan verdiepen en kwam erachter dat de hele zuivel- en kippenindustrie ook niet echt koosjer was. Het voelde een beetje apart om me druk te maken over dierenleed, maar dit deel te negeren. Dat klopte niet en dus werd ik vegan.”

“In die tijd begon ik met De Groene Meisjes, simpelweg om te documenteren hoe die overstap naar een vegan dieet ging. Ik was in Nederland één van de weinigen die daarover schreef en haalde mijn informatie vooral uit Amerikaanse blogs, YouTube filmpjes en boeken. Zij liepen echt een paar jaar voor op ons. De enige die er hier in Nederland echt mee bezig was, was Lisette Kreischer.”

Een sociaal gedoetje

“Ik heb echt moeten leren koken met nieuwe ingrediënten en andere kruiden. Als je alleen de dierlijke ingrediënten weglaat, krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen en heb je binnen no time weer honger. En als je het moet hebben van de vleesvervangers (met aardappels en groenten) dan wordt het al heel snel saai. En dat is zo jammer, want eten moet leuk en lekker zijn, ook als het vegan is.”

“In die begintijd was het ook een aanslag op je sociale leven om vegan te worden. Afgezien van de schrikreactie die ik vaak kreeg (‘Wat ga jij nou doen?’ en ‘Eet je dan wel genoeg?’) was ik degene die op verjaardagen en bij etentjes telkens moest zeggen ‘dit eet ik niet’.  Dat is best ingewikkeld, want daarmee vraag je onbedoeld veel aandacht. Mensen vinden het extreem en je bent al snel de partypooper. Ook uit eten gaan, was in die tijd een gedoetje. Zelfs in Amsterdam, waar ik toen woonde, kon je als vegan lang niet overal terecht en ik voelde me ook bezwaard, omdat ik als vegan elke keer bepaalde waar we konden eten.”

Vegan Voor Iedereen

Andere tijden

“Nu is dat gelukkig allemaal anders. Het is veel normaler geworden om flexitariër, vegetariër of vegan te zijn. Ik heb bijna geen vrienden meer die nog vlees eten en ik krijg ook nooit meer opmerkingen over vegan eten. Veel mensen zeggen nog wel dat ze het zelf niet zouden kunnen, dat het hen te ver gaat. Om het vol te houden, moet je het ook echt wel willen, want je moet er nog steeds wel moeite voor doen. Ik zou het nooit extreem willen noemen, maar om te zeggen dat het niks is, gaat ook weer te ver.”

Bewust leven

“Voor mij was het een logische stap om vegan te worden. En ik zie ook een duidelijke link tussen dierenleed en het klimaat, de aarde en de mens. Vegan eten levert een positieve bijdrage, maar daar stopt het voor mij niet. Het gaat ook over hoe je reist, welke kleding je draagt en met welke producten je je huis schoonmaakt. Ook daarin wil ik inspireren, door blogs te schrijven over leuke bestemmingen dichterbij huis, over tweedehands kleding en interieur en over het beperken van je afval. Je kan dagelijks keuzes maken en krijgt iedere dag opnieuw de kans om na te denken over wat je idealen zijn, hoe je die uit kan dragen en welke keuzes je daarin maakt. Dat moet je blijven doen, elke dag opnieuw. Want het leven gaat snel, iedereen heeft het druk en er is heel veel afleiding.”

Erg veel idealen

“Van plastic word ik het alle treurigst. In de supermarkt blijft het zo moeilijk en als ik daar soms doorheen loop, staat het me allemaal zo tegen. Daar word ik troosteloos van. ‘Als het mij zelfs niet lukt, terwijl ik er zo bovenop zit, hoe zit het dan met de mensen die er niet over nadenken,’ denk ik dan. Ik heb echt wel vrienden en kennissen die vinden dat ik wel erg veel idealen heb. En eerlijk gezegd lijkt het me ook best wel relaxed om al die idealen niet te hebben. Maar zelfs mensen die ik vroeger hoorde zuchten, zijn op hun manier wel met een aantal dingen bezig. Je kunt in deze tijd niet meer zeggen: ‘het interesseert me allemaal niks’. Dat hoor ik dan ook gelukkig steeds minder.”

Recept: Taco’s met pulled jackfruit en salsa verde

Vegan Voor Iedereen

Voor 4 porties

 • 3 el plantaardige olie
 • 2 el agavesiroop
 • 1,5 tl mexicaanse kruidenmix
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 2 blikken jackfruit, uitgelekt

Voor de salsa verde

 • 30 gr koriander
 • 30 gr peterselie
 • 2 jalapeñopepers, zonder zaadjes, fijngesneden
 • 2 sjalotjes, fijngesneden
 • 1 teen knoflook, fijngehak
 • 1 tl kappertjes
 • 100 gr (groene) tomaatjes, fijngesneden
 • sap van 1 limoen
 • peper en zout naar smaak

Serveer met 8 tacoschelpen, rodekool, in reepjes, plantaardige zure room of kokusyoghurt en extra koriander voor de garnering.

Wat ga je doen? 

 1. Meng in een schaal 2 eetlepels olie, de agavesiroop, Mexicaanse kruidenmix en het knoflookpoeder tot een marinade. Leg de jackfruit in de marinade en trek het vruchtvlees alvast een beetje uit elkaar. Dek af met plasticfolie en zet de schaal 2 uur in de koelkast.
 2. Maak de salsa verde: maal alle ingrediënten fijn in de blender. Het moet een mooie gladde saus worden. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar de salsa verde in een glazen pot in de koelkast.
 3. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de gemarineerde jackfruit circa 5 minuten tot het vruchtvlees helemaal uit elkaar valt.
 4. Verwarm de taco’s in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 5. Vul de taco’s met met pulled jackfruit, salsa verde, rode kook, plantaardige zure room en koriander.

We mogen een exemplaar van Vegan voor iedereen weggeven! Schrijf je in voor de Nieuwsbrief (als je dat al niet gedaan hebt) en laat in een reactie weten waarom jij dit boek graag wil winnen.

Foto’s: Aline Bouma

Over de schrijver

29 gedachten over “Vegan voor iedereen van de Groene Meisjes staat vol laagdrempelige recepten”

 1. Ik volg de Merel (/ de Groene Meisjes) al heel lang op social media en word altijd heel blij van haar recepten en blogs. Zelfs mijn carnivore broer kookt recepten van Merel haar blog aan als ik kom eten, echt Vegan voor iedereen. Ik kan niet wachten om met het kookboek aan de slag te gaan!

 2. Oeh ja dat lijkt me een heerlijk kookboek! Met jonge kids vind ik het moeilijk om veel tijd en aandacht aan vegan eten te besteden dus wordt het vaak een vega vleesvervanger maar wil ze juist ook laten zien en voorleven dat er geen dieren hoeven te lijden onder ons eetpatroon.

Reacties zijn gesloten.