Vegetariërs leven tot 9 jaar langer

Little Blue Hen, Flickr.com
Little Blue Hen, Flickr.com

Hoewel vlees belangrijke voedingsstoffen bevat, lijken vegetariërs toch gezonder te zijn dan vleeseters. Langlopende onderzoeken onder tienduizenden Zevendedagsadventisten hebben uitgewezen dat vegetariërs langer leven dan vleeseters. Ook verkleinen de voedingsmiddelen die typisch zijn voor een vegetarisch dieet de kans op kanker, hartziekten en diabetes type 2 en stimuleren ze de hersenen.

Onderzoek
Zevendedagsadventisten staan erom bekend dat ze zich houden aan de spijswetten uit Leviticus 11. Dat betekent onder meer dat ze geen paarden- en varkensvlees eten, geen tabak gebruiken, geen alcoholische dranken drinken en geen garnalen of ongeschubde vis eten. Deze levenswijze maakt ze tot een bijzondere groep voor onderzoek en heeft ertoe geleid dat de levens van ongeveer 96.000 Zevendedagsadventisten al sinds 1958 gevolgd worden. In de jaren ’70 en ’80 werden diverse onderzoeken gedaan waaruit voor het eerst bleek dat vegetariërs langer leefden dan vleeseters. In 2002 werd opnieuw subsidie verstrekt om het onderzoek voort te zetten. Daaruit bleek dat mannen gemiddeld 83,3 jaar oud werden en vrouwen 85,7 jaar. Dit is respectievelijk 9,5 en 6,1 jaar langer dan ‘gewone’ Amerikanen.
Minder zwaar
Uit het onderzoek bleek ook dat vegetariërs over het algemeen 15 kilo lichter zijn dan vleeseters en daardoor een veel lager BMI hebben. Dat slanke mensen over het algemeen gezonder eten, minder roken en regelmatig bewegen maakt dat hun gezondheid over het algemeen beter is dan die van dikke mensen, waardoor ze mogelijk ook langer leven. Wie alleen vis eet of minder vlees eet, kan rekenen op een gemiddelde bescherming tegen welvaartsziektes.
Bron: Huffington Post
Lees ook:
Gezond met griep-proof eten
Minder of geen vlees eten merk je ook in je portemonnee
5 tips voor een fit gezin
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

12 gedachten over “Vegetariërs leven tot 9 jaar langer”

 1. Voor alle duidelijkheid: ik ken zevendedags adventisten die wel vlees eten (rundvlees) en zevendedags adventisten die helemaal geen vlees eten. Ik mag aannemen dat ze voor het onderzoek de zevendedags adventisten met vegetarische leefstijl gevolgd hebben. Verder is hun levensstijl erg gezond en velen drinken bijv. ook geen koffie, wel rooibos thee. Maar meer nog denk ik dat de zegen beloofd door de Almachtige verbonden aan het houden van Zijn leefregels (o.a. het houden van de Sabbath (= zevende dag, Zaterdag) hier zeker meespeelt: de zegen van een lang leven. Henny.

 2. De studie gaat over de vegetarischlevende adventisten in California ten opzichte van de gemiddelde inwoner van California , en ja dat die langer leven lijkt me vrij logisch, die roken en drinken niet en houden zich verre van drugs, hebben een totaal andere levensstijl dan de gemiddelde inwoner van california, geen seks voor het huwelijk en slechts een partner in het leven. een eerlijk onderzoek zou het zijn wanneer de zevendedagadventisten die wel en zij die helemaal geen vlees of vis zouden eten , met elkaar werden vergeleken. kortom,
  zo als hier gewoonlijk een flutonderzoek zonder enig bewijs ( dat ook nog eens niet eens is afgerond) om de eigen doctrine dezer website te onderstrepen

 3. Het gaat dus om mensen die bewust gezonder leven in veel meer dan hun eetpatroon. Wil je dus echt nagaan of vegetarisch eten zoveel beter is dan vlees eten, dan moet je dat afzetten tegen vleeseters die bewust met gezondheid bezig zijn. Nu vergelijk je twee totaal verschillende groepen.

 4. Ik krijg de indruk uit het artikel van de Huffington Post waar dit artikel op gebaseerd is, dat de journalist daar vegetariërs gelijk stelt aan Zevendedagsadventisten. Alsof de conclusie wordt getrokken dat, omdat Zevendedagsadventisten langer leven, vegetariërs langer leven. Maar niet alle vegetariërs zijn Zevendedagsadventisten, en andersom.
  Niet alle vegetariërs eten bijvoorbeeld geen vis, roken niet en drinken geen alcohol. Ik begrijp dat Zevendedagsadventisten wel rundvlees mogen eten.
  Verder is er waarschijnlijk een verschil in de psyche van een vegetariër en die van een Zevendedagsadventist, wat mogelijk een invloed heeft, waar het betreffende onderzoek voor zover ik kan zien niet naar gekeken heef.
  Het lijkt me dus dat je niet de conclusie kunt trekken dat wat geldt voor Zevendedagsadventisten, ook voor vegetariërs geldt.

  1. Zevendedagsadventisten worden al jarenlang gevolgd, omdat hun leefwijze als zeer gezond wordt gezien. Binnen deze groep wordt vegetarisch eten, vermijden van alcohol en tabak en andere ongezonde dingen gepromoot. Voor het onderzoek zijn vegetarische zevendedagsadventisten vergeleken met 'gewone' mensen uit Californië. De conclusie wordt dus getrokken op basis van een vergelijking tussen vegetariërs en vleeseters, met als toevallige bijkomstigheid dat dit allemaal Zevendedagsadventisten zijn, omdat over de eet- en leefgewoonten van die groep veel data beschikbaar is. Dat Zevendedagsadventisten over het algemeen veel gezonder leven, kan – zoals vermeld – ook invloed hebben op het feit dat ze langer leven.

    1. Mark, een longitudinaal onderzoek van tientallen jaren die wordt vergeleken met een controlegroep van normale amerikanen lijkt me wetenschappelijk gezien prima acceptabel. Dat het adventisten zijn is eigenlijk maar een bijkomstigheid.
     Veel wetenschappelijk gezondheidsonderzoek is ook gebaseerd op een database met verpleegsters, omdat die gewend zijn allerlei informatie nauwkeurig op te schrijven.
     En wat te denken van veel psychologisch onderzoek: dat is vaak gebaseerd op onderzoek naar studenten

     1. Als die studenten op willekeurige wijze verdeeld zijn in twee te vergelijken groepen levert dit bruikbare resultaat. Zoals Toon ook schrijft is hier de verdeling selektief zevendedagsadventisten en niet zevendedagsadventisten.
      De opmerking over "verpleegsters" begrijp ik niet.

  2. Oke, vegetariers leven 9 jaar langer, dat betekend dus , 9 jaar langer te weinig pensioen, te weinig
   aow,waardoor je die zogenaamde gezonde voeding niet kan betalen.
   ik leef wel wat korter. en lekkerder, de groeten!

Reacties zijn gesloten.