Vegetarisch recept: winterprei met pastinaakchips

Wat ik zelf zo fijn vindt aan seizoenen is dat je je zo kan verheugen op het eten van groenten die je al een jaar niet meer hebt gehad. Pastinaak is zo’n wintergroente, waarvan ik elk seizoen denk: oh ja! Het is met deze ‘vergeten groente’ (die al lang niet meer vergeten is) alleen niet altijd even makkelijk om een origineel recept te bedenken. Daarom delen we deze met je, van Rosah van Schendelen. Zij werd ooit tweede bij het tv-programma Masterchef en is sinds 1 januari dit jaar te zien als één van de gezichten van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten waar wij mee samenwerken.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de prei en pastinaak: 
2 stuks prei 
2 stuks pastinaak 
2 el zonnebloemolie 
1 el fijne mosterd 
1 liter water 
snuf zout 

Voor de mosterdkaviaar: 
100 g mosterdzaad 
100 ml sushi-azijn 
150 ml water 

Voor de pastinaakchips: 
350 ml zonnebloemolie
1 pastinaak 
snuf zout 

Voor de prei-olie: 
350 ml zonnebloemolie 
1 bos bieslook
het groene gedeelte van één prei 
snuf zout

Voor de kefirsaus: 
200 ml kefir 
½ citroen 
snuf zout 

Garnering: 
Mosterdcress of rucola

Zo maak je het:

1. Begin met het bereiden van de prei en pastinaak. Snij het groene gedeelte van de prei in dunne reepjes en snij het witte gedeelte van de prei in stukken van vier centimeter lang. Spoel de prei goed af onder koud water. Was ook de pastinaak en schil één pastinaak met een dunschiller en de rest ook in stukken van vier centimeter. De andere pastinaak gebruik je voor de chips. Verhit ondertussen een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak hierin de groene preireepjes en de schillen van de pastinaak. Voeg een eetlepel fijne mosterd en een snuf zout toe en blus af met een liter water. Breng dit aan de kook. Voeg hieraan de stukken prei en de stukken pastinaak toe en blancheer in de bouillon tot beetgaar. Dit duurt circa tien minuten. Haal vervolgens uit de pan en blaker even kort met een gasbrander. Dit geeft extra smaak aan de groente.

2. Voor de pastinaakchips schenk je in eenkleine pan de zonnebloemolie en verhit deze tot 140 graden. Snij met een dunschiller flinterdunne plakjes van de pastinaak en frituur deze tot goudbruin. Haal uit de olie en breng op smaak met zout. Gebruik het restant van deze olie vervolgens voor het maken van de prei-olie.

3. Ga verder met de prei-olie. Snij zowel de bieslook als het groene gedeelte van de prei heel fijn en spoel goed af onder koud water. Hoe fijner de prei en bieslook gesneden wordt, hoe meer smaak en kleur er in de olie komt. Doe deze samen met de olie en een snufje zout in een pan en laat circa 8 minuten koken. Plaats een theedoek in een vergiet, met daaronder een kom en giet de hete olie door de doek. Hierdoor filter je de olie en blijft er een heerlijke groene prei-olie over.

4. Ga verder met het maken van de mosterdkaviaar. Plaats het mosterdzaad samen met het water en de sushi-azijn in een pan en breng circa 10 minuten aan de kook, totdat je ziet en proeft dat het mosterdzaad gaar en gepoft is.

5. Maak de frisse kefirsaus. Schenk de gefermenteerde melkdrank in een kom en breng op smaak met zout en citroensap. Schenk hier ook de prei-olie bij. Door de vetten van de olie en de zuren van de kefir, zal deze heel mooi gaan schiften. Groene belletjes zichtbaar in een frisse, witte saus.

6. Verdeel de geblakerde prei en pastinaak op een bord en schenk hierover de frisse kefirsaus met de prei-olie. Plaats hierop het mosterdkaviaar en verdeel hierover de pastinaakchips. Garneer af met mosterdcress of rucola.

Bekijk ook de andere recepten voor vegetarische en vegan gerechten en snacks op onze site.

Over de schrijver