Conchita, Gemma en Naomi gebruiken de Veggie Challenge app. Dit zijn hun ervaringen.

Er zijn veel redenen te bedenken om minder vlees en meer plantaardig te eten. Denk aan dierenwelzijn, het klimaat en je gezondheid. Maar je eetpatroon omgooien is niet altijd even makkelijk. Om je een beetje op weg te helpen, is er nu de Veggie Challenge. We zijn nieuwsgierig of de app helpt en vroegen het aan drie gebruikers.

Misschien ken je de Veggie Challenge al. Deze challenge om 30 dagen minder dierlijke producten te eten, bestaat al jaren en is het initiatief van ProVeg. Tijdens de challenge krijg je allerlei handige informatie en tips. Vorig jaar lanceerde ProVeg ook een app. Hierin vind je meer dan 300 recepten. Je kan je favorieten in je weekmenu kan opslaan en dan genereert de app automatisch een boodschappenlijstje. Je krijgt ook persoonlijke berichtjes van je Veggie Challenge coach met een peptalk en handige tips. Maar werkt dat nu, zo’n app? We spraken drie gebruikers over hun ervaringen.

Conchita Schulkes uit Amstelveen

“Mijn zoon is twee jaar geleden vegetariër geworden. Die kant wil ik ook op, want ieder dier dat ik niet eet, blijft leven. Zo zie ik het. Maar daadwerkelijk die omschakeling maken, lukte me nog niet helemaal. De app heeft daar goed bij geholpen: het is leuk om er op een speelse manier mee bezig te zijn. Je vult elke dag in wat je eet en als daar iets dierlijks tussen zit, krijg je gewoon een berichtje met ‘Jammer, volgende keer beter’. Je kan elke dag de draad weer oppakken en opnieuw beginnen: die positieve insteek werkt prettig en houdt het leuk.” De challenge is niet ‘mislukt’ als je een keer een dagje wel dierlijke producten eet.

Op de vraag of ze vlees  niet mist, antwoordt Conchita: “Ik vind goed gemarineerd vlees op de barbecue lekker, maar ik kan prima zonder. Toch zijn er een paar dingen die ik lastig blijf vinden: in het buitenland is het niet altijd even makkelijk om vegetarisch of vegan te eten. Ook als ik uit eten ga, vind ik het lastig. In een vegan restaurant kan je heerlijk eten, maar in een ‘gewoon’ restaurant zijn de vegan gerechten vaak niet zo bijzonder. En ik wil mezelf dan wel trakteren op iets lekkers.”

Voor veel mensen blijft kaas een moeilijk product om te weerstaan, maar voor Conchita valt dat wel mee. “Kaas vind ik niet echt heel moeilijk, maar om het helemaal te missen zou ik wel lastig vinden. Daarom denk ik dat ik voorlopig een flexi vegan word: als ik -bijvoorbeeld in een restaurant- kan kiezen, overweeg ik het serieus en daar waar ik zelf kan sturen, zoals thuis, eet ik vegan. Al hebben we nog wel kaas en roomboter in huis, maar dat is meer voor de andere gezinsleden dan voor mezelf.”

Gemma Reuten uit Leeuwarden

Gemma was al vegetariër toen ze via een artikel in De Correspondent bij het boek Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst terechtkwam. “Daarna was ik om: achter de zuivelindustrie gaat zoveel dierenleed schuil. De kalfjes die bij hun moeder weggehaald worden, de stiertjes die een restproduct zijn en dus worden afgemaakt. Hoe de mens zich gedraagt, is echt afschuwelijk en we trekken die beesten mee in onze waanzin. Ik wilde dat niet meer. Achterin het boek stonden een aantal tips, waaronder de Veggie Challenge app. Het werkt heel goed dat je elke dag bericht krijgt met hoeveel dieren, CO2 en water je bespaard hebt met je dieet. En er staan heel veel lekkere recepten in.” 

Vond ze de omschakeling van vegetarisch naar veganistisch eten makkelijk? “Ik moest een beetje opnieuw leren koken: een heleboel dingen moeten net een beetje anders. Maar daardoor ben ik ook bewuster gaan eten. Even snel een boterham tussen de middag, zoals ik vroeger deed, doe ik nu eigenlijk niet meer. Ik neem nu echt de tijd en maak een salade of een wrap.” Voor Gemma zit er een groot gezondheidsvoordeel aan veganistisch eten: “Ik voel me echt fitter en gezonder: ’s avonds inkakken op de bank heb ik niet meer en ook mijn huid voelt beter.”

Inmiddels gebruikt Gemma de app niet meer, maar ze eet nog wel volledig vegan en  is ook van plan dat vol te houden. “Wat ik nog wel lastig vind, is uit eten gaan: het aanbod valt vaak tegen. En terwijl pannenkoeken inmiddels lukken, heb ik voor een hartige taart nog niet het perfecte recept gevonden, maar dan kies ik ervoor iets anders te koken. Verder mis ik paprikachips heel erg, want dat is niet vegan. En kaas: daar valt op het gebied van veganistische alternatieven nog wel wat te verbeteren.”

Maak de wereld een stukje mooier en schenk aan Triodos Foundation

Een plantaardige levensstijl staat bij Triodos hoog op de agenda. Daarom deed Triodos Foundation de afgelopen jaren meerdere schenkingen voor de ontwikkeling van de Veggie Challenge app. Schenkgeld heeft veranderkracht. Met jouw financiële steun kan Triodos Foundation waardevolle initiatieven stimuleren die werken aan een duurzame en sociale samenleving. Wat wil jij veranderen? Neem een kijkje op de website of op het crowdfundingplatform Give the Change.

Naomi Polak uit Haarlem

Naomi deed twee keer mee aan de Challenge. Eerst met de vegetarische en daarna met de vegan challenge. “Ik was zelf al aan het minderen met vlees, vis, melk en eieren, maar toen ik in mei een vriend kreeg die vegan at, ben ik me er meer in gaan verdiepen. Ik was nieuwsgierig naar zijn levensstijl en omdat ik er niet zoveel over wist, ben ik veganistische accounts gaan volgen op social media. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de Veggie Challenge app.”

“Ik ben iemand die niet makkelijk te overtuigen is,” vertelt Naomi. “Ik moet dingen zelf onderzoeken en ontdekken. Tijdens de challenge voelde ik me gezonder, kreeg ik een betere huid en viel ik af. Daardoor bleef ik gemotiveerd. Je krijgt ook regelmatig berichten met informatie over hoe je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en of het bijvoorbeeld nodig is om supplementen te slikken.”

Het moeilijkste van de Challenge is voor Naomi het schrappen van kaas. “Heel af en toe eet ik dat nog, omdat ik in de horeca werk en het daar dan moet proeven. Het is een tent waar ze bitterballen, ossenworst, leverworst en de hele reutemeteut aanbieden. Er is ook voldoende vegetarisch aanbod, maar veganistisch blijft wat achter. Als onderdeel van het team, heb ik wel enigszins invloed op dat aanbod, maar ik ben geen prediker.”

Toch heeft ze het er steeds meer over, ook binnen haar vriendengroep. “Het voelt toch een beetje als een soort coming-out: ‘Je was toch altijd zo’n bourgondiër?!’ hoor ik dan. Maar als vegan kan je nog steeds lekker eten.” Helemaal opnieuw leren koken, was voor Naomi niet aan de orde. “Maar het vegan dieet daagt je wel uit om net wat creatiever te zijn en er zit hier en daar net wat meer werk in. Op zich is dat niet zo erg, want dan ben je bewuster bezig met eten in plaats van snel, snel, snel. Ik houd wel van koken, maar dat is geen voorwaarde om lekker vegan te eten of aan de Vegan Challenge mee te doen via de app. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn namelijk.”

Heb je nog vragen over vegan eten? Bijvoorbeeld hoe je genoeg ijzer, calcium of eiwitten binnenkrijgt met een plantaardig dieet? Dat komt dan goed uit! Want plantaardig diëtist Lobke Faasen doet vanavond een live Q&A op onze Insta account. Je hoeft alleen maar om 20.30 uur online te zijn en in te tunen op ons account. Je kan je vragen ook alvast hieronder achterlaten, dan sturen wij ze alvast door aan Lobke.

Over de schrijver