Je wilt bijdragen aan een mooie planeet, maar bij de woorden ‘milieu’, ‘klimaatverandering’ en ‘plastic soep’ wordt het je zwaar te moede. Entree Peter Smith, die met zijn no-nonsense aanpak ‘Klagen Loont Echt Absoluut Niet’ een verfrissend weerwoord biedt. Hij noemt zich Zwerfielosoof en brengt met zijn stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) een opbeurende boodschap. Namelijk, hoe we die onvoorstelbare plastic soep zelf kunnen aanpakken door een minimale inspanning: dagelijks minstens één stukje zwerfafval oprapen.
NL Alert zwerfafval
‘Het echte probleem van zwerfafval is, dat het te makkelijk is op te lossen! Iedereen die ik tegenkom, is wel bereid om één stukje per dag op te rapen als dit toekomstige generaties ten goede komt. Stel dat iedereen de volgende NL Alert krijgt: “Vanavond krijg je geen eten als je geen stukje zwerfafval hebt opgeraapt.” Dan breekt de pleuris uit: er ligt niet genoeg voor iedereen! Als 25% van de bevolking dagelijks iets opruimt, moeten we naar zwerfafval zoeken.’
Be the change
‘Ghandi inspireert mij met zijn uitspraak: Be the change you want to see in the world. Ik stond in mijn buurt al bekend als die meneer die zwerfafval opruimt. Ik kwam er in 2010 achter dat zwerfafval een erger probleem is dan we denken. Het is niet alleen een esthetische kwestie. Doordat het zo licht is, een van de eigenschappen die plastic zo populair maakt, waait het heel makkelijk in het water. Zo levert het een van de grootste bijdragen aan de plastic soep.’
Bedenk een list
‘Het begrip “duurzaamheid” schrikt veel mensen af. Onze strategieën als “aangeleerde hulpeloosheid” en “active information avoidance” dragen daar aan bij. Om mensen toch te betrekken, gebruik ik de tactiek die Odysseus gebruikte om de Trojanen naar buiten te lokken. Met enorme kunstwerken van plastic zwerfafval in de openbare ruimte prikkel ik de nieuwsgierigheid. Mijn wereldbol die op verschillende plekken in het water dobberde, trok meer media aandacht dan ik had verwacht. Eerder bleven de poorten van de media dicht. De list van Odysseus blijkt ook in onze tijd nog te werken.’
Thecla Reuten
‘Mijn huidige project is Plastic Madonna, een twaalf meter groot beeld van een moeder die borstvoeding geeft, gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro lag er een twaalf meter groot beeld, een voorlopige versie van Plastic Madonna, op het strand van Rio de Janeiro. Actrice Thekla Reuten heeft hier met haar baby model voor gestaan. Je ziet niet dat het beeld van zwerfafval gemaakt is, net zoals je niet ziet dat plastic in de voedselketen terecht komt.’
Geloof in jezelf
‘Eigenlijk gaat het mij met KLEAN niet om plastic. Het gaat om het geloof in jezelf. Met project Plastic Madonna wil ik “the power of one” onder de aandacht brengen. De kracht van één, jij kan het verschil maken. De aanpak van zwerfafval leent zich uitstekend om dat te bewijzen! Dagelijks iets kleins doen waarvan je denkt dat het geen verschil maakt, is de grootste onontdekte kracht van deze planeet. De grootste bedreiging is mijns inziens dat mensen het omgekeerde geloven: “Dat kleine beetje dat ik doe, is te klein om het verschil te maken.”
Niet niets doen
Door die denkfout doen mensen soms iets kleins slechts, zoals iets op straat gooien. Nog veel meer mensen lopen dagelijks langs zwerfafval, terwijl ze denken: één stukje oprapen heeft geen zin. Ze doen niets. Mijn motto is: “Niet niets doen.” Dat is voor mijn gevoel de sleutel. Einstein zei al: “De wereld vergaat niet door mensen die slecht doen, maar door mensen die er naar kijken en niets doen.” Als we dat aan onze kinderen meegeven, gaan we een prachtige toekomst tegemoet.’
Ook geïnspireerd door de kracht van elke dag iets heel kleins doen? Hier volgen de tips van de Zwerfielosoof:
- Kijk vrolijk terwijl je zwerfafval opraapt. Erger je niet aan de weggooier, focus op het feit dat je een goede daad doet voor een ander!
- Doe je goede daad openlijk in plaats van heimelijk. Hoe vaker mensen iemand iets zien opruimen, hoe normaler het wordt.
- Een stukje per dag is al genoeg! Trek je erop uit met vuilniszak en prikstok, krijg je minder snel navolging. Je versterkt het idee dat je veel moet doen voor verandering.
- Maak en post met een zwerfie van je daad. Velen gingen je voor, de term zwerfie is gemunt door KLEAN en staat inmiddels in de Dikke van Dale!
Deze tekst is eerder verschenen op de website Naar de Aarde en door Laura zelf bewerkt voor hetkanWEL.
Afbeeldingen: © Peter Smith
Hoe vaak ruim jij zwerfafval op? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
12 gedachten over “Verander de wereld, ruim elke dag één stuk zwerfafval op”
opruimen van zwerfafval doe ik elke dag als ik met de hond buiten loop. Ik vraag mij altijd wel af er zijn zoveel migranten die de hele dag niets te doen hebben kunnen die ook niet een beetje meehelpen voor de kost?
Het doet me goed te lezen dat er gelukkig meer mensen zijn die zwerfafval opruimen. Ik doe het al jaren, veel bij mij voor de deur maar ook op andere plekken waar ik ben.
Vooral de spreekbeurt op school sprak me erg aan. Klasse !
Dank aan alle opruimers van onze planeet.
heerlijk om al deze reakties te lezen, het geeft zoveel voldoening iedere dag plastic rommel van straat op te ruimen een kwestie van instelling. Peter kwam ermee,miee en ik volg hem al jaren.!
elke week loop ik een keer naar het winkglcentrum en raap dan minimaal3stuks plastic op, nu nog steeds veel afval van vuurwerk! Dit doe ik al een jaar of acht, sids ik een boodschappenkarretje heb en niet meer per fiets de wekeleijkse boodschappen haal.
Ik raap standaard het plastic op dat ik tegenkom op weg naar de supermarkt. Daar staat ook de container, dus helemaal geen moeite. Mensen zien het mij ook doen en ik hoop dat ze dat aan het denken zet.
Ik neem tegenwoordig als ik ga wandelen een zakje mee om zwerfafval in te doen, bovendien kijk ik altijd onderweg of er groter afval rondslingert. Fiets in het water , kledingcontainer vol, dan meld ik dat even bij de gemeente.
Ik heb al een tijdje de gewoonte om ieder plastic flesje wat ik op mijn weg tegenkom op te rapen en mee te nemen naar de plastic verzamelbak. Ik heb er soms wel 7 op een dag!
Delen van dit bericht is bijna hetzelfde als het oprapen. Ik ga meteen kijken of er iets ligt wat er niet hoort. Top Idee!
Wandelend met de hond jarenlang het afval in de bermen voorbij gelopen ????. Tot ik bedacht voor de zekerheid een plastic zak mee te nemen. Sindsdien al veel geraapt en komt de zak standaard vol.
Zo kwam ik een keer een knul van 8 tegen die ook aan het rapen was. Sindsdien doen we dat wel vaker. Vanmorgen hield hij, inmiddels 9, een spreekbeurt over zwerfafval en hoe hij daar mee bezig is. Ik mocht ‘m helpen, wat van m’n gevonden schatten meenemen en iets over Litterati vertellen. Hij kon z’n klasgenoten een uur lang boeien over zwerfafval en kreeg een 10 voor z’n spreekbeurt.
Binnenkort gaan we een keer rapen met de hele klas.
Regelmatig ruim ik zwerfafval op. Of mijn hond pakt een plastic flesje in de bek en we gaan dan samen naar de afvalbak.
Reacties zijn gesloten.