Verbeter de Wereld – een training voor wereldverbeteraars

Afbeelding: Stichting Verbeter De Wereld

Stichting Verbeter de Wereld gelooft dat iedereen een verschil kan maken in de wereld. Hun missie is om wereldverbeteraars te helpen om hun plannen waar te maken. Dat doen ze door twee keer per jaar een gratis traineeship aan te bieden. Je betaalt enkel voor je verblijf. We vroegen bestuurslid Pauline Tieleman naar deze gave training.

Wat is jouw achtergrond?
De meeste bestuursleden van Verbeter de Wereld hebben een achtergrond in het sociale werk, al is dat meer toeval dan een verplichting. Wat ons vijven bij elkaar brengt is de passie om écht een verschil te maken in de wereld.

Dat doen jullie onder andere met Verbeter de Wereld. Wil je daar iets meer over vertellen?

Verbeter de Wereld is in 2007 opgericht door Imre Végh en Henrik Looij. Zij hebben de traineeships opgezet om mensen te laten ervaren dat je in vier maanden meer kunt bereiken dan je van tevoren voor mogelijk had gehouden. Het is zowel op persoonlijk als op professioneel vlak vaak een eye-opener voor onze deelnemers.
Eén van de belangrijkste principes van Verbeter de Wereld is ‘intentie = resultaat’. Als jij graag genoeg iets wilt en daar volledig voor gaat en voldoende energie in steekt, dan kom je daar ook! Als het resultaat uitblijft, heeft dat vaak ook met intentie te maken. Dit is soms confronterend om te ervaren, maar wel waar. Een verschil maken komt nou eenmaal niet vanzelf!
Wat is jullie missie?
Iedereen heeft iets te geven. Verbeter de Wereld draagt bij door haar deelnemers hun persoonlijke drive, hun talenten en inspiratie te laten ontdekken en zo een verschil te maken in de wereld. Iedereen heeft haar of zijn eigen Martin Luther King, Moeder Theresa of Nelson Mandela in zich.
De eerste uitdaging is om die talenten te vinden en je beste zelf te ontdekken. Verbeter de Wereld heeft daarom zowel te maken met concrete actie en maatschappelijke impact (doen), alsook met ontdekken wie je bent (zijn). Mensen die hun plek gevonden hebben zullen met plezier en daadkracht datgene realiseren dat zij waardevol in de wereld vinden, samen met anderen!
De tweede uitdaging is om de ontdekte talenten blijvend in te zetten en een duurzaam verschil te maken als wereldverbeteraar. De Verbeter de Wereld Community wil hier een bijdrage aan leveren door een podium te bieden aan oud-trainees en hun projecten. Het doel is om de talenten die ontdekt zijn, evenals de opgezette projecten, niet verloren te laten gaan, maar levend en actueel te houden.
Voor wie is jullie traineeship bedoeld en wat maakt het zo bijzonder?
Het traineeship van Verbeter de Wereld is bedoeld voor (young) professionals die maatschappelijk betrokken zijn, een duurzamere en groenere wereld nastreven, op zoek zijn naar meer tolerantie en saamhorigheid in de maatschappij of die op een andere manier begaan zijn met de wereld waarin we leven en de mensen waar we mee te maken hebben.
We zoeken naar mensen die bereid zijn gedurende vier maanden minimaal een dagdeel (4 uur) van hun tijd te investeren in hun project en in henzelf, die aanwezig zijn bij de trainingsdagen (twee weekenden en één dag) en die een concrete impact willen maken. Het bijzondere van het traineeship is dat deelnemers in projectgroepen een eigen project bedenken om de wereld te verbeteren: ze gaan dus echt iets doen.
Afbeelding: Stichting Verbeter De Wereld
Ik las ergens dat de kosten puur voor het verblijf zijn en dat de training gratis is. Wie geven die training en waarom doen ze dat vrijwillig?
Verbeter de Wereld heeft geen winstoogmerk en draait dankzij de inzet en giften van mede-wereldverbeteraars. De training wordt gegeven door bestuursleden en mensen uit onze trainerspool. Zowel binnen het bestuur als in de trainerspool zitten voornamelijk mensen die zelf ook aan het traineeship hebben deelgenomen en die dus goed weten wat het is om een project uit te voeren en wat er allemaal bij komt kijken. Ervaren trainers trainen de nieuwe trainers in onze ‘Train de Trainer’-bijeenkomsten. Op die manier gaat kennis en kunde niet verloren.
De trainers doen alles gratis omdat ze niemand de ‘rollercoaster’ willen onthouden waar je in belandt als je het traineeship volgt. Je stapt erin en maakt in vier maanden ontzettend veel mee. Aan het eind is het zoals het bij een goede rollercoaster ook is: het was best even spannend en er zijn momenten dat je je afvraagt waarom je het ook al weer zo graag wilde, maar het was het allemaal waard, en je zou het zo nog een keer doen!
Hoeveel mensen hebben er al meegedaan met jullie traineeship en wat is daar voor moois uit voortgekomen?
In totaal hebben er nu zo’n 250-300 mensen mee gedaan. Talloze projecten zijn uitgevoerd, waardoor restaurants bijvoorbeeld minder eten weggooien (Tas-Toe), er meer repen slaafvrije chocola verkocht zijn (Meisjes van Chocolade), mensen gestimuleerd zijn hun ecologische footprint te verkleinen (Footprint Challenge) en mensen geïnspireerd zijn om gezonder en duurzamer te koken (Variatie in de Keuken).
Sommige projectgroepen zijn ook na het traineeship doorgegaan met hun project. Het komt zelfs voor dat mensen hun baan hebben opgezegd en volledig aan de slag zijn gegaan met het project waar zij via Verbeter de Wereld mee gestart zijn.
Welke toekomstplannen en dromen heb je voor Verbeter de Wereld?
Volgend jaar bestaat Verbeter de Wereld tien jaar. Dat moet natuurlijk gevierd worden! Verder zullen we de komende periode gebruiken om de Verbeter de Wereld community verder te ontwikkelen.
Dit is een nieuwe tak die we met het huidige bestuur hebben bedacht en die onze impact als stichting ook duurzamer kan helpen maken. Ons idee is om projectgroepen te stimuleren ook na die vier maanden verder te gaan en te kijken of we hen kunnen ondersteunen in het opzetten van een blijvende onderneming.
Wil jij meer weten over Verbeter de Wereld? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Verbeter de Wereld

Over de schrijver

1 gedachte over “Verbeter de Wereld – een training voor wereldverbeteraars”

  1. Zeer geïnteresseerd in jullie trainingen.
    Helaas geen jonge wereldverbeteraar.
    Wel altijd zoekend naar ultieme samenwerking en verbindingen die de wereld een stukje beter kunnen maken.
    Wat mij de afgelopen jaren steeds meer raakt is dat er zoveel kennis en sociaal kapitaal aan de kant wordt gezet om allerlei redenen, dit gaat om zowel jong als oud kapitaal. Er wordt veel kennis opgeslagen , maar velen die geïnteresseerd zijn worden niet gematched. Hier zou ik mijn bijdrage aan willen leveren zodat iedereen kan groeien en bloeien en de kennis en het sociaal kapitaal wordt doorgegeven. Misschien iets te grote wereldverbeteraar, daarom mijn vraag; wie helpt me om dit in het klein op te starten zodat ik dit verder kan verbeteren? Uiteraard ben ik hier al enkele jaren binnen mijn werk mee bezig, maar nog lang niet tevreden over de uitwerking

Reacties zijn gesloten.