Verbeter je humeur in 5 minuten

Maak een dankbaarheidslijst
Onderzoek laat zien dat het onmogelijk is om tegelijkertijd dankbaarheid en ongeluk te voelen. Een snelle en effectieve strategie om een slecht humeur te verdrijven is daarom: brainstorm over alles wat je kunt bedenken waarvoor je dankbaar bent en schrijf dat op. Begin makkelijk, zoals dankbaar zijn dat de zon schijnt of dat je adem haalt. Eenmaal op gang komen er steeds meer ideeën.

Beoefen mindfulness
Wees aanwezig in het hier en nu, zonder je zorgen te maken over toekomst of verleden. Door je te concentreren op het heden ben je minder geneigd om stil te staan bij omstandigheden van buitenaf waar je geen invloed op hebt. Vervelende of angstige gedachten over het verleden of de toekomst maken je daardoor juist ongelukkiger.
Wees dus aanwezig in het moment zonder te oordelen. Neem bijvoorbeeld de tijd om je eten heel bewust te eten. Let op hoe het er uitziet, hoe het ruikt en hoe het smaakt voor je het doorslikt. Of maak een wandeling, en bekijk hoe alles er uit ziet en ruikt. Let op de geluiden, de temperatuur en de wind bij elke stap die je neemt.

Maak geluiden zoals “Aaaaa”of “Oooom”
Het klinkt gek, maar door een geluid als “Aaaa” te maken ga je je beter voelen. Zo’n geluid stimuleert het innerlijke gehoor en brengt daarmee de linker en rechter helft van het brein in balans. Een slecht humeur kan een gevolg zijn van een te actieve rechter hersenhelft , waar negatieve gedachten in het algemeen worden verwerkt. De linkerkant verwerkt juist plezierige ervaringen.

Doe iets aardigs voor een ander
Door iets aardigs te doen voor een ander voel jij je ook beter. Houd de deur open, geef een compliment of lach naar een vreemde. Deze handelingen resulteren meestal in een positieve respons, zoals een vriendelijk ‘dank je wel’. Die reacties toveren al snel een lach op je gezicht waardoor jij je ook weer beter voelt.

Zorg dat je kunt lachen
Maak je eigen comedychannel op YouTube met je favoriete sketches en cabaretiers. Ben je in een slechte bui, dan kun je snel een drie-minuten-lach-pauze nemen. Gelach vanuit je buik zorgt binnen enkele minuten voor de aanmaak van een stevige dosis endorphine waardoor je je snel weer beter voelt.

Bron: MNN Network

Lees ook:

Nieuwe werkers ongelukkig thuis

Elf natuurlijke anti-depressiva

Patch Adams: Wetenschapper van geluk

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020