Verbeter je potentie met tomaat, watermeloen en wijn

Foto: Inferis (Flickr)

Misschien laat je de komkommer-tomaat salade even voor wat het is zolang nog niet duidelijk is waar de EHEC-bacterie vandaan komt. Maar gooi toch maar een pak tomaten in je winkelmandje, dan maak je de tuinders en jezelf blij, want tomaten veranderen pas echt in gezondheidsbommen als je ze kookt.

Het stofje dat tomaten de rode kleur geeft, lycopeen, is een krachtige anti-oxidant en komt pas goed beschikbaar als de tomaat verwarmd wordt. Lycopeen beschermt hart en bloedvaten, geeft lucht aan astmapatiënten en gaat verschillende vormen van kanker tegen. Vooral prostaatkanker, blijkt uit onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat mannen die minstens vijf keer per week tomaten aten een significante vermindering  van de kans op prostaatkanker lieten zien.

Een andere bron van lycopeen die minstens zoveel bevat als de tomaat is de watermeloen. Zou je niet verwachten van zo’n waterige jongen. Maar behalve lycopeen is de watermeloen ook een rijke bron van citrulline, de rijzende ster onder de voedzame plantenstoffen. Deze stof wordt omgezet in arginine wat onder meer het immuunsysteem versterkt. Best handig in tijden van loslopende superbacteriën. Wederom specifiek interessant voor mannen is dat arginine bloedvaten helpt te ontspannen: hetzelfde effect als viagra. Alleen jammer dat citrulline vooral in de schil zit… (Bron: Elsevier)

Neem je er vervolgens ook nog een glaasje wijn bij, dan geef je je cognitieve vermogens ook nog eens een boost. Noors onderzoek uit 2010 liet zien dat een matige consumptie van wijn tot een betere cognitieve prestatie leidde na een follow-up periode van zeven jaar. Daarbij ging het om mentale processen als waarnemen, herinneren, interpreteren en probleemoplossen. Dit gold zowel voor mannen als vrouwen. Voor het drinken van bier en sterke drank werd geen verband gevonden en volledige onthouding van alcohol leidde bij vrouwen tot een verminderde cognitieve prestatie. Dat is dan weer een mooi meegenomen excuus voor de vrouwelijke wijngenieters.

Bron: fitmetvoeding.nl

Over de schrijver