Verbeter je spijsvertering met deze 10 tips

Een paar maanden geleden kwam nog in het nieuws dat het aantal patiënten dat naar het ziekenhuis gaat voor klachten rondom de spijsvertering hard groeit. In twee jaar tijd nam die groep patiënten met 15 procent toe. De Maag Lever Darm stichting wijt de klachten aan een ongezonde levensstijl. Met deze 10 tips kan je je spijsvertering verbeteren.

1. Eet met aandacht

Je lichaam heeft tijd nodig om zich in te stellen op het ontvangen van voedsel. Dit gebeurt door middel van geuren en het zien van eten. Je lichaam maakt tal van spijsverteringsenzymen aan zoals lipase, maltase, pepsine en trypsine. Door met aandacht te eten kan je voeding veel beter worden verteerd omdat de enzymen volop aangemaakt worden. Zet de TV dus even uit tijdens het eten.

2. Zorg voor meer maagzuur

Brandend maagzuur is vaak niet een teveel aan maagzuur, maar een tekort daaraan. Dit komt omdat we vaak gestrest zijn. Tijdens stress denkt het lichaam dat er gewerkt moet worden en maakt dan minder maagzuur aan, waardoor het eten niet goed verteerd kan worden en het maagzuur bovenop de voeding komt te liggen met brandend maagzuur als gevolg. Maagzuur is niet alleen belangrijk voor de vertering, het is ook belangrijk voor de afweer van ongewenste indringers. Supplementen met spijsverteringsenzymen zoals pepsine of betaine hydrochloride (HCl) kunnen bijdragen aan meer maagzuur. Ook het eten van zeezout zorgt voor meer maagzuur omdat het chloride bevat, een bestanddeel van maagzuur. Het belangrijkste om meer maagzuur te krijgen is ontstressen.

3. Eet gefermenteerd voedsel

Voedsel uit deze groep is door bacteriën, ook wel probiotica genoemd, voorverteerd. Hierdoor is het lichter te verteren. Voorbeelden van gefermenteerde voeding is de bieten Kvass, zuurkool, yoghurt, miso en kefir. De bacteriën produceren vitamines en vetzuren die zeer gezond zijn voor ons lichaam.

4. Vermijd deze voedingsmiddelen

Iedereen heeft bepaalde voedingsmiddelen die niet goed vallen. Probeer hier naar te luisteren. Voel je je na de maaltijd moe of heb je veel energie? Voedingsmiddelen die in de gevarenzone liggen zijn: alcohol, thee, chocolade, frisdrank, melkproducten, pepers, nachtschade, bonen, granen, noten en zaden. Als roomboter te zwaar is, kunnen ghee of kokosolie prima vervangers zijn. Verhit vloeibare olie nooit!

5. Maak voedsel lichter verteerbaar

Granen, noten en zaden bevatten onder meer tannines, polyfenolen en fytinezuur. Deze zijn lastig te verteren. Probeer daarom deze groep lichter verteerbaar te maken door het te weken, te fermenteren of te kiemen. Koken is ook een manier waardoor voeding makkelijker te verteren wordt, maar pas hiermee op: de voedingswaarde kan sterk teruglopen.

6. Maak een kleine wandeling

Als je na de maaltijd even een blokje om loopt, dan geef je je lichaam het signaal dat de spijsvertering nu echt aan het werk moet omdat er energie nodig is. Heel hard sporten zoals cardio of krachttraining is na de maaltijd uit den boze omdat je spijsverteringsstelsel dan plat komt te liggen, waardoor de voeding kan gaan rotten en gisten.

7. Drink verdunde azijn

Een eetlepel (appel)azijn in je glas water is erg gezond. Het zuur helpt je tekort aan maagzuur te verlichten omdat het bijdraagt aan de zuurtegraad van je maag. Kies wel voor een azijnsoort zonder gist. Citroensap doet het overigens ook uitstekend.

8. Eet de goede combinaties

Eet geen*:In combinatie met:
BonenFruit, kaas, eieren, vis, melk, vlees en yoghurt
EierenFruit, bonen, kaas, vis, melk, vlees en yoghurt
FruitAlles. Eet fruit alleen los max. 30 minuten voor de maaltijd
GranenFruit
Warme drankenMango, kaas, vis, vlees, zetmeel en yoghurt
CitroenKomkommers, melk, tomaten en yoghurt
MeloenAlles. Kan beter los gegeten worden.
MelkBananen, kersen, zure vruchten; brood, vis, vlees en yoghurt
NachtschadesMeloen, komkommer en zuivelproducten
RadijsBananen, rozijnen en melk
TapiocaFruit, vooral banaan en mango, bonen en rozijnen
YoghurtFruit, kaas, eieren, vis, warme dranken, vlees en nachtschade

*Volgens de Ayurveda

Het scheiden van macronutriënten is normaal gesproken niet nodig. De verhouding van vetten, eiwitten, koolhydraten verschilt per leeftijd en levensstijl. De standaard verhouding door diëtisten aangeraden is 50 procent koolhydraten, 30 procent eiwitten en 20 procent vet. Persoonlijk bevalt mij 35 procent koolhydraten, 35 procent eiwitten en 30 procent vet beter. Wanneer je vaak een opgeblazen gevoel hebt, dan kan dit op gasvorming duiden door een teveel aan koolhydraten of eiwitten.

9. Gebruik deze kruiden

Het gebruik van Keltisch Zeezout stimuleert de spijsvertering, evenals de kruiden kurkuma en gember. Een kop pepermuntthee kan ook de spijsvertering op gang helpen. Een starter 30 minuten voor de maaltijd in de vorm van een kleine hartige versnapering kan ook helpen de spijsverteringsenzymen los te maken. (Bron: aHealthylife.nl)

10. Slaap niet meteen vlak na het eten

Als je net gegeten hebt en je gaat slapen, dan kan de spijsvertering te traag gaan verlopen, waardoor het voedsel onvoldoende wordt verteerd. Het beste is om 2 uur voor het slapen gaan, niets meer te eten. (Bron: aHealthylife.nl)

Over de schrijver

4 gedachten over “Verbeter je spijsvertering met deze 10 tips”

  1. Pingback: Acht smoothie recepten om snel te detoxen na de feestdagen - hetkanWel.nl

  2. Pingback: Gezonde kruidenthee: pepermunt, kamille, hibiscus|hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.