Verbeterde postcoderegeling biedt nieuwe kansen voor zonnecollectieven

Zonnepanelen. Foto: WirsolPrinsjesdag bracht goed nieuws voor collectieven die duurzame elektriciteit willen opwekken met elkaar. De korting op energiebelasting voor collectieven, ook bekend als “de postcoderoosregeling”, wordt nu 9 cent per kWh in plaats van 7,5 cent.

Volgens Holland Solar,de Nederlandse belangenorganisatie voor zonne-energie, is dit een hele vooruitgang, omdat nu veel meer initiatieven voor zonnecollectieven kunnen slagen. Het bedrijf verwacht veel animo in de samenleving voor de regeling. “Collectieven van burgers en ondernemers willen graag zelf investeren in een groene toekomst, dus het is slim van de regering dit te honoreren”, stelt Holland Solar.

Totale korting postcoderegegling straks 11 cent per kWH

In de praktijk bleek dat de eerder vastgestelde 7,5 cent korting onvoldoende soelaas bood: initiatieven van collectieven kwamen te weinig van de grond door de complexiteit en de lage financiële slagingskans. De regeling was bedoeld als inlossing van een coalitieafspraak: er zou een mogelijkheid gaan komen voor zelf energie opwekken voor burgers en ondernemers zonder eigen dak. Nu de totale korting, inclusief BTW, bijna 11 cent per kWh bedraagt, biedt dit veel betere uitgangspunten voor de projecten die al klaar staan.

Deze aanpassing gaat vanaf 2016 in. Holland Solar zal pleiten voor een snellere invoering, via De Duurzame Energie koepel, zodat wachtende initiatieven van start kunnen.

De Duurzame Energie Koepel is medeondertekenaar van het energieakkoord en maakt deel uit van de borgingscommissie onder leiding van Ed Nijpels. De aanpassing naar 9 cent per kWh is na inspanning van De Duurzame Energie Koepel, in samenwerking met Holland Solar en ODE Decentraal, tot stand gekomen. In een eerdere fase waren al andere aanpassingen gedaan om de regeling te verbeteren, zoals het vervallen van de plicht voor een tweede aansluiting, het openstellen voor de regeling voor het MKB en het vervallen van de dubbele BTW.

Holland Solar houdt de ontwikkeling van de regeling goed in de gaten. “Er kan nog veel zonnestroom en zonnewarmte opgewekt worden via de Nederlandse daken en op en rond civiele werken”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Met de juiste inzet van overheid en bedrijfsleven.

Tien keer zo veel zonne-energie mogelijk in 2020 als verwacht in energieakkoord

In het energieakkoord rekent men op 21 PJ zonne-energie in 2020, maar groei is mogelijk tot zeker 300 PJ of zelfs meer. Nederland gaat nog heel veel zonlicht oogsten, volgens een recent rapport van Holland Solar.

Over de schrijver