Verbluffende resultaten in armoedebestrijding dankzij open-data onderzoek

Foto: 360

Steeds meer organisaties, zoals de Wereldbank en overheden, geven grote hoeveelheden informatie vrij. Die informatie kan door iedereen gratis gebruikt worden. In Nederland worden er handige apps mee gemaakt over bijvoorbeeld parkeerplaatsen in Amsterdam.
In arme landen kan open data gebruikt worden om armoede te bestrijden, schrijft de Harvard Business Review. Een voorwaarde is wel dat journalisten, ontwikkelingswerkers, medewerkers van ngo’s enz. weten wat ze met open data kunnen doen. Ze moeten worden getraind in onder meer onderzoekstechnieken, programmeren en statistiek. Google en de Wereldbank bieden zulke trainingen aan.
De resultaten van open data-onderzoek kunnen verbluffend zijn. In de Harvard Business Review valt te lezen hoe een Keniaanse journaliste erachter kwam dat gebrek aan toiletten en slechte hygiëne de oorzaken waren van schooluitval in twee districten in Kenia. Irene Choge wist dat de schoolprestaties in twee gebieden achterbleven, maar de oorzaak was haar onbekend. Door een dataanalyse kwam ze erachter dat in die districten geen geld meer werd uitgegeven aan sanitaire voorzieningen op basisscholen. Het gevolg: de uitbraak van vele ziekten, zieke leerlingen, schooluitval, slechte cijfers.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Geven leidt tot succes
Wit zijn in Philadelphia
Big data tegen kanker

Over de schrijver