Verbod helpt: minder plastic tasjes in het milieu

Goed nieuws! Er vlogen vorig jaar 71 procent minder plastic tasjes over de toonbanken van de winkels dan in 2015. Dat heeft alles te maken het de invoering van het verbod op het gratis weggeven van de milieuonvriendelijke tasjes van winkeliers aan de consument, dat sinds 1 januari 2016 van kracht is.

Deze indrukwekkende afname blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu door Smart Agent Market Response (SAMR) liet uitvoeren.
Het verbod op plastic tasjes werd ingevoerd om het plastic zwerfafval terug te dringen. Het werpt z’n vruchten af: volgens Rijkswaterstaat eindigt veertig procent minder plastic tasjes als zwerfafval. ,,Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd, maar er is ook veel minder troep of straat en in het water. Een grote winst voor het milieu”, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma, uit wier koker de maatregel kwam.

Winkeliers ook blij met verbod

Ook retailers zijn blij, blijkt uit het onderzoek van SAMR. Het bureau maakte een ronde langs driehonderd warenhuizen, bakkers, slagers, groenteboeren, kaaswinkels en markthandelaren. Het gros van de winkeliers staat, na een aftastend begin, achter het verbod en zijn blij met de milieuaandacht.
,,We vragen vijf cent voor de tasjes, de meeste mensen kopen ze niet”, reageert een winkelier van een warenhuis. Een collega-warenhuiswinkelier grijpt het verbod zelfs aan om geld voor goede doelen op te halen: ,,Ik heb bij Kika een collectebus aangevraagd. Wanneer een klant een tasje wil dient hij minimaal twintig cent te doneren.” De winkeliers zien ook dat steeds meer klanten een eigen tas meenemen: zes op de tien klanten van marktkraampjes of bakkers en slagers doet dat. Bij warenhuizen is dit aantal met veertig procent iets lager.

Eigen tas mee naar de markt

Op de markt worden verreweg de meeste plastic tasjes aangeboden. Er worden daar echter ook de minste alternatieven als papieren tasjes aangeboden, dus neem je eigen tas mee als je de kraampjes af gaat struinen. Zo schreven we eerder al over deze stijlvolle en duurzame tassen.
De alternatieven voor het plastic tasje, een katoenen of jute variant bijvoorbeeld, worden sowieso nog niet actief aangeboden. In totaal biedt ongeveer de helft van de winkeliers een alternatief aan. Dat doen ze vooral omdat ze het klantvriendelijker vinden dan geld te vragen voor een plastic tasje. Maar dat kan dus nog wel een onsje meer zijn.
 
Lees hoe je ook je groente, fruit en brood kunt kopen zonder plastic tasje.

Over de schrijver

4 gedachten over “Verbod helpt: minder plastic tasjes in het milieu”

  1. Pingback: Keihard afkicken van de plastic verslaving -

  2. Wat ik zo fijn vind te merken is dat bijna iedereen opgelucht is over het verbod. Ook al lijkt het zo’n kleine nietige stap in het grote geheel. (Want hoeveel plastic zit er dan weer in je meegenomen tas … op naar stap 2 ?)

  3. Gewoon een eigen stevige tas meebrengen, zoals vroeger iedereen deed! Van mij mogen de winkels helemaal stoppen met het verkopen van plastic, papieren of jute tasjes die allemaal maar heel kort meegaan.

  4. Mooie tassen maar meestal vol met giftige stoffen door de gebruikte inkt voor signage.
    En een tas draag je dicht bij je lichaam. Sommige materialen kunnen het best verbrand worden ipv in contact brengen met mensen.
    Is zoiets als een shirt van biologisch katoen gemaakt in sweat shops ?

Reacties zijn gesloten.