Verboden app legt duistere kant van je smartphone bloot

Scene uit Phone Story. Foto: Molleindustria

Op internet is het een hit: Apple’s verbod van de nieuwe app “Phone Story”. In dit simpele spelletje moet je bewakers laten schreeuwen tegen mijnwerkers in Congo, Chinese arbeiders redden die zelfmoord willen plegen en gebruikte elektronica uitdelen aan onbeschermde arbeiders die het giftige afval moeten opruimen.

Volgens Apple toont het spelletje teveel geweld en is het daarom uit de App store verwijderd. Veel internetbronnen vermoeden echter dat er sprake is van censuur. Apple wil geen apps die kritiek leveren op zijn producten, luidt de beschuldiging.

De maker van het spelletje, Molleindustria, heeft beloofd om het getoonde geweld te verminderen. De vraag is: hoe dan? Want Phone Story is helaas niet op fantasie gebaseerd. Het proces dat tot mooie gadgets als de iPhone leidt is vaak smerig en gewelddadig. De verschillende levels van Phone Story duiden op goed gedocumenteerde uitwassen van de elektronica-industrie. Deze zijn al vaker aan de kaak zijn gesteld door onafhankelijke organisaties zoals Greenpeace.

Overigens hoeven we niet alleen met een beschuldigende vinger naar Apple te wijzen. Er zijn nog weinig telefoons en computers die van begin tot eind duurzaam gebouwd worden met respect voor mens en natuur. Maar het kan gelukkig wel groener. Daar kwamen wij zelf achter toen wij op zoek gingen naar de Groene PC.

Het zou Apple sieren als ze spelletjes als Phone Story uit de wereld helpen. Niet door ze te verbieden, maar door groene en verantwoorde gadgets te maken. Dan kunnen we oprecht blij worden van ons nieuwe speeltje, zonder dat knagende schuldgevoel dat we verantwoordelijk zijn voor de ellende van anderen.

Bron: Kotaku

Lees ook

Vergroen je digitale levensstijl

Google Green laat groenwasserij alarm rinkelen

Nieuwe centrale Fukushima ontploft niet. Echt niet.

Over de schrijver

6 reacties op “Verboden app legt duistere kant van je smartphone bloot”

 1. Een natuurvriendelijke app voor je mobiel bestaat zowiezo niet omdat het werkt op een mobiele telefoon met gepulste elektromagnetische straling….
  (Bij gepulste elektromagnetische straling wordt er een niet constant signaal verzonden op verschillende soorten frequenties.) Dit soort gepulste elektro-magnetische straling komt in de natuur niet voor en het is al vele malen wetenschappelijk aangetoond dat gepulste straling schadelijk is voor Mens, Dier en de Natuur: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

  Digitale vormen van straling zijn meestal gepulst, zoals bij: GSM, DECT, Babyfoon, CT2, UMTS, WiFi/WLAN, HSDPA/HSUPA USB-Dongel, Bluetooth, GPRS/EDGE, WiMAX, C2000, P2000 en Radar.

  De enige manier om jezelf, je (ongeboren) kinderen, je omgeving, (huis)dieren en de natuur niet onnodig bloot te stellen aan die bewezen schadelijke gepulste elektromagnetische straling…Is door gewoon te bellen met een vaste telefoon i.p.v. een mobiele telefoon (GSM en Dect e.d.) en met een kabel te internetten i.p.v. draadloos. Want ook al gebruik je je mobiele telefoon of router niet… Dan nog wordt er continue een gepulst signaal uitgezonden door je mobiele telefoon/Dect-huistelefoon en WiFi. Je kunt dit signaal alleen stoppen door de stekker van het apparaat (Wifi-router en Dect-telefoon) uit het stopcontact te trekken en de batterij uit je mobieltje te halen…

 2. En als nakomende gedachte: grappig genoeg is de schrijver van deze app zelf niet onafhankelijk: ze zijn immers van de App-store afhankelijk voor hun inkomen voor de app. Door hun niets-verhullende kritische toon snijden ze zichzelf in de vingers: dat is nog eens commitment 🙂

 3. @Erwin : ik ben het met je eens dat Greenpeace niet onpartijdig is, maar onafhankelijk zijn ze wel (en sint Maarten noemt ze niet onpartijdig, maar onafhankelijk).

  Dat wil zeggen dat Greenpeace geen financieel belang heeft bij hetgeen waarover ze kritisch zijn. Of Greenpeace erin slaagt om uitwassen in de electronica-industrie aan de kaak te stellen heeft geen directe gevolgen voor Greenpeace.

  Dat is anders dan bijvoorbeeld een bedrijf dat door Apple wordt ingehuurd om te laten zien dat het allemaal wel meevalt. Of door de concurrent van Apple om het tegendeel te bewijzen. Dan bestaat er afhankelijkheid (*en* partijdigheid) "Wij van WC-eend adviseren: WC-eend."

  Overigens is het natuurlijk logisch dat Apple dit soort applicaties niet in zijn eigen winkel wil zien staan, omdat iedereen die het nieuws heeft gevolgd deze verhalen aan het eigen product zal verbinden, of ze nu 100% waar zijn of niet. Maar aan de andere kant kun je je afvragen of Apple zo niet het Streisand-effect over zichzelf afroept… ( http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect )

  In ieder geval mag het Apple-bezitters duidelijk zijn: ze bezitten een apparaat waarvan de leverancier en niet zijzelf bepalen wat ze er wel en niet mee mogen bekijken (althans niet zonder contractbreuk te plegen).

 4. Mijn excuses dat ik helemaal afwijk van het topic maar waarom zou Greenpeace een onafhankelijke partij zijn? Ze zijn juist niet onafhankelijk. Ze staan juist recht tegenover dit soort bedrijven. Een ander woord voor onafhankelijk is onpartijdig. Ze zijn juist heel erg partijdig. Ze kiezen partij voor milieu mens en dier.

  Dat een organisatie een goed doel nastreeft heeft echt werkelijk niets met onpartijdigheid te maken.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020