
“Ik doe het niet om auto’s te verhuren maar om mensen bewust te laten kiezen. Er zijn heel wat werknemers in Nederland die een halve dag per week werken om hun auto te kunnen betalen. Ik denk dan: ga een halve dag minder werken en verplaats je wat langzamer.”
Ronald Haverman was oprichter van de OV-fiets en is nu directeur van Wheels4All. Wheels4All start deze maand met MyWheels, waarbij particuliere autobezitters hun eigen auto kunnen verhuren aan buurtgenoten.
–
“Mensen zijn niet eerlijk over de prijs van een auto. Bijna iedere Nederlander die een auto heeft, rijdt er flink in maar is zich niet bewust van de kosten. Mensen weten niet wat een rit kost. Ze hebben 15.000 euro betaald voor de aanschaf en gooien de tank vol. Daarbij komen nog verzekeringskosten, keuringen en reparaties. De ritprijs wordt al snel gigantisch.
Stilstaande auto loopt in de papieren
“Soms schrikken mensen van het bedrag dat ze voor een huurauto moeten betalen. Maar af en toe een Wheels4all huren, is nog altijd goedkoper dan een eigen auto hebben die het gros van de tijd stil staat.
De OV-fiets werd snel een succes omdat we een fiets voor de prijs van een kop koffie verhuren. Niemand vindt dat duur. Met deelauto’s is dat heel anders, auto’s zijn dure dingen.
Onze deelauto’s zijn het meest voordeligst volgens Consumentenbond. Ook in het weekend betaal je 2,50 per uur. Het kan bijna niet goedkoper dan dat. Een auto is nou eenmaal kostbaar, maar een auto is ook milieuvervuilend. Dus het is niet erg dat ‘ie duur is.
Uitlenen aan onbekenden
Je eigen auto aan een onbekende uitlenen, daarvan roept 90% van de mensen: dat ga ik echt niet doen! Als je net in de showroom bent geweest en een spiksplinternieuwe wagen hebt, dan denk ik niet dat je ‘m op MyWheels zet. Maar als de nieuwigheid er vanaf is, wil je misschien wel geld verdienen aan die stilstaande auto op de stoep. Wij mikken op 1% van de zeven miljoen wagens in Nederland, dat zijn 70.000 wagens.
We hebben al van 1000 mensen een vooraanmelding ontvangen. Daarvan biedt 1/3 deel een auto aan, en 2/3 wil een auto gebruiken. Dat is een prima verhouding hoor, want waarschijnlijk kunnen er wel vier of vijf mensen gebruik maken van één auto. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zeggen: ik ga één keer per maand naar m’n moeder en alleen dan heb ik een auto nodig.
Bepaal zelf wat je verdient
Verhuurders mogen zelf de prijs per uur en kilometer instellen. Bijvoorbeeld 2,50 per uur en 20 cent per km. Als je een mooie grote wagen hebt, kan je meer vragen dan voor een oud karretje. En stel dat je naast een Wheels4All-deelauto woont, dan kan ik me voorstellen dat je met je eigen auto net onder de prijs gaat zitten.
Je auto verhuren kan heel low-tech. Je voert je kenteken in en bepaalt je prijs. Via de site kan een huurder zich aanmelden en hij kan de sleutel bij je op komen halen. Nadeel is dat je thuis moet zijn om een afspraak te maken. Het kan juist fijn zijn als je je auto kan verhuren als je met de trein naar je werk bent. We kunnen ook een kastje in je auto bouwen, zodat gebruikers met een pasje jouw auto kunnen openen. Dat systeem wordt ook gebruikt voor deelauto’s. Autoverhuurders kunnen zelf beslissen. Voordeel met sleutelafgifte is dat je morgen kan beginnen.
Vroeger ging auto’s verhuren over schokdempers, accu’s en motorolie; de hardware. Nu over software. Als MyWheels bieden wij het reservering systeem aan via de website en smartphone. Dat zijn interessante ontwikkelingen.
Betrouwbare wagen
Nu er geen tussenpersoon meer nodig is, is er een andere manier om vertrouwen te krijgen; met ratings. Zowel de huurder als de eigenaar kan de ander een aantal sterren geven. Heeft hij de auto netjes achtergelaten of lag ie vol lege blikjes? De eigenaar geeft namelijk een duur ding -zijn hele auto- mee. Maar ook als huurder wil je dat een auto betrouwbaar is en prettig rijdt.
Overal in Nederland kan je via MyWheels je auto aanbieden. Uit buitenlandse projecten hebben we geleerd dat het echt gaat lopen als er meerdere auto’s bij elkaar in de buurt staan die te huur zijn. Als de wagen van buurman A er niet is, pak je die van buurtgenoot B. Het systeem werkt goed, als je kan rijden wanneer je wilt. Als iemand door de straat loopt, moet hij zoveel mogelijk keuze hebben. Niet dat je alleen van de rode lid bent en niet van die oranje. Daarom komt MyWheels met een open standaard voor autodelen. Iedereen kan meedoen.
Het zou mooi zijn als er behalve een digitale community ook een echte in de wijk ontstaat, waarbij buurtgenoten elkaar leren kennen doordat ze elkaars auto lenen. Maar ik hoop vooral dat ik iets kan bijdragen minder autorijden, aan frissere lucht, minder geparkeerde auto’s op straat en meer plek voor kinderen om buiten te spelen.”
Ronald Haverman is morgen als spreker aanwezig op een symposium over de kansen van onderling autodelen op de TU Delft. De bijeenkomst is op Studio 23-24, Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft (Landbergstraat 15, Delft) donderdag 29 september van 14.00 tot 16.30 uur met aansluitend een borrel. De toegang is gratis als je je vooraf aanmeldt via www.mywheels.nl/symposium/
Lees ook:
Geld verdienen met je auto door te delen
Elektrisch rijden is schoon en goedkoop
Kleine windmolens in bebouwde omgevingen wel degelijk haalbaar