Verdienen aan de wind doe je zo

Eneco windcertificaten. Foto: Eneco(Gesponsorde partnerblog). Het afgelopen jaar zagen we een aantal zeer succesvolle crowdfundingacties om windmolenparken mogelijk te maken, waarvan de Windcentrale de meest bekende is. Hun project om te delen in windmolens, wordt zo langzamerhand het grootste crowdfundingproject van Nederland. Gezamenlijk optrekken en ieder een klein deel betalen om een vooraf gesteld doel te halen, is het centrale idee van crowdfunding. Windmolenpark De Beemden bij Etten-Leur komt met een variant op crowdfunding met de lancering van het HollandseWind Certificaat®. Voor 25 euro krijgt de koper geen deel van een windmolen, maar een beleggingsproduct met een bijzondere variabele: hoe harder het waait hoe hoger het rendement.

Het doel is niet het bouwen van een windmolenpark, maar het versneld aflossen van een bestaande lening bij Eneco. Het vrijgekomen geld wordt weer gestoken in windenergie. Het voordeel van het certificaat is de laagdrempeligheid. Iedereen kan een certificaat van 25 euro kopen – maximaal honderd certificaten per klant – en zo meewerken aan meer duurzame energie. Meebouwen aan een windpark is dus nu ook mogelijk zonder eigenaar te worden van een windmolen.

Duurzame energie

Als energieleverancier neemt Eneco de energie af die windpark De Beemden oplevert. De certificaten zijn vanaf half juli te koop voor zowel klanten als niet-klanten van Eneco. Een certificaat levert in ieder geval een rendement van 2,5 procent op en dat kan oplopen tot 3,5 procent, al naar gelang de windkracht.

Een windcertificaat levert de eigenaar dus geld op. Maar er is meer winst: met het ingezamelde geld wordt per certificaat 50kWh aan duurzame energie opgewekt. Ter vergelijking: dat is voldoende om 172 keer de was doen op dertig graden met een energiezuinige wasmachine of vier jaar lang een tablet op te laden. Dat is toch mooi meegenomen.

HollandseWind Certificaten® zijn een uitgifte van windpark De Beemden. Lees meer over voorwaarden en risico’s in het prospectus op http://eneco.nl/windcertificaat
3 reacties op “Verdienen aan de wind doe je zo”

  1. Kan iemand mij vertellen wat de fabricage en de afbraak van een windmolen kost, want dat moet toch meegerekend worden ook i.v.m. de mate van vervuiling van het milieu?

  2. Pingback: Verdienen aan de wind doe je zo | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020