Verdienen met je eigen stukje windmolen

Schone stroom is goed voor het klimaat en ook voor de portemonnee. In plaats van je geld op de bank zetten, kun je het beter uitlenen aan een windvereniging. Windverenigingen geven rentepercentages tussen de 5 en 10%.

Omdat windturbines nogal duur zijn om neer te zetten en er onvoldoende  overheidsinvesteringen kwamen, zijn er particuliere initiatieven ontstaan waarbij mensen samen een windmolen realiseren.

Windverenigingen kopen en exploiteren gezamenlijk één of meerdere windmolens. Jij kunt ook een stukje van deze windmolens kopen. Eigenlijk geef je een lening aan de vereniging en met dat geld kan de vereniging een windmolen plaatsen en draaiende houden. De opbrengst van de molen wordt jaarlijks als rente uitgekeerd.

Het maken en installeren van windmolens kost energie en grondstoffen. Maar deze energie is snel terugverdiend. Na drie tot zes maanden heeft de molen al net zo veel energie geproduceerd als de fabricage ervan heeft gekost. De rest van zijn levensduur van 15 tot 20 jaar produceert de windmolen dus energie zonder het milieu te belasten.

Opbrengst molen als rente uitgekeerd
De rentepercentages zijn afhankelijk van de winst en elektriciteitsopbrengsten, maar meerdere verengingen geven gunstige cijfers.

Bij Noordenwind is de rente al meer dan twintig jaar vijf procent. Bij Noordenwind kun je certificaten kopen vanaf 50 euro, die binnen tien jaar worden terugbetaald. Via Meewind kun je een participatie kopen in het windmolenpark Belwind op de Noordzee. Meewind verwacht een rendement tussen 7 en 10 %. Bij Verenging de Windvogel ligt de jaarlijkse rente rond de vijf a zes procent over het geleende bedrag. En na 16 jaar kun je het volledige bedrag plus rente terug krijgen.

De Windvogel heeft inmiddels vijf molens. De eerste werden neergezet begin jaren 90. Nu plaatsen ze nieuwere modellen die in plaats van 80 kW wel 2 MW produceren en daarmee  1300 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Omdat de effectiviteit van windmolens beter wordt en de prijs van windmolens daalt, zullen de verhoudingen alleen maar beter worden.

Een eigen windturbine in de achtertuin is voor de meeste Nederlanders niet echt een optie. Maar door lid te worden van een verenging kun je toch duurzame energie opwekken en daaraan verdienen. Andere windverenigingen in Nederland zijn Kennermerwind, Delft, Zeeuwind, Waterland, Meerwind, Deltawind, De Eendragt, Win duurzame energie, Westfriese Windmolen Cooperatie, Zaanse energie Coorperatie en Zeekracht.

Bronnen: Windenergie-info, de Windvogel, Noordenwind, Zeekracht

Over de schrijver

5 reacties op “Verdienen met je eigen stukje windmolen”

 1. Mooi plan. Even scheen het , dat het al gerealiseerd was, dat is het niet. Tussen 2010 en 2015 was het overigens voor de Deense fabrikant van windmolens , VESTA, een moeilijke tijd. 3 000 banen geschrapt. Maar sinds 2015 hebben ze winst geboekt. En nu lijkt het alsof GE, General Electric , Vesta gaat opslokken..
  Dus, in plaats van zelf lokaal mooie plekken te zoeken, kan men ook aandelen van zulke windenergiebedrijven kopen. Die weten uit onderzoek waar, in welk deel van een land de meeste wind waai(t)de…
  En ja, ‘de politiek’ loopt vaak achterop en heeft inderdaad connecties met de fossiele energieproducenten, via de vele lobbyisten in Den Haag en elders.

 2. Dat het nu moeilijk is om een aanvaardbare plek voor windmolens te vinden, is niet dat er geen plekken zijn, maar omdat politiek en bestuur windparken zo tegenwerken. Er is eigenlijk een soort guerrilla oorlog ontstaan van de burger tegen de staat. De staat heeft zelf fossiele belangen en politici en ambtenaren zijn ook onder controle van lobbyisten van Shell en andere grote bedrijven met belang in de fossiele industrie.
  Het afgelopen jaar regelde Shell dat onze regering bezwaar maakte toen de EU extreem vervuilende teerzand olie zwaarder wilde belasten. Teerzand olie is nog een van de laatste bronnen waar Shell over beschikt.

  Maar los van deze krachtige tegenwerking vanuit den haag, hebben burgers de ruimte om zelf te ondernemen. Met bijvoorbeeld een windpark, verreweg de goedkoopste vorm van duurzame energie.
  Daarbij zie je toch dat alleen als burgers echt zelf controle hebben, dus macht in hun eigen coöperatie, dat dat veel geloofwaardiger is dan wanneer die controle op afstand staat.
  Bij Meewind is de afstand heel erg groot, het is niet meer dan een belegging.
  Zeewindmolens zijn ook veel duurder, daarom hebben ze veel meer subsidie dan landwindmolens.
  Zeewindmolens bouwen is ook veel risicovoller, daarom wordt dat alleen door grote bedrijven gedaan.

  Bij landwindmolens is het risico veel lager, alleen in de voorbereiding van een project is er risico, en dat komt vooral van de verschillende overheden.
  De staat vormt een risico voor de subsidie, maar dat kan gelukkig omzeild worden als burgers het helemaal zelf doen, zonder subsidie.
  De gemeente veroorzaakt het grootste risico voor de procedures.
  Als de voorbereidende procedures doorlopen zijn, is een windpark in de regio een vrijwel risicoloze investering. En tegelijk de goedkoopste vorm van duurzame energie. Daarom is windenergie op het land wereldwijd de grootste groeier in de elektriciteitsopwekking, meer dan kolen en gascentrales.
  Vanwege dat lage risico zijn burgers ook de meest geschikte partij om te investeren in een regionaal windpark. Niet bedrijven of ondernemers, laat hen maar de grotere risico's op zee afwegen.

  Een groot probleem is wel dat coöperaties te klein blijven. Dat komt doordat ze alles zelf opnieuw willen uitvinden. Dit is weer het gevolg van die guerrilla oorlog en eigenlijk de fossiele bezetting van ons land. Het slagveld is uiteengeslagen en het is ieder voor zich
  Maar ook dit kunnen burgers zelf oplossen door massaal te kiezen voor standaard oplossingen. Neem de windmolen coöperatie als standaard oplossing. Samen een paar duizend EUR investeren is voldoende voor 20 jaar gratis stroom.
  De beste plekken kiezen, doen we samen met grondeigenaren: Robin Hood voor het Landschap
  http://www.duurzamebrabanders.nl/Robin_Hood_voor_

 3. Opmerkelijk dat een zeewindmolen meer rendement geeft dan een landwindmolen, terwijl de subsidie veel hoger is. Dat geeft te denken!

  HET probleem bij nieuwe molens is niet het geld, maar de plek.

  1. sinds kort ben ik participant van Meewind. Bezoek hun site eens en krijg antwoord op veel vragen. En een prima rendement. En burgerparticipatie. Appelleert aan eigen verantwoordelijkheid voor de toekomst. Helaas loopt de Nederlandse overheid er achter op de ons omringende landen.

 4. Wat ik interessant vind is dat de eerste elektriciteitsvoorziening in Nederland vaak ook door coöperatieve verenigingen tot stand kwam, bijv. als 'bijprodukt' van melkfabrieken van boeren.

  We keren weer terug naar de bron: burgers nemen zelf het initiatief en verantwoordelijkheid voor een goede elektriciteitsopwekking

Reacties zijn uitgeschakeld.