Op deze manier verduurzaamde Iris Eva haar huurhuis

‘Natuurrouw’, heb je daar weleens van gehoord? Het is het nare gevoel dat je krijgt als er bijvoorbeeld bomen gekapt worden of als je een vervuilde beek ziet. Ik hoorde het woord voor het eerst tijdens mijn gesprek met Iris Eva. Ze is de bewoner van het eerste DuurzaamWoonLab van Nederland. Iris: “Tegenover dat gevoel staat de powerboost die je krijgt als je zelf iets goeds doet voor de wereld.” Met die energie kreeg Iris voor elkaar wat niet veel mensen lukt: ze verduurzaamde haar huurhuis.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Het avontuur begint met haar zonnepanelen: “Ik lobbyde al tijden bij mijn woningbouwcorporatie voor verduurzaming van mijn huis, maar er gebeurde niets. Toen ik contact opnam over het zelf plaatsen van zonnepanelen kreeg ik als reactie dat dat technisch niet kon.” Maar als Iris iets in haar hoofd heeft, laat ze dat niet meer los. Ze zocht verder en vond panelen die op gestapelde bouw konden én die ze mee kon nemen, mocht ze verhuizen.

Ken je (huur)rechten

“De woningbouwcorporatie gedoogde mijn zonnepanelen. Maar toen ik even later de nieuwe cv-ketel weigerde, omdat ik die tenslotte niet nodig had, kon dat niet. Meer dan 70% van mijn wooncomplex had ingestemd en dan moet de rest ook meewerken. Ik kende gelukkig mijn rechten en wist dat je zelf bepaalt wie je in je huis laat. De man met de cv-ketel kwam er dus niet in.”

Woningbouwcorporaties missen de boot

Inmiddels heeft Iris zonnepanelen, infra-roodpanelen voor verwarming, instant heaters voor warm water, kookt ze op inductie en heeft ze de meterkast uitgebreid. “Vloerverwarming was beter geweest, maar omdat ik de voorzieningen moet kunnen verwijderen en kunnen meenemen ging dit niet.” Dat is een gemiste kans voor de verhuurder, vindt ze: “Woningbouwcorporaties verduurzamen nu vooral nieuwbouw, terwijl bestaande bouw uiteindelijk ook moet. Je kunt daar beter nu in investeren en daarvan leren, want die kosten komen sowieso.”

Primeur: het DuurzaamWoonLab

De verhuurder benoemde het huis uiteindelijk tot DuurzaamWoonLab. “Dat houdt in, dat het een experimenteerruimte is op het gebied van verduurzaming. Ik laat andere bewoners zien wat er kan, die zijn daar erg in geïnteresseerd. De corporatie wil dat er straks vijf van dit soort huizen zijn. Momenteel zijn we hierover in gesprek.” Lachend: “Het duurt alleen wel wat lang voor het concreet wordt. Andere huurders zijn via hun woningbouwcorporaties met soortgelijke initiatieven bezig. We hadden zo’n voorsprong, zou het niet zonde zijn als mijn corporatie straks alsnog de primeur niet heeft?”

Huurhuis

Doe ook wat je kan

Iris is een idealist: “Ik vind dat je moet doen wat je kan.” Daarom geeft ze advies over het verduurzamen van huizen en brengt ze welwillende partijen met elkaar in contact. Dat doet ze onder de naam Jidwik: Ja, ik doe wat ik kan. Wil je ook doen wat je kan? Iris geeft tips:

 1. Word lid van de Woonbond. Een woningcorporatie is minder machtig dan je denkt. Je hebt als huurder veel rechten, dus leer ze kennen.
 2. Installeer een energie-app. Als je ziet hoeveel je verbruikt is het makkelijker om dit te verminderen.
 3. Wil je zelf aan de slag met innovatieve producten? Kijk dan eens op de website van Thuisbaas.
 4. Eigenlijk wil je niet je huis verwarmen, maar jezelf. Investeer dus in thermo-ondergoed, warme dekens en sloffen. Je verwarming kan zo een graad lager!
 5. Wil je op inductie koken? Hou rekening met het vermogen van de groepen in je meterkast. Als deze niet groot genoeg zijn, vraag dan of je woningcorporatie ze kan aanpassen.

Heb je vragen voor Iris Eva? Neem dan contact met haar op via haar Facebookpagina Jidwik. Heb je zelf nog tips om je huurhuis te verduurzamen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s: Carel Schutte

Over de schrijver

8 reacties op “Op deze manier verduurzaamde Iris Eva haar huurhuis”

 1. Het is inderdaad goed om te weten wat je huurrechten zijn, zodat je de juiste maatregelen kan nemen. Ook heb ik online al veel tips gevonden om mijn huurwoning duurzamer te maken. Het kan inderdaad ook slim zijn om meerdere huurders in je complex te betrekken bij je plannen.

 2. Pingback: Zo denken we in Nederland over de klimaatmaatregelen - hetkanWEL

 3. Pingback: Hoe verduurzaam je je huurhuis? Iris deed het! – Familie Duurzaam

 4. Wat zit die Iris Jidwik Eva en hoe ze verder mag heten, zich aan te stellen op dat dak
  met haar handjes. Ik word onpasselijk van die zweefmutsen. brrrr.
  mens doe gewoon!

  1. Beste Johannes of Johna,
   Wat een onaardige reactie op iemands positieve pionierswerk.
   De overeenkomst die je trouwens met Iris hebt, is een zekere dwarsheid.
   Het verschil is alleen dat zij dat weet vorm te geven in iets constructiefs, allesbehalve zweverig lijkt me.
   Ga zelf ook iets doen wat je graag wil.

   1. Nou Michael, ik heb mij vanaf mijn 20ste jaar ingezet voor constructieve dingen
    en ben altijd een ras-idealiste geweest.
    De tegenstelling moet je dus gewoon zoeken in het feit dat ik misschien wel eens met mijn hoofd in de wolken liep, maar mijn voeten in elk geval stevig op
    de aarde plantte. Ik ben nu 77 en heb nog altijd een hekel aan dat vertoon van open-
    handjes-meditatie enz.

 5. “”Verduurzaamde “” ? Nou, zonnepanelen dat kennen we nu al wel. Of dat op daken van huurwoningen of op daken van eigendomswoningen of grondgebonden zonnepanelen van een Coop is, daarmede is een woning nog niet “Van het Gas Af”. Dat is toch de grote kreet die door de NL Media galmt vanuit de Haagse regering eenmalig uitgeroepen en alsmaar herhaald.
  In dit artikel zie ik daar niets over. Dus neem ik aan, dat Iris Eva nog steeds gas nodig heeft om haar woning te verwarmen ?
  In het AD Economie deel van 09 maart stond een artikel over een gezin met een hoekwoning in Helmond-Rijpelberg, dat geheel Van het Gas Af is. geen enkele melding op NOS of andere TV kanalen. Het gaat over een warmteluchtpomp waardoor het hele huis elektrisch kan worden verwarmd . Investeringskosten : 22.000 Euro. Maar, financiering via een zgn. Duurzaamheidslening , looptijd 15 jaar tegen 1, 6 Procent rente. Daardoor komt fam. van Hees goedkoper uit dan met de gas stadsverwarming. Maandlast nu : 123 Euro. ARTIKEL KOP : MARTIN BEWIJST HET: BESTAAND HUIS KAN BETAALBAAR VAN HET GAS
  Dat dient heel Nederland getoond te worden. En vooral waar men de financiering kan verkrijgen.
  Dan hoeft er dus blijkbaar geen dure onbetaalbare grondwarmte bij gehaald te worden met 2 diepe boringen in de buurt van de woning(en). En, het installatiebedrijf dient als de bliksem te beginnen met opleiding / concreet advies en hulp te geven aan zo veel mogelijk andere relevante bedrijven, zodat het massaal kan worden uitgebreid, in het Duits : Flächendeckend , dus over het gehele land.
  Dan komt NL “” van het Gas Af “”, door structurele, systematische concrete aanpak. Meteen vanaf volgend schooljaar een MBO MTS / HBO HTS keuzevak: “”Woning / gebouwen verwarming middels luchtwarmtepompen””. Stroomopslag van windmolenparken is mooi, maar helpt niet om woningen te verwarmen, dient als buffer voor stroomdalen Het is gedwongen opslag, want het hoogspanningsstroomnet kan de productie bij 4 dagen stormachtig weer niet eens aan, zie de grote problemen daarmee in (Noord) Duitsland.
  Overigens, de nieuwe vestiging van een buitenlandse supermarktketen in Doetinchem gaat ook dit jaar helemaal met elektrische energie en zelfs met regenwater gebruik in bedrijf. .
  En verder : ons maandelijks voorschot voor stroom is slechts 24 Euro voor de tussenwoning.
  Maar voor gas 82 euro. In geen jaren gaan wij Van het Gas af, als wij niet weten hoe dat moet . Dus dames en heren regeerders in Den Haag: niet zomaar wat roeptoeteren !

Reacties zijn uitgeschakeld.