Verenigde Naties: stop met baby’s maken

613445810 2249C2D193
Foto: James Cridland, Flickr

Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties moet de groei van de wereldbevolking flink afnemen om op een duurzaam aantal wereldbewoners te blijven.

De VN heeft verschillende scenario’s berekend. Als we op de huidige hoge groei blijven zitten, zullen er aan het eind van deze eeuw 14 miljard mensen op de aarde rondlopen. In 2300 zitten we zelfs op 30 miljard, meer dan 4 keer het aantal mensen dat nu op de aarde rondloopt (bijna 7 miljard). Het is de vraag of de aarde zoveel mensen kan onderhouden, zeker gezien de huidige verkwistende manier van leven van veel mensen. Het goede nieuws is dat de VN zelf niet verwacht dat we de 30 miljard zullen halen.

In het meest waarschijnlijke scenario zal na een piek van 9 miljard in 2050 het aantal mensen afnemen. Dit gaat echter niet vanzelf: “Er is geen garantie dat dit scenario werkelijkheid zal worden, als landen met hoge vruchtbaarheidscijfers hun vruchtbaarheid niet snel genoeg omlaag krijgen en ook landen met een gemiddelde vruchtbaarheid boven de vervangingsgraad blijven,” aldus Hania Zlotnik, directeur van de divisie Bevolking van de VN.

Vooral investeren in groei van welvaart in ontwikkelingslanden, het verhogen van opleidingsniveau van vrouwen en het beschikbaar maken van anti-conceptie middelen is van belang. Als vrouwen rijker worden en hoger opgeleid, neemt het aantal kinderen per gezin ook af, is in de geschiedenis al meerdere keren gebleken.

Een groot deel van de groei zal plaatsvinden in niet-Westerse landen, zoals India, China, Nigeria en Bangladesh. De verwachting is dat de bevolking in Europa zal afnemen. De Verenigde Staten is het enige Westerse land waar de bevolking substantieel zal groeien, vooral door immigratie.

Bron: BBC newsScientific American

Lees ook

Over de schrijver

1 gedachte over “Verenigde Naties: stop met baby’s maken”

Reacties zijn gesloten.