Vergeet de AEX, deze cijfers tellen echt voor een duurzame economie

Perpetualtourist2000
Foto: Perpetualtourist2000, Flickr

Nu een nieuwe economische crisis op de loer ligt, lijken alleen de beurskoersen nog te tellen. Maar daarmee zouden we te veel aandacht geven aan een systeem dat al lang geleden als “niet duurzaam” werd gekwalificeerd door experts. De website Mother Nature Network kijkt liever naar de cijfers die er echt toe doen voor een duurzame wereld. hetkanWel publiceert de belangrijkste cijfers uit de MNN Innovatie Index.

24 kwh

De hoeveelheid energie die een Nissan Leaf batterij kan opslaan, genoeg om het gemiddelde Japanse huishouden twee dagen van stroom te voorzien, volgens een rapport van IT World. Dat brengt een heel nieuw scenario in beeld waarbij elektrische auto’s hun accu’s ‘s nachts, tijdens daluren, opladen en stroom teruggeven aan het netwerk tijdens piekuren. Een auto staat tenslotte het grootste gedeelte van de tijd stil…

50,000 MW

De geschatte hoeveelheid zonne-energie die Duitsland toevoegt aan zijn energiegrid in de tijd die het kost om een ouderwetse electriciteitslijn te bouwen die 4000 MW windenergie uit Iowa brengt naar Oostelijker staten in de VS. Een duidelijke indicatie van het moment wanneer energie uit hernieuwbare bronnen echt succesvol is: zodra het de energiehuishouding decentraliseert en energieconsumenten verandert in energieproducenten.

929.0304 m2 (10.000 square feet)

De omvang van een Walmart Express die onlangs opende in Chicago. Dit is minder dan een tiende van de normale omvang van een Walmart Supercenter en lijkt er op te duiden dat de grootste retailer ter wereld langzamerhand de waarde begint in te zien van bouwen op menselijke schaal.

6.

Umair Hague van Harvard Business Review geeft 6 waardevolle lessen voor de nieuwe economie:
1) Als je instituties niet vernieuwt bij een systeemprobleem, dan verdwijnt het probleem niet op magische wijze.
2) Als je de instituties die de crisis veroorzaken ondersteunt in plaats van vernieuwt, zal de crisis verergeren.
3) Wanneer disfunctionerende instituties elkaar ondersteunen, dan wordt de economie een kaartenhuis. De crisis wordt een periode van stagnatie.
4) Wanneer het ondersteunen van falende instituties je financiële bronnen uitput, dan maak je van een crisis een catastrofe.
5) Hoe langer het duurt voor je de ernst van een crisis inziet, hoe sneller dingen buitenproportioneel uit de hand gaan lopen.
6) Wanneer mensen, die gevangen zitten in de dogma’s die de crisis veroorzaakten, de leiding hebben bij het oplossen van diezelfde crisis, dan kun je maar een ding verwachten: nog meer crisis.

Bron: MMN.com

Lees ook:

Een zonnepaneel op je dak

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Dossier gezond en duurzaam eten

Over de schrijver