Vergeet het regenwoud: plastic bomen hebben we nodig

Regenwouden zijn de longen van de aarde omdat ze CO2 uit de lucht halen. Mooi geregeld van Moeder Natuur maar twee Amerikanen vinden echter dat gewone bomen niet ver genoeg gaan. Zij ontwikkelen bomen van plastic die veel meer CO2 uit de lucht kunnen halen en in de toekomst mogelijk ook benzine kunnen produceren.

De wetenschappers van het Lenfest Center for Sustainable Energy van Columbia University in de VS ontwikkelden een plastic dat net als bomen CO2 op kan nemen. Echter wel een stuk effectiever: een boom neemt in zijn leven enkele tientallen tonnen CO2 op. Het plastic kan met een vergelijkbare grootte 1 ton CO2 per dag opnemen.

Het opgevangen CO2 kan weer gebruikt worden, bijv. voor de prikindustrie of voor het produceren van benzine. De vraag is of dat echt nuttig is voor het klimaat: de CO2 die opgevangen wordt, komt dan snel het milieu weer in. Echte bomen houden CO2 tientallen jaren uit de lucht. Daar staat tegenover dat we met de plastic bomen geld kunnen verdienen. Ideetje: als we nou eens plastic bomen gebruiken om meer regenwoud te kopen? Dat is pas een win-win situatie.

Bron: Cleantechnica

Lees ook

Over de schrijver

4 reacties op “Vergeet het regenwoud: plastic bomen hebben we nodig”

 1. Prachtig. Ze leveren om te beginnen geen zuurstof, zoals planten en bomen dat wel doen. Wel mooi dat ze zoveel CO2 op kunnen nemen, maar één ding vind ik nogal merkwaardig:

  De CO2 wordt gewonnen door het plastic nat te maken. Wat gebeurt er dan met al die opgevangen CO2 als het gaat regenen? Poef, een enorme uitstoot CO2 is dan het gevolg op een geconcentreerde plek. Hmmm, misschien iets waar de paraplu industrie op in kan haken?

  1. Je kan wel lekker je gif gaan staan spuien over plastic en elektromagnetische straling maar jij zit toch echt achter een pc die voor 90% uit plastic bestaat en gebruikt internet die onvermijdelijk ook gebruik maakt van elektromagnetische straling. (er liggen immers geen kabeltjes tussen verschillende werelddelen en we gebruiken toch echt allemaal hetzelfde internet)

   Ze zijn juist prachtig op weg fotosynthese na te bootsen zodat we brandstof (en misschien in de verre toekomst voedsel) kunnen maken zonder de natuur te verwoesten.

   Overigens is het niet erg geloofwaardig om naar jezelf als bron te verwijzen…..

   Altijd maarweer die angst voor "straling" het klinkt eng maar licht is ook straling, net als warmte en radiogolven… Daar krijgen we zeker ook allemaal kanker van.

 2. Planten en bomen zijn essentieel voor de zuurstoftoevoer. De bomen en planten zetten CO2 om in zuurstof en het bladgroen 'Chlorophyl' zuivert de lucht. Wegrottende bomen en planten gebruiken echter zuurstof…

  Wetenschappelijk onderzoek door het Laboratorium voor Plantencelbiologie van de Universiteit van Wageningen in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn, toont dat bomen en gewassen ziek worden wanneer ze aan gepulste elektromagnetische straling van (zendinstallaties voor) draadloos internet (WiFi) en mobiele telefonie worden blootgesteld.
  http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

Reacties zijn uitgeschakeld.