Vergist Consumentenbond zich met lage groene stroomwaardering E.ON?

Graadmeter 2012 – Bron: www.greenpeace.nl

Vorige week publiceerden de Consumentenbond en Greenpeace de Graadmeter 2012, een ranglijst van groene stroomleveranciers. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat bedrijven als Essent en E.ON weliswaar groene stroom verkopen, maar ondertussen investeren in ouderwetse kolencentrales. Daarmee dragen ze niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt.
Vooral de lage positie van E.ON is opvallend, want die zijn vorig jaar november uitgeroepen tot groenste stroomproducent ter wereld, tijdens de Global Energy Awards georganiseerd door Platts, een toonaangevend informatiebureau voor energie en grondstoffen.
Speciale aandacht in het juryrapport van Platts ging uit naar de inspanningen op het gebied van windenergie. “E.ON gaat vooral bij de ontwikkeling van offshore windenergie wereldwijd aan de leiding.” Het onderdeel van E.ON met als naam Climate & Renewables werd in New York onderscheiden als beste ontwikkelaar van windmolenparken op volle zee.
Maar waarom staat E.ON dan zo laag in de Graadmeter 2012? Rolf Schippers, campagneleider klimaat & energie van Greenpeace: “We hebben alleen gekeken naar europa, terwijl E.ON een wereldwijde speler is. Het is een groot bedrijf met hoge investeringen, in absolute aantallen. Maar wij hebben juist ook gekeken naar het relatieve aandeel van duurzame energie in de totale mix. Dan komt E.ON minder sterk uit de verf, zeker in Europa.”
Maar volgens Platts werd bijna de helft van alle windturbines op zee in Europa door E.ON geplaatst. Dat lijkt toch een stevige bijdrage aan de productie van de totale groene stroom capaciteit. Hoe kan het dan dat ze toch zo laag eindigen?
Rolf Schippers: “In de onderstaande tabel [klik op de afbeelding voor een vergroting, red.] zie je een overzicht van de Europese investeringen van energiebedrijven in wind, water, zon, kolen, etcetera. Daaruit blijkt dat E.ON maar 3,6% van zijn investeringen uitgeeft aan windcapaciteit. In absolute cijfers gaat het om 205 MW, en dat is nog altijd minder dan de investeringen in wind van onder meer Electrabel, RWE/Essent en Vattenfall/Nuon. De cijfers zijn geverifieerd door de energiebedrijven zelf.”

Bronnen: Graadmeter 2012 van Greenpeace en Consumentenbond, uitgevoerd door SOMO, Club van 30 en hetkanWel.
Lees ook:
De beste aanbieders van groene stroom
Groene stroom wint sterk aan populariteit
Bamboe als alternatief voor katoen. De feiten op een rij.

Over de schrijver

5 reacties op “Vergist Consumentenbond zich met lage groene stroomwaardering E.ON?”

  1. Bijkbaar heb je statistieken en statistieken. Neem het projekt "London Array" dat verdeeld is in twee fase tussen drie partijen en dus in verschillende statistieken verschijnt. In de ruim 600 referenties lezen we :
   100 Totale capaciteit is 630 MW. Dong heeft een aandeel van 50%, E.ON 30% en Masdar 20%.
   120 …. de ratio van de opwekkingscapaciteit tussen fase I en fase II: 315 MW – 185 MW.
   121 De totale capaciteit voor fase I en II is 1000 MW, voor fase II is dit 370MW London Array phase 2,
   Drie noten met 630, 500, 1000 MW als totale capaciteit. Dan loop ik op vast!

  1. De cijfers zijn soms tegenstrijdig: SOMO noemt 189 MW als capaciteit (blz 33). EON beschrijft hetzelfde park als: "Derzeit bauen wir zusammen mit unseren Partnern Dong Energy und Masdar den weltweit größten Offshore-Windpark – London Array – vor der Küste Englands. Mit einer Gesamtleistung von über 1.000 MW" http://www.eon.com/de/businessareas/35180.jsp;jse
   De bijgevoegde tabel 71 noemt totaal 205 MW in aanbouw, dus veel minder dan dit park alleen!

 1. Rolf Schippers van Greenpeace: “We hebben alleen gekeken naar Europa. In het SOMO rapport lezen we: Fig 10 laat de brandstofmix zien van de opgewekte stroom in 2010 wereldwijd. Cijfers voor Europa waren niet beschikbaar.
  Verder lezen we: Voor wind-projecten is de totale capaciteit aan plannen rond de 2.000 MW, waaronder "De Noorse tak van energiebedrijf E.ON wil een windpark bouwen in de Baltische Zee. Het park moet 700 MW gaan produceren en wordt daarmee één van de grootste offshore windparken ter wereld." http://www.clubvan30.nl/2012/01/12/noren-bouwen-m
  Voor de Londense kust is een windpark van vergelijkbare omvang voorzien. (tabel 19 SOMO rapport)

Reacties zijn uitgeschakeld.