Vergroening economie haalt Ierland uit crisis

Foto: Alex Bab, Flickr

Na twee jaar zwaar bezuinigen heeft de Ierse economie zich hersteld, met name dankzij inkomsten uit hernieuwbare energie en een heffing op fossiele brandstoffen en op afval.
Ierland doet er alles aan om de moeilijke tijden achter zich te laten. De portemonnee en het humeur van de o zo trotse Ieren zijn echter niet (alleen) opgelapt dankzij het speciale reddingsplan van het Internationaal Monetair Fonds, dat enkele weken geleden ruim 1,17 miljard dollar in de staatskas heeft gestort. De regering en de bevolking hebben ook hun eigen steentje bijgedragen, door een volkomen innovatieve groeistrategie aan te nemen die is gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen.
Volgens “The Economist” zou het tegenwoordig groenste land van Europa (dat vier jaar geleden nog op zwart zaad zat) in staat moeten zijn om het begrotingstekort onder de drempel van twee procent te brengen dankzij een ‘wonderbaarlijk’ groeipercentage van eveneens twee procent.
Om de economie van het land er weer bovenop te helpen, heeft de regering namelijk een belasting op het gebruik van fossiele brandstoffen in huizen, kantoren, auto’s en fabrieken ingevoerd. Hoe meer CO2 je verbruikt, hoe meer je betaalt. En als je het huisvuil niet scheidt en extreem veel afval produceert, word je zwaarder belast (het afval van de Ieren is de afgelopen drie jaar systematisch gecontroleerd en gewogen).
Prijs fossiele brandstoffen met 5 à 10 procent gestegen
Door deze regeling is de prijs van aardolie, aardgas en kerosine automatisch met vijf tot tien procent gestegen, waardoor de bevolking voor een belangrijke keuze werd gesteld: ofwel verder gaan met vervuilen en het geld weggooien aan belastingen, ofwel een andere, ecologische weg inslaan. De Ieren hebben gekozen voor dit laatste en vandaag de dag kan het land niet alleen de crisis de rug toekeren, maar het presteert daarnaast in Europa het beste op het gebied van het gebruik van schone energie: de uitstoot is gedaald van 15 procent in 2008 tot maar liefst 6,7 procent in 2011, het jaar waarin de Ierse economie weer begon te groeien.
En dan te bedenken dat het land enkele jaren geleden nog een van de slechtst presterende landen van Europa was voor wat betreft de uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking, met niveaus die vergelijkbaar waren met die van de Verenigde Staten, die zeker niet bekend staan als milieuvriendelijk. “We zijn geen heiligen zoals de Scandinaviërs”, aldus Eamon Ryan, minister van Energie van 2007 tot 2011, in de New York Times. “We verbranden immers nog steeds fossiele brandstoffen en we kopen steeds grotere auto’s en huizen, net als de Amerikanen. Maar langzaam en geleidelijk veranderen we onze gewoonten”.
Lees het volledige artikel uit La Repubblica in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Buitenlandse bewondering voor lichtgevende Nederlandse snelwegen
Wat doet Obama als hij denkt dat je een terrorist bent?
Anti-biotica crisis: oregano voor kippen

Over de schrijver